Masterchef Jürileri Bile Bilmiyor: Öğrendiğinizde Ortamlarda Yıldızınızı Parlatacak 7 Mutfak Sırrı

Mutfakta vakit geçirmek, bazı insanlar için tam anlamıyla bir terapi görevi görüyor. Mesela günlerde arkadaşlarını ağırlamak, annelerimizin hep zevkle yaptığı bir etkinlik çünkü biraz yemek ve sohbetin çözemeyeceği şey yok. Peki, annelerimizin o kadar yemeği bir günde nasıl yaptığını düşündünüz mü? Misafirler gittikten sonra o yağlı kapları nasıl tertemiz yaptıklarını? Hatta gözleri yaşarmadan soğan doğrayıp acı biberleri arka arkaya nasıl yediklerini? Onların sırrı, küçük mutfak tüyolarına sahip olmaları! Sizler de derlediğimiz mutfak sırları sayesinde yıldız gibi parlayarak arkadaş ortamında hava atmaya ne dersiniz?

1. En sert sebzeleri bile zorlanmadan kesmek

Her bıçağın amacı farklı. Bu amaçları anlamada kullanabileceğiniz ufak bir tüyo var: bıçaklardaki delikleri ve farklı şekilleri incelemek! Örneğin; bıçaklardaki küçük oyuklar sürtünmeyi azaltıyor. Bu sayede kesmesi zor olan besinler daha rahat kesilebiliyor. Havuç ve turp gibi epey sert olan sebzeleri de bu tür bıçakların yardımı ile kolaylıkla kesebilirsiniz. Bir de delikli bıçaklar var. Siz 'Malzemeden mi çalıyor bunlar?' diye sormadan hemen söyleyelim: Aslında niyetleri biraz daha iyi. Delikli bıçaklar, sizi daha az yorar çünkü daha hafifler. Ayrıca çekmecede çok yer kaplayan delikli büyük bıçakları asarak da saklayabilirsiniz.

2. Donmuş gıdaları daha hızlı çözmek

Donmuş gıdalar, sizi mutfakta zamanla yarışa girmeye sürüklüyor çünkü hızlı bir şekilde yemek hazırlamak istiyorsanız donmuş gıdayı en kısa sürede çözmeniz gerekiyor. Neyse ki donmuş gıdayı çözmenin birçok yolu bulunuyor. Bunlardan en ilginç olanı ise tava yardımıyla yapılanı! Çözmek istediğiniz gıdayı metal tavaya koyarsanız daha hızlı sonuç alırsınız. Bunun nedeni ise soğuğun metal eşyalar üzerinde daha kolay yayılması.

3. Kıvamı tutmamış çorbaları kurtarmak

Leziz bir çorba yapmanın sırrı, kıvamı tutturabilmekten geçiyor çünkü kimse ne aşırı koyu ne sulu bir çorbayı içmek istemez. Çorbanın kıvamını tutturmak epey zor görünse de küçük bir tüyo ile imkânsız olmaktan çıkıyor. Yaptığınız çorba sulu görünüyorsa içine birazcık kavrulmuş un ve yağ karışımı yapıp katın. Eğer durum tam tersiyse yani çorba koyu olduysa içine bir miktar sıcak su eklemeniz yeterli. Öte yandan çorbanın tuzunu fazla kaçırdıysanız üzülmeyin! Dilimlediğiniz bir iki çiğ patatesi çorbanın içine atın. Patates, adeta bir dert babası gibi yemeği acı yapan fazla tuzu içine hapsedecek. Bu sayede patatesi biraz üzseniz de çorbanız kurtulmuş olacak.

4. Doğranan sebzeleri dökmeden boşaltmak

'Bir kesme tahtası beni nasıl arkadaş ortamlarının yıldızı yapabilir ki?' demeyin. Bu mutfak eşyası ile mutfaktaki işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kesme tahtalarının uç kısmındaki boşluk, bu eşyayı taşımaya ve asmaya yardımcı olduğu kadar kestiklerinizi bir yere boşaltırken de işe yarıyor. Bu sayede kestiğiniz besinleri bir kabın ya da tencerenin içine dökmeden koyabiliyorsunuz. Biraz üşendirici dursa da malzemelerin tahta dışına çıkmasını engellemek için güzel bir yöntem diyebiliriz.

5. Ağlamadan soğan kesmek

Soğan kesmek, belki de mutfakta insanı en çok sinir eden şeylerden biri. Soğana ne kadar nazik davranırsanız davranın sizi hep ağlatır. Bu yüzden soğanları kesmeden önce soğuk suda bekletmeyi veya dondurmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem sayesinde kesme esnasında çıkan kimyasallar gözünüzü yakamaz. Böylece soğan size kızacak vakit dahi bulamadan işinizi halledebilirsiniz.

6. Kapları hızlıca pırıl pırıl yapmak

Bulaşık yıkamak, oldukça zor ve yorucu bir şey. Neyse ki yapacağınız birkaç değişiklik ile bulaşıklarınızı hızlıca halledip kalan zamanınızın tadını çıkarabilirsiniz. Mesela yağdan nasibini almış kirli kaplarınızı daha hızlı yıkayabilirsiniz. Bunun için yağlı kabınıza kâğıt havlu, bulaşık deterjanı ve su ekleyin. Kapağı sıkıca kapattığınızdan emin olduktan sonra kabı iyice çalkalayın. Kabın içindekiler canlı olsa 'Aman aman, nerelere geldik?' diyecek kadar çalkaladıktan sonra durun. Kapağını açtığınızda içinde kalanları boşaltın ve durulama işlemine başlayın. İşte, karşınızda tertemiz kabınız!

7. Yenilen acının etkisini azaltmak

Acı biber yedikten sonra kendinizi alev almış gibi hissetmenizin sebebi, kapsaisin adlı bir maddenin beyninizi kandırması! Acı yedikten sonra gelen yanma hissi beyninize oynanan sinsi bir oyun olsa bile onu geçirmek istiyoruz. Önden uyaralım, ağzınız yandığında ilk iş suya koşmayın. Su her ne kadar acıyı hafifletecek gibi dursa da aslında kapsaisin maddesini daha çok yayıyor. Eğer bu acıyı geçirecek başka bir çözüm arıyorsanız ayran ya da süt içebilirsiniz. Süt ürünlerinde bulunan kazein sayesinde kapsaisin maddesinin etkisi azalır. Böylece rahat rahat acı tüketebilirsiniz ve kapsaisini yenebilirsiniz!

Temizlikte Her Yol Mübah Diyenlere: Kirlere Savaş Açtığını Yeni Öğreneceğiniz Besin ve Gereçleri Açıklıyoruz!
Meyve ve Sebzelerin Çürümesini Önlemeniz Mümkün: Bu Yöntemler Sayesinde Taptaze Kalacaklar
Aslında Çok Kolay: Meyve Sebze Seçmenin Püf Noktalarını Öğrenince Mutfağınızdan Taze Gıdalar Eksik Olmayacak!
Süt Ürünlerini Buzdolabında Uzun Süre Saklamanın Yollarını Arayanların Dermanı Burada!
Hindistan Cevizini Açmaya Çalışırken Delirenler Buraya: Bu Tüyolarla Hindistan Cevizini Kolayca Açmanız Mümkün

Popüler İçerikler

Korkunç İstismar İddiası: 13 Yaşındaki Çocuğa 'Görüntülerin Elimizde' Diyerek Cinsel Saldırıda Bulundular!
Tarihe Geçti: Milli Gururumuz Mete Gazoz Avrupa Şampiyonu!
Diyanet, "Karalamalara Rağmen" Diyerek Duyurdu: Din Adamlarına Güven Oranı Açıklandı
YORUMLAR
10.04.2022

Bence bunları bir tek sen bilmiyordun.

#1 her bıçağın amacı farklı evet kesinlikle masterchef jürileri bile bilemez bunu.

26.04.2022

https://youtu.be/Yt0ku4KagOE Ejder Meyvesi Nasıl yetiştirilir? - Ejder Meyvesi - Pitaya Nedir ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ