“Mattia Ahmet Minguzzi’nin Katiline Engelli Raporu Verildi” İddialarına DMM’den Yalanlama

Dün görülen Mattia Ahmet Minguzzi davası sonrasında sosyal medyada yayılan “Mattia Ahmet Minguzzi’nin katiline engelli raporu verildi” iddiası hakkında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden açıklama geldi. DMM’den yapılan açıklamada “Failin Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılmasına engel teşkil edecek herhangi bir psikolojik veya fiziksel eksikliği bulunmamaktadır. Buna karşılık sanık avukatı tarafından dosyaya sunulan belge, cinayetten önce alınmış bir “kaynaştırma raporu” olup, “engellilik raporu” niteliği taşımamaktadır” ifadelerine yer verildi.

İşte Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin Mattia Ahmet Minguzzi hakkındaki açıklaması:

Bazı sosyal medya hesaplarında merhum Ahmet Minguzzi’nin hayatını kaybettiği olayla ilgili olarak “katile engelli raporu verildi” şeklinde servis edilen iddialar, kamuoyunu manipüle etmeye ve devlet kurumlarını itibarsızlaştırmaya yönelik bir dezenformasyon kampanyasının ürünüdür.

Doğrusu; Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu’nca düzenlenen 07.05.2025 tarihli raporda, sanığın “nitelikli kasten adam öldürme fiilinin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmiş olduğu” tespit edilmiştir ve failin Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılmasına engel teşkil edecek herhangi bir psikolojik veya fiziksel eksikliği bulunmamaktadır.

Buna karşılık sanık avukatı tarafından dosyaya sunulan belge, cinayetten önce alınmış bir “kaynaştırma raporu” olup, “engellilik raporu” niteliği taşımamaktadır. Dolayısıyla failin ceza ehliyetini ortadan kaldıran bir durum yoktur.

Sosyal medyada dolaşıma sokulan iddialar asılsızdır ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Halkı yanıltıcı bilgileri alenen yayma fiili, Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi kapsamında suçtur. Devlet kurumlarını ve yargı organlarını hedef alan asılsız paylaşımlara itibar edilmemesi önemle rica olunur.”

İsrail Donanması Gazze'ye Giden Sumud Filosundaki Son Gemi Marinette'ye El Koydu
3 Ekim Cuma Hava Durumu Nasıl Olacak? Uyarı Seviyesi Arttı: Meteoroloji Uzmanı Orhan Şen de Uyardı
İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

İsrail'in Eurovision'da Men Edilmediği Açıklandı: 5 Ülke Eurovision'dan Çıktığını Açıkladı
Anlamak İsteyene: Kadına Şiddete Dikkat Çekmek İsteyen Kadınların Yeni Akımı Çok Beğenildi
Arnavutluk'un Yapay Zeka Bakanı Rüşvet Aldığı İçin Görevden Uzaklaştırıldı İddiası Ortalığı Karıştırdı
YORUMLAR
03.10.2025

Sosyal medyanın tepkisine göre şekillenen geri vitesler. Dmm = sıvama merk

03.10.2025

Engelli raporu 2. şekilde verilmektedir. 1. si hareket kabiliyetini engelleyen fiziksel bozukluklarda %40 ve üzeri olmak kaydı ile geçerliliği vardır. 2. si ise kronik hastalıklar nedeni ile verilen engellilik raporudur. Bunun da geçerli olabilmesi için oranı en az %40 olmalıdır. 1 Fiziki engellere örnek ; el, kol, ayak, bacak ve göz uzuvların kaybı nedeni ile 2 kronik rahatsızlıklar için ise kalp, böbrek yetmezliği, diyabet, yüksek tansiyon, kanser, ruhsal rahatsızlıklar v.b. dir. Bunun dışında ve %40 ın altında engelli olanlara engelli hakları verilmez sadece rapor verilir ancak %40 altında oran alanlar engelli sayılamaz. Umarım açıklayıcı olmuştur.

03.10.2025

Biz masumları savunuyoruz diyen sanık avukatını kınıyorum , insanlığından çıkmış anneyi de görmüyor musunuz işini yap savunmasız çocuğu yok edenlere masum deme

03.10.2025

Avukatlar sadece masumu savunmaz savunduğu insanın masumiyetine de inanmak zorunda değil. Avukat sadece hukuksal anlamda temsilcidir. Temsil ettiği insanı haklı haksız suçlu ya da suçsuz olmasını gözetmeksizin sadece savunur. Ancak suçluluğu sabit olan insanlar vardır. Bunları savunmak ise vicdan ve karakter meselesidir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ