Mavi Balina'dan Sonra YouTube'da Çocuklarımızı Hedef Alan Yeni Tehlike Momo'nun Ardındaki Gerçekleri Açıklıyoruz!

Biliyorsunuz, “Mavi Balina” vakasının ardından şu sıralar “Momo Challenge” sosyal medyayı dalga dalga ele geçirmiş durumda. Ebeveynler arasında panik yaratması kaçınılmaz olan bu durum için size sevindirici bazı haberlerimiz var...

Öncelikle olayı bilmeyenler için bir özet geçelim: Tıpkı Mavi Balina gibi bir başka tehlikeli oyunun çocuklara zarar verdiği söylentileri ortalıkta dolaşıyor bir süredir...

WhatsApp üzerinden yayıldığı iddia edilen bu oyunda ürkütücü görünümlü bir kuş-kadın çocuklara tuhaf mesajlar veriyor ve onları intihar etmeye ikna ediyor. YouTube üzerinde de genellikle Peppa Pig çizgi filmi veya oyun videolarının arasında reklam olarak girdiği söylenen videoda aynı korkunç figür çocuklara kesici ve delici aletleri nerede bulabileceklerini ve onlarla kendilerine nasıl zarar verebileceklerini anlatıyor.

Detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz:

İntihar Oyunu 'Momo' YouTube'a Sızdı İddiası: 'Çocuğunuzun Ne İzlediğine Dikkat Edin'

İlk anda korkup paniğe kapılmanız çok normal çünkü çocuklarınız için büyük bir tehlike söz konusu. Bu yüzden, koruma içgüdüsüyle hareket edip insanları uyarmak isteyebilirsiniz. Ama önce şunu bir açıklığa kavuşturalım: Momo diye bir şey yok!

Zannettiğiniz gibi ortada dolaşan ve YouTube'da sakin sakin çizgi film izlerken bir anda çocuğunuzun önüne çıkan böyle bir video yok. Olayın aslında bir kurmacadan ibaret olduğu ortaya çıktı. Hikâyenin perde arkasında ise yalnızca paniğe kapılan ve büyük bir hızla elden ele bu kurmaca videoyu yayan bir ebeveyn topluluğu var.

Bütün haberlerde yer alan 'Momo' figürü, Link Factory adlı bir özel efekt şirketiyle çalışan sanatçı Keisuke Aisawa’nın eseri. Bu heykeli ilk kez 2016’da görmüştük.

Keisuke Aisawa’nın 'Mother Bird' adını verdiği bu heykel, korku hikâyelerini sevenler için bir velinimet olmuş durumda. Çünkü sözde 'Momo’nun Laneti' o tarihten beri ağızdan ağıza yayılıyor. Aisawa, bu durumun önüne geçebilmek için heykelini parçalayarak 'Momo artık öldü, laneti de kalktı. Artık çocuklar rahat edebilir.' şeklinde bir açıklama yapmak durumunda bile kaldı. Varın olayın vahametini siz düşünün...

Bu olayları takiben, Latin Amerika geçtiğimiz yıl WhatsApp’tan yayılan korkunç bir oyun olduğu haberleriyle çalkalanmıştı...

Arjantin’de 12 yaşındaki bir kız çocuğun intiharıyla başlayan bu haberler, haliyle kaos ortamı yarattı. Ancak polis olayın böyle bir oyunla bağlantısı olduğunu doğrulayamadı. Diğer ülkelerde yaşanan başka vakalarla bu durumu bağdaştırmak isteyen komplo teorisyenleri olsa da bununla ilgili herhangi bir kesin kanıt olmadığını tekrar belirtelim.

Tabii bu durum, Twitter ve Facebook gibi çeşitli sosyal mecralarda uyarı mesajlarının adeta bir virüs gibi yayılmasına engel değildi.

Anlaşılan çocuklar YouTube'da video izlerken Momo bir anda önlerine çıkıveriyordu. YouTube ise panik halindeki ebeveynler için böyle bir videonun reklam videoları arasında yer almadığını Twitter üzerinden insanlara duyurdu. Yayınladıkları bu mesajda, Momo Challenge videolarının bir reklam gibi çocukların önüne çıktığına dair herhangi bir kanıtın olmadığını ve şiddeti teşvik eden bu ve benzeri videoların politikalarına aykırı olduğu için reklam olarak yer alamayacağını belirttiler. Yani YouTube'da çıktığını düşünerek paylaştığınız videolar aslında YouTube'un marifeti değil, yalnızca troll...

Ancak Momo olmasa da kaos ortamı oluştu bir kere... Bunun en büyük sebebi de sosyal medyadaki bilgi kirliliğine kapılıp panik halinde uyarı mesajları yayan ebeveynler oldu tabii.

İnternet güvenliği ve çocuklara yardım örgütü uzmanları, Momo konusunda gereksiz bir panik havasının yaratıldığı görüşünde. Samaritans ve NSPCC adlı yardım kuruluşları, İngiltere'de Momo yüzünden zarar gören kimsenin olmadığını ve asıl bu tarz haberlerin aşıladığı korku ile çocukların kendilerine zarar vermeyi düşünebileceklerini söylüyorlar. Yani çocuğunuzu saçma bir internet şakasından korumak isterken ona korkutucu fikirler aşılayabilirsiniz. Aman dikkat!

Kısacası Momo konusunda paniğe gerek yok sevgili ebeveynler... Sakin olun ve sosyal mecralarda uyarı mesajları paylaşarak daha fazla bilgi kirliliğine neden olmayın.

Ayrıca her ihtimale karşı çocuğunuza video izlettiğiniz platformları özenle seçmeye çalışın. Sosyal medya bilinçsizce kullanıldığı vakit büyük bir tehlike arz edebilir. Her zaman tedbirli olmakta fayda var.

Popüler İçerikler

Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
YORUMLAR
06.03.2019

Sebebi ne olursa olsun o surat ürkütücü.

06.03.2019

Akşam nerdeyse tüm haber kanallarında bunun uyarısı yapıldı sayın editör sen neye dayanarak aman böyle bir şey yok muhabbeti yapabiliyorsun ki onu anlamadım .

06.03.2019

Momo bacı da estetik mağduru gibi duruyor. Ben mi tuhafım🙄 millet korkarken ben her baktığımda gülüyorum 😂😂.

TÜM YORUMLARI OKU (25)