Matrix Gerçek mi Oluyor? Yapay Rahimle Hamile Kalmadan Çocuk Sahibi Olmak Mümkün mü?

Çocuk sahibi olmak isteyip de hamilelikten veya doğumdan korkanlar burada mı?

Bazıları hamilelik sürecini mucizevi ve eğlenceli bulsa da bu dönemin gerek fiziksel gerek duygusal zorlukları bazı anne adaylarını oldukça korkutuyor. 

Peki buna bir çözüm bulunabilir mi?

Bilim insanları tarafından geliştirilen yapay rahim, bu zorlukları yaşamak istemeyenlere yardımcı olabileceği gibi erken doğumla dünyaya gelen bebekler için de yeni bir şans yaratacak.

Kadınlar hamilelik sürecinden yeni tecrübeler edinmeyi ve eğlenmeyi beklerken bariz rahatsızlıklar, sağlık sorunları ve duygusal değişikliklerle uğraşmak zorunda kalıyorlar.

Bir fetüsü taşımak ve onu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek önemli bir medikal olay. Fakat günümüzün gelişmiş dünyasında bile her yıl binlerce kadın hamileliğe bağlı komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybediyor.

Bu sebeple vizyonerler yıllardır insan fetüsünü annenin bedeninin dışında geliştirecek "yapay rahim" üzerine düşünüyorlar.

Bu 'ektogenez' veya 'ekstrakorporel hamilelik' sayesinde sadece hamileliğin yükü robot vekillere aktarılmış olmuyor; aynı zamanda yalnız insanların, eşcinsel çiftlerin ve kısırlık sorunuyla uğraşan ailelerin de üreme seçeneklerini arttırılıyor.

Bu yılın başlarında bilim insanları, kuzu fetalinin yapay "biyoçanta"larda kuluçkaya yatırılabileğini göstermişlerdi ve bu yöntem ileride prematüre bebeklerin hayatını kurtarmak için kullanılabilir.

Meg Elison Hysteria adlı yazısında, yapay rahmin fütüristik konseptinin yaklaşan ebeveynliğin hiç bitmeyen psikolojik yükü üzerinde bir etkisi olmayacağını öne sürüyor.

Hikaye, çocuk bekleyen iki ebeveyne "UltraLove 925x" adlı bir ticari yapay rahim tarafından sunulan şartlar, koşullar ve güncellemeler yoluyla dolaylı olarak ortaya çıkıyor.

Genetik örnekleri eklenip istenen zigot seçildikten ve makine 'zamanında doğum' seçeneğine ayarlandıktan sonra çifte 'robotik fırındaki çöreğin pişmesi için' beklemeleri söyleniyor.

Sonra çifte bir bildirim geliyor:

Tebrikler! Gebelik döneminin 30. gününe ulaştınız. Embriyonun gelişiminin hızlandırılmış görüntülerine bakmak ister misiniz?

Elison, bu dürtüsel kararların ve doğum öncesi "soygunun" masalını, gebelik firmasının eğlenceli hatırlatmaları üzerinden kurnazca anlatıyor.

Bu objektif vasıtasıyla, bir ebeveyn bebeğe daha çok aşık olurken, diğerinin ebeveynliğin unutulduğu gerçeği ile derin bir pişmanlığa düştüğü anlaşılıyor.

UltraLove 925x gibi yapay rahim tasvirleri, Aldous Huxley'in Cesur Yeni Dünyası'ndan Matrix'e kadar bilim kurguda kendine sıkça yer buluyor. Bunlar genelde distopyalarla ilişkilendiriliyor, ki anneliğin ve doğurganlığın kültürler tarafından kutsandığı düşünülürse bu çok da şaşırtıcı değil.

Hamileliğe yapay olarak müdahale etmek -doğum kontrolü kullanarak hamileliklerin engellenmesi bile- birçok gelenekçi tarafından kadınların ideal rolünün annelik olduğu doğal düzeni "üzmek" olarak görülüyor.

Bunu göz önüne aldığımızda yapay rahimlerin şimdiden tartışma yaratması şaşırtıcı değil.

Ektogenez temalı birçok distopyanın aksine Hysteria; kürtaj ve babalık hakları gibi hukuki konularla da ilgileniyor ve hamileliğin annelikten ayrıldığı bir dünya sunuyor.

Yine de bebek ister annenin rahminde, ister bir makinede gelişsin; sonuç savunmasız, sevgiye, ilgiye ve dikkate ihtiyacı olan küçücük bir insan olacak. 👼

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR

En azından bu bebekler 'istenen ve beklenen' bebekler olacaklar yani sorumluluk sahibi olabilmeye hazır ebeveynlerin bir de bu seçeneği olacak. Bence güzel.

09.11.2017

kendi çocuğunu taşıma sorumluluğundan kaçan bir aile ..sorumluluk açısından kötü bir başlangıç

09.11.2017

bu haber neden bu kadar olumsuz oy aldı anlamadım. bebek gelişimi söz konusu yine sevişebileceksiniz korkmayın...

09.11.2017

okuyanlar bilir "cesur yeni dünya" adlı kitaptaki dünyaya doğru gidiyoruz. annelik duygusu ortadan kalkacak. insanlar makineden doğacak. annelik içgüdüsü yavaş yavaş yok olacak. çünkü hiç bir canlı, başka bir canlının hayatını kendininkinden çok önemseyemez, hayatta kalma içgüdüsünden dolayı. hayatta kalma içgüdüsünü yenebilecek tek duygu annelik duygusudur. belki de endüstriyel bir geçiş sağlanacak insan üretme konusunda. tek tip insan büyütülecek/üretilecek ve topluma birey olarak kazandırılacak. fakat anneden insana geçen merhamet, hoşgörü, yardımseverlik gibi duygular, hatta darwinist yaklaşırsak cinsellliğe ait bilgilerimiz düşüncelerimiz bile yok olacak, yerine farklı olgular koyacağız. kısacası ilerde insan kendinden daha zeki bir yapay zeka üretmese bile kendisi gelişmiş bir yapay zeka olacak. ütopik/distopik bir dünyaya çok yakınız. biz göremeyeceğiz belki ama bence insanlığın bilinen tarihinin başlangıcından daha yakınız "o" zamanlara.

TÜM YORUMLARI OKU (36)