Masumlar Apartmanı Gülben Altını Islattıkça Üzüldüğümüz Enürezis Nokturna Rahatsızlığı Nedir?

Bu kadar ciddi bir problem olduğunu bilmiyordum.

Masumlar Apartmanı dizisinde hemen her karakterin belli başlı rahatsızlıkları var. En sevilen karakterlerden biri olan Gülben'in her sabah uyandığında yatağını ıslatmış olmasına hepimiz içerliyoruz.

O düzelsin diye bekledikçe iyi ya da kötü olmasına bağlı olmadan her sabah aynı sorunla güne başlıyor Gülben. Ama neden?

Öncelikle şunu söyleyelim, enürezis önemli bir alt ıslatma problemidir ve birbirinden ayrılan şekillerde görülebilir. Biz yalnızca gece uykuda idrar kaçırmayı içeren “enurezis nokturna” üzerinde duracağız.

Bu tanının konabilmesi için çocuğun en az 5 yaşında olması gerekir. Bu yaştan önce çocukların gece altını ıslatması normal dışı bir durum olarak kabul edilmez.

Enürezis nokturna hem çocukları, hem de yetişkinleri etkileyen ve sık görülen kalıtımsal tıbbi bir durum. Vakaların %97-98'inde organik bir neden yoktur. %2-3 oranında organik bir neden tespit edilebilir.

Yetişkinlerde görülme sıklığı ile ilgili pek fazla araştırma bulunmuyor. Genelde bireyin neden bu tutumu gösterdiği üzerine incelemelerde bulunulmuş.

Ancak psikososyal açıdan uygunsuz koşullara yoğun bir biçimde

maruz kalma, düşük sosyoekonomik düzey, eğitim koşullarının yetersizliği, ebeveynlerin eğitim düzeylerinin düşük olması, kurum bakımında olma gibi durumların bu riski artırdığı biliniyor.

Ayrıca çoğunlukla genetik temelli olduğu da görülüyor. Enürezis nokturnalı bireylerin birinci veya ikinci derece akrabalarında çocukluk döneminde gece altını ıslatma hikayesi mevcut olduğu görülmüş.

hayatvepsikoloji-assets.s3.eu-west-1.amazonaws.com

Bunun dışında uyanma bozukluğu, düşük mesane kapasitesi ve mesanede aşırı kasılmalar, gece artan idrar miktarı, idrar yolu enfeksiyonu, üratranın tıkanıklığı, şeker hastalığı, şekersiz şeker hastalığı, hipertiroidizm, uyku apnesi sendromu, dikkat eksikliği hiperaktivite de diğer sebepleri arasında sayılabilir.

Davranışsal tedavi, alarm sistemi ve ilaç tedavisi bu rahatsızlıkta en bilinen tedavi yöntemlerindendir.

Davranışsal tedavi genellikle hastaların günlük sıvı tüketimlerinin düzenlenmesiyle ilerler. İki saatte bir tuvalete gitmek ve uyumadan iki saat önce sıvı alımını sonlandırmak bu tedavinin başlıca aşamalarıdır.

Alarm tedavisi yönteminde idrar damladığı anda alarm çalmaya başlar ve böylece kişinin uyanmasını sağlar. En az 6-8 hafta uygulanmalı, cevap alındıysa 6 ay tedaviye devam edilmelidir.

Ayrıca desmopresin, trisiklik antidepresanlar , antikolinerjik ilaçlarla ilaç tedavisi uygulanarak da bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması amaçlanabilir.

Tüm bu yöntemlerin yanında psikoterapi de etkili bir tedavi yöntemi olarak biliniyor.

Çocuklukta başlayan bu sorunu ertelemeyin ve özellikle çocukları bununla yargılamayın. Uzman destek almayı ihmal etmeyin.

Sağlıklı günler dileriz!

Bebeğini Bekleyen Anne Adaylarını Böyle Alalım: Anne Karnında Bebeğinizi Mutlu Etmek İçin Yapmanız Gerekenler
Her Bölümde İzleyeni Sinir Hastası Eden Masumlar Apartmanı Safiye'nin de Yaşadığı Agorafobi Nedir?
Melisa Tokmak'ın Salihli'den Silikon Vadisi'ne Uzanan Başarı Dolu Hikayesi Herkesi Fazlasıyla Gururlandıracak

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR
26.04.2021

herkes sifa bulur umarım

Bir arkadaşımda vardı , söylediğine göre gece tebevvül edeceği vakit beyni idrarını tutamıyor ve yatağını ıslatıyordu.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ