Mavi Balina Uzmanı Profesör: 'Oyunun Yöneticileri Arasında Türkler de Olabilir'

Mavi Balina üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. H. Eray Çelik, Türkiye’de 150’den fazla çocuğun şu anda bu oyunu oynuyor olabileceğini söylüyor. Çelik’e göre oyunu yönetenler arasında Türk operatörler de var.

Geçen hafta Van’ın Tuşba ilçesinde yaşanan intihar olayı, internet üzerinden oynanan Mavi Balina oyununu bir kez daha gündeme getirdi. Türkiye medyasında çıkan haberlere bakıldığında ise 2016’dan bu yana 100’e yakın çocuğun Mavi Balina nedeniyle intihar ettiği sonucu ortaya çıkıyor.

DW Türkçe'den Tunca Öğreten'in haberine göre, Van 100'üncü Yıl Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Araştırma Merkezi’nde görevli Prof. Dr. H. Eray Çelik, Mavi Balina üzerine çalışmalar yürütüyor.  Çelik, oyuncuların küratör denen oyun yöneticileriyle karşılıklı görüşme yaptığını söylüyor ve talimatların WhatsApp, Facebook ya da diğer sosyal medya ağlarındaki özel mesajlaşmalarla gönderildiğini belirtiyor.

Çelik'e göre küratörler, sosyo-ekonomik düzeyi düşük, talimatlarla kontrol edebileceği kişileri sosyal ağlar üzerinden temas kurarak oyuna dahil ediyorlar. Mesajlaşmalarla oyuncuları hem fiziksel, hem de psikolojik olarak intihara hazır hale getiriyorlar.

'İntihara ikna etmek için ortak bir dil kullanması gerekiyor'

Van’da mavi balina şüphesi ile intihar ettiği iddia edilen Sevda’nın yabancı dil eğitimi verilen bir kolejde öğrenim görmediğini hatırlatan Çelik dikkat çekici bir iddia atıyor ortaya ve “Talimatları verip çocukları intihara ikna eden yöneticinin psikolojiden anlıyor olması gerekir. Psikolojideki en önemli şeylerden biri de dildir. Bu da bana oyunun yöneticileri arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının olduğunu düşündürüyor çünkü çocukları kendi canlarına kıymaya ikna etmek için ortak bir dil kullanması gerekiyor” diyor.

Mavi Balina nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısına dair sağlıklı bir istatistik olmadığını sözlerine ekleyen Çelik, “Ancak dünyada çıkan haberlere bakarak bir karşılaştırma yaptığımızda Türkiye’nin üst sıralarda olduğunu görüyoruz” diye konuşuyor. 

Van’daki son vakayı yakından takip eden uzman, yalnızca bu şehirde 10 çocuğun Mavi Balina oynadığını belirterek “Her ilde en az iki çocuk oynuyor olsa, Türkiye genelinde 150’den fazla çocuk bu tehlikeyle karşı karşıya” diyor.  Üniversite olarak bir iletişim numarasıyla Van halkına çağrıda bulunduklarını söyleyen Çelik, bir hafta içerisinde onlarca ailenin çocuklarının bu oyunu oynadığından şüphelendiği için kendileriyle iletişime geçtiklerini de anlattı.

'Çok fazla dile getirmek oyuna merakı tetikliyor'

Bahçeşehir Üniversitesi’nde görevli Siber Şiddet ve Çocuk alanında uzman Dr. Öğretim Üyesi Seda Gökçe Turan ise Mavi Balina oyununun psikolojik boyutuna değindi. İnternet bağımlılığına dikkat çeken Turan, iletişim kurmayı beceremeyen çocuğun kendisini nasıl ifade edeceğini bilmediğini ve bu noktada sıkıntılar yaşadığını söylüyor. Turan’a göre diğer bir problem de, yetişkinlerin Mavi Balina gibi tehlikeli oyun ya da platformları gereğinden fazla dile getirerek bunu çocuk açısından bir merak unsuru haline dönüştürmesi.

Turan'a göre Türkiye’de yetişkinlerin internet kullanımı da çok problemli. Öyle ki, çoğu yetişkin bağımlılık derecesinde internette zaman geçirdiği için çocuğuyla ilgilenmiyor, iletişim kurmuyor, onun internette ne yaptığından habersiz.

Turan, küçük yaştaki çocukların bir oyun nedeniyle intihara nasıl yeltenebildiğini ise şu sözlerle açıklıyor:

'Ergenlik döneminin en belirgin özelliği itirazdır. Çocuk, kimlik arayışında olduğu için her şeye ‘hayır’ der. Bu dönemde ebeveyn de çocukla sağlıklı iletişim kuramıyorsa, çocuk da kendini sağlıklı bir şekilde ifade edemiyor. Bu yapıdaki çocuğun bilgisayar başında oyun oynarken gerçeklik algısının kopması, içine kapanması çok normal. Bunun sonucu olarak da intihara meyledebilir.'

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
13.04.2019

Ya bunun cidden haberi yapılmaması gerek aslında. Çok dile getirilmesi merak uyandırıyor diyen çok dogru konuşmuş. Aileler de hocamın dedigi gibi çocukları ile dogru ve destekli iletişim kurmalılar.

13.04.2019

katılıyorum

13.04.2019

Dur bakalım fetoya ne zaman bağlayacaklar.

13.04.2019

Bildiğim kadarıyla bu oyunun Türkçesi yok. Sadece Rusça ve İngilizce dillerinde var. Bu çocuklar nasıl oynayabiliyorlar bu oyunu?

TÜM YORUMLARI OKU (12)