MasterChef'in Yeni Bölümünün Çekildiği Anadolu'nun En İyi Korunmuş Zeus Tapınağı'na Sahip Antik Kent: Aizanoi

TV8'de ekrana gelen MasterChef Türkiye'nin yeni bölümü Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde çekildi. Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ve dünyanın ilk ticaret borsa binasına ev sahipliği yapan antik kenti yakından tanıyalım;

Sevilen yarışma programı MasterChef Türkiye'nin 101. bölümü Kütahya Çavdarhisar'daki Aizanoi Antik Kenti'nde çekildi.

Bu akşam saat 20.00'de TV8'de yayınlanacak yeni bölümden önce antik kenti daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Önce yeni bölüm fragmanına bakalım:

Kütahya’ya 50 kilometre uzaklıkta yer alan Aizanoi Antik Kenti, antik Frigya'ya bağlı yaşayan Aizanitislerin ana yerleşim merkeziydi.

Kentin, Frigyalıların öncüsü Azan ile su perisi Erato ve efsanevi Kral Arkas'ın birleşmesinden ortaya çıktığı düşünülüyor.

Frigyalılar, Penkalas (Kocaçay) Irmağı'nın yukarı taraflarında tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşarlardı. Antik kaynaklara göre bu halkı öncüsü Azan adlı mitolojik karakterdi.

M.Ö 3 bin yıllarına ait yerleşimlerin görüldüğü kent , M.Ö. 133'te Roma hâkimiyetine geçmiştir.

Roma İmparatorluğu'na bağlı dönemde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşen kentin ünü bölge sınırlarını aşmıştır. Ancak kesin kentleşmenin tarihi, ilk sikkelerin de basıldığı  M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru tarihlenmektedir.

Kent en parlak dönemini, büyük imar faaliyetlerinin yürütüldüğü ve birçok yapının inşa edildiği M.S. 2. yüzyılda yaşamıştır.

Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi olan kent, 7. yüzyıla kadar bu vasfını korumuştur. Tapınak düzlüğünün bir hisara dönüştürülmesi Orta Çağ'a denk düşer. Selçuklular Dönemi'nde ise Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmış ve Çavdarhisar adını almıştır.

İlk kez 1824'te Avrupalı gezginlerce keşfedilen kent, 1830-1840’lı yıllarda incelenip tanımlandıktan sonra 1926 yılında ilk kazılara başlanmıştır.

M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan bu kazılardan sonra 1970'ten bugüne her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları yapılıyor.

Aizanoi, Anadolu'da en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ve dünyanın ilk ticaret borsa binasına ev sahipliği yapıyor.

Frig tanrıçası Meter Steunene'ye adanan tapınak, Anadolu'daki en iyi korunmuş İon düzenindeki tapınaklardan biridir. Tapınağın batı alınlığındaki orta akroterinde akant dalları ve yaprakları arasında tanrıça Kybele'nin büstü yer alırken doğu alınlık akroterinde ise Zeus büstü bulunmaktadır. İmparotor Hadrian ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius'u öven yazıtlar ise tapınağın ön galeri duvarlarında yer alır.

Efes, Bergama, Side gibi kentlerle çağdaş olan Aizanoi Antik Kenti'nde keşfedilmiş diğer kalıntılar ise şöyle:

15 bin kişi kapasiteli tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam,  sütunlu cadde, iki agora, gymnasium, Meter Steunene Kutsal Alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları ve kapı yapıları. Ayrıca Kocaçay üzerine yapılan beş köprüden iki hâlâ ayaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünya Kıskanır: Türkiye Topraklarında Bulunan Muazzam Güzellikteki 36 Antik Kent
Dünya Kıskanır: Türkiye Topraklarında Bulunan Muazzam Güzellikteki 41 Antik Kent
Ülkemizde Yaşamış Medeniyetlerden Bize Miras: Tarihe Işık Tutan 12 Antik Yerleşim Yeri

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
28.10.2021

Çok sürmez, maden arayacağız bahanesiyle burayı da yok ederler... Artık tarihi değerlerin korunması için bu değerlerin ilgi odağı olmaması gerektiğine inanıyorum, medyanın eline düşürmeyin böyle yerleri. Çünkü popülerleştiği zaman bu değerleri bir gram önemsemeyen insanlık dışı açgözlü varlıklar göz koyuyor buralara. Ben sözde "gelişme" adı altında ülkemin doğasının, tarihinin hiç edilmesinden bıktım artık. Gidip görmeyeyim ama orada olduğunu, güvende olduğunu bileyim yeter.

28.10.2021

Lidyalılardan önce para yokken, bunlar nasıl borsayı kurmuş biri anlatabilir mi ? ekonometristim, bana öğretilen borsa, ilk defa 1409'da Brugge, Belçika'da kuruldu. ilk binasıda oralardadır. bu bilgi yanlıştır demiyorum ama bi saçma geldi.

28.10.2021

takas diye birşey duydun mu dostum ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ