Masumiyet Dizisi Ela'nın Hastalığı Erotomani Nedir? Erotomani belirtileri ve tedavisi...

Fox Tv ekranlarının yeni dizisi Masumiyet'in 3. bölüm fragmanında Ela karakterinin bir Erotomani hastası olduğu söylendi. 'Eros hastalığı' da denilen Erotomani 'birinin kendisine aşık olduğunu sanma' olarak tanımlanıyor. Peki, kadınlarda erkeklere göre yaygın olarak görülen erotomani nedir? Erotomani belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Erotomani Nedir?

Erotomani Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından yayınlanan taksonomik ve tanı aracı olan Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabına göre sanrısal bir bozukluğun alt tipi olarak listelenmiştir.Bu nispeten nadir görülen bir paranoid durumdur ve bir bireyin başka bir kişinin kendisine âşık olduğuna dair sanrılarıyla karakterize edilir. Bu bozukluk en çok utangaç, bağımlı ve cinsel açıdan deneyimsiz kadın hastalarda (sadece kadın değil) görülür. Sanrının amacı tipik olarak yüksek sosyal veya mali durum, evlilik veya ilgisizlik nedeniyle ulaşılamaz olan bir erkektir.Takıntı nesnesi ayrıca hayali, ölmüş veya hastanın hiç tanışmadığı biri olabilir. Referans sanrıları yaygındır, çünkü erotomanik birey, genellikle gizli hayranlarından mesajlar gönderildiğini algılar, ancak araştırma ve geliştirme üzerine kanıtı yoktur. Genellikle, erotomaninin başlangıcı anidir ve seyri kroniktir.

Erotomani Ne Zaman Ortaya Çıktı?

“Clerambault Sendromu” olarak da bilinen erotomani, ilk olarak 17. Yüzyılda Jacques Ferrand tarafından yazılan “Maladie d’amour ou Mélancolie érotique” kitabında anlatıldı. 18. yüzyılın başlarında ise “karşılıksız aşkın ortaya çıkardığı rahatsızlık” olarak tanımlandı. Erotomaninin tanımı 20. yüzyılda “birinin kendisine aşık olduğunu sanma” olarak değişti. Günümüzde de bu şekilde anılan rahatsızlık, halk arasında “Eros hastalığı” olarak biliniyor.

Erotomani Belirtileri

Erotomanik kişiler, birileri tarafından sevildikleri sanrısına aşırı inandıkları için bazen rahatsız edici davranışlarda bulunabilirler. Kişiyi takip edebilir, aşırı kıskançlık gösterebilir, takıntılı davranışlar sergileyebilirler. Düşüncelerinin gerçek olmadığını kabullenmez ve sorunların odak noktasını bulmak yerine karşılarındaki kişiyi suçlarlar.

Erotomani Tedavisi

Erotomani aniden ya da zaman içerisinde gelişebilir. Rahatsızlığın belirtileri giderek artar ve şizofreniye ya da paranoyaya sebep olabilir. Ancak erotomani, tedavisi olan bir psikolojik rahatsızlık. Sanrısal bozuklukları tedavi etmek zor olabilir, çünkü erotomanik kişinin düşündüklerinin temelsiz olduğunu görmesi oldukça zordur. Erotomani de çok az kişi, hastalığını kabul edip, kendi isteğiyle tedavi olmaya ikna olur. Tedavi süreci, hastanın ihtiyaçlarına göre uyarlanır. Tedavi sürecinin öncelikleri, sosyal yaşamı sürdürmek ve sorunlu davranış riskini en aza indirmektir. Erotomani, bipolar bozukluk ya da şizofreni gibi altta yatan bir akıl hastalığının sonucu olmadığında, standart tedavi yöntemi olarak psikoterapiyle birlikte antipsikotik ilaçlar kullanılır. Erotomani, bipolar bozukluk, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı, anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları veya dikkat eksikliği gibi altta yatan başka bir hastalığın sonucu olduğunda ise ilave tedavi yöntemleri de kullanılır. Hastaya psikoterapiyle tedavi yönteminin yanı sıra bazı durumlarda pratik yardım sağlamak amacıyla sosyal beceri eğitimi verilebilir.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Şoray Uzun Yolda'nın Bitmesine Neden Olan Yasak Aşk Skandalı
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı