TV8'de ekrana gelen MasterChef Türkiye'nin yeni bölümü Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde çekildi. Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ve dünyanın ilk ticaret borsa binasına ev sahipliği yapan antik kenti yakından tanıyalım;
TV8'de ekrana gelen MasterChef Türkiye'nin yeni bölümü Kütahya'daki Aizanoi Antik Kenti'nde çekildi. Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ve dünyanın ilk ticaret borsa binasına ev sahipliği yapan antik kenti yakından tanıyalım;
Bu akşam saat 20.00'de TV8'de yayınlanacak yeni bölümden önce antik kenti daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Frigyalılar, Penkalas (Kocaçay) Irmağı'nın yukarı taraflarında tanrıça Meter Steunene’nin kutsal mağarası civarında yaşarlardı. Antik kaynaklara göre bu halkı öncüsü Azan adlı mitolojik karakterdi.
Roma İmparatorluğu'na bağlı dönemde tahıl ekimi, şarap ve yün üretimi sayesinde zenginleşen kentin ünü bölge sınırlarını aşmıştır. Ancak kesin kentleşmenin tarihi, ilk sikkelerin de basıldığı M.Ö. 1. yüzyıl sonlarına doğru tarihlenmektedir.
Erken Bizans Dönemi'nde piskoposluk merkezi olan kent, 7. yüzyıla kadar bu vasfını korumuştur. Tapınak düzlüğünün bir hisara dönüştürülmesi Orta Çağ'a denk düşer. Selçuklular Dönemi'nde ise Çavdar Tatarları tarafından üs olarak kullanılmış ve Çavdarhisar adını almıştır.
M. Schede ve D. Krencker başkanlığında Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yapılan bu kazılardan sonra 1970'ten bugüne her yıl düzenli olarak kazı çalışmaları yapılıyor.
Frig tanrıçası Meter Steunene'ye adanan tapınak, Anadolu'daki en iyi korunmuş İon düzenindeki tapınaklardan biridir. Tapınağın batı alınlığındaki orta akroterinde akant dalları ve yaprakları arasında tanrıça Kybele'nin büstü yer alırken doğu alınlık akroterinde ise Zeus büstü bulunmaktadır. İmparotor Hadrian ve Aizanoi için önemli hizmetler görmüş Apuleius'u öven yazıtlar ise tapınağın ön galeri duvarlarında yer alır.
15 bin kişi kapasiteli tiyatro, 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, sütunlu cadde, iki agora, gymnasium, Meter Steunene Kutsal Alanı, nekropoller, antik bir bent, suyolları ve kapı yapıları. Ayrıca Kocaçay üzerine yapılan beş köprüden iki hâlâ ayaktadır.
Çok sürmez, maden arayacağız bahanesiyle burayı da yok ederler... Artık tarihi değerlerin korunması için bu değerlerin ilgi odağı olmaması gerektiğine inanıyorum, medyanın eline düşürmeyin böyle yerleri. Çünkü popülerleştiği zaman bu değerleri bir gram önemsemeyen insanlık dışı açgözlü varlıklar göz koyuyor buralara. Ben sözde "gelişme" adı altında ülkemin doğasının, tarihinin hiç edilmesinden bıktım artık. Gidip görmeyeyim ama orada olduğunu, güvende olduğunu bileyim yeter.
Lidyalılardan önce para yokken, bunlar nasıl borsayı kurmuş biri anlatabilir mi ? ekonometristim, bana öğretilen borsa, ilk defa 1409'da Brugge, Belçika'da kuruldu. ilk binasıda oralardadır. bu bilgi yanlıştır demiyorum ama bi saçma geldi.