Maske Konusunu Aydınlatma Zamanı Geldi! Hangi Maske Tipi Ne İşe Yarar, Hangisini Ne Zaman Takmalıyız?

Bir sürü maske tipi var ama hangisini ne zaman takmamız gerektiğini ve ne işe yaradıklarını bilmiyoruz. Bu konuya bilimsel açıklama getirmeye geldik.

Maskelere dair soruları incelerken CDC'nin şu kapsamlı çalışmasına, FDA'in bu açıklamasına ve şu kaynağa başvurduk.

Covid-19 salgını süresince sürekli maskelere dair bir şeyler duyuyoruz her yerde maskeler satılıyor...

Ama ortada bir karmaşa var. Bazısı bu maskelerin virüsü taşıyanlara faydası olmadığını, bazısı ise sadece virüsü taşıyanların takması gerektiğini söylüyor. Tabii farklı maske tipleri de denkleme dahil olunca hiçbirimiz bu maske konuda sağlıklı bilgiye sahip değiliz.

Maskelere dair akla takılan soruları araştırdık ve hangi maske ne işe yarıyor, kimin hangisini takması gerekiyor kısa ve öz olarak inceledik. Buyrun. 👇

Öncelikle kolay ulaşabildiğimiz cerrahi maskelerle başlayalım. Bu maskeler koronavirüsün bünyeye girişini önlüyor mu?

Cerrahi maskeler, bu maskeyi takan kişinin sahip olduğu virüsü yahut mikropları yaymasını durdurmak için kullanılabilir. Yani takan kişi eğer koronavirüse sahipse size bulaşmasını engeller. 

Bunun yanında bu maskeyi takan kişilerin koronavirüsten korunmasına dair özel bir araştırma yok fakat yan kısımlarındaki boşluk, tam koruyucu özelliğinin olmadığını zaten gösteriyor.

Yani cerrahi maske taktıktan sonra 'virüs bana bulaşmaz, maskem var' gibi bir rahatlığa kapılmak şimdilik mantıklı görünmüyor.

Bunun yanında ucuza temin edilebilmesi, nefes alıp vermeyi kolaylaştırması açısından gündelik olarak kullanımı rahat olduğu için her halükarda kullanılması faydalı olacaktır.

Kağıt nitelikli maskelerin koruyuculuğu nedir?

Bu maskelerde filtre katmanı bulunmadığı için ne koronavirüsün bünyeye girişini engeller ne de bünyeden çıkışını. Yani takıp takmamanız arasında çok ciddi bir fark yok, sağladığı korumanın minimum seviyede olduğunu hatırlamak gerekiyor.

Salgın süresince en az etkili olan kağıt maskeyle dışarı çıkmak pek de akıllıca olmayabilir.

Daha konfrolu olduğu ve daha iyi göründüğü için tercih edilen 'pitta maske' poleni engellemek dışında bir işleve sahip değil.

3 tanesi 30 liraya satılıyor ve yıkanarak kullanılabilir olduğu söyleniyor ama herhangi bir maskenin birden fazla kullanımı önerilmiyor. Ayrıca koronavirüsün yayılmasını engellemiyor, çevredeki virüslerden sizi korumuyor. Bu süreçte kağıt maskelerden hiçbir farkı yok.

Görüntüsüne kanıp bu maskelerle mesafe kurallarını aşmamak gerekiyor.

N95 ya da ona en yakın FFP2 tipi maskeler bu salgın için koruyuculuğu en yüksek olan maskeler.

Yapılan ölçümlerde N95 ve FFP2 tipi maskelerin %90'ın üzerinde koruma sağladığı ortaya çıktı. Tabii en yüksek riski yaratan 0.3 mikron ve bundan daha küçük olan partiküller için konuşuyoruz. Bu maskenin düzenli takılmasının önündeki en büyük engel yarattığı solunum problemi, şayet rahat solunum alacak şekilde takıyorsanız maskenin koruyuculuğu ortadan kalkmış olabilir.

Peki tüm bu maskeleri aynı anda kullansak bile risk var mı? Var!

Sadece maskelere güvenmek, maske taktık diye sokaklara çıkmak bu süreçte çok tehlikeli. Çünkü koronavirüs gözlerimize de nüfuz edebilir, el temizliğimize dikkat ediyor olsak bile bu noktadaki risk de sıfır değil. Kıyafetlerimizi havalandırmazsak ve eve geldiğimizde dışarıyla temas etmiş her şeyi ayrı bir odada tutmazsak yine bir riskle karşı karşıyayız.

Tüm bunlardan bahsetme sebebimiz sizi karamsarlığa sürüklemek değil, bu salgını hep birlikte atlatacağız ama...

Burada bahsetmek istediğimiz şey maske taktıktan sonra tüm risklerden korunmuyoruz. Olabildiğince evde kalmalı ve evden çıkmak zorunda olduğumuzda da sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. 

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
06.04.2020

Olm virüs zaten hücrenin bilmem kaç katı daha küçük bir organizma, herkes n95 tipi alamıyor, yok zaten etrafta, olsa da almam kaç tane doktor hemşire maskesizlikten şikayetçi, onlara verin onların ihtiyacı var. Ben şu siyah olan bokçuktan kullanıyorum, alırken de biliyordum işe yaramayacağını ya da yanlarında boşluk olduğu için virüs çıkışını çok önlemeyeceğini, ama bu bir sosyal görev, ben takarsam başkaları da takacak. Ayrıca her ne kadar korumuyor desek de hiç yoktan iyidir. Millet kerizlikten değil, çaresizlikten alıyor bu siyah maskeleri, buyrun herkese dağıtın n95 tipi maske siz de rahatlayın bizde rahatlayalım.

06.04.2020

En güzel yorumu sen yapmışsın sanırım. Alkış.

06.04.2020

Yüzde yüz koruma sağlamayabilir ama herkes bu tür önlemleri alsa "hiçbir" işe yaramıyor diyebilir miyiz? Ne soylense "bu işe yaramıyor" deniyor. Akilli hiçbir insan keyfi dışarı cikmaz ama o zaman cikmak zorunda kalırsak "nasilsa ise yaramiyor"diye takmayalım mı yani ?

06.04.2020

virüsün yayılmasını önlemek için o siyah maskeler gayet işe yarar önemli olan dışarı türükürük cıkmaması hapşırmanda öksürmende. yıkarsanda tekrar kullanabilirsin neden biliyomusun bütün uzmanlar bas bas bağırıyo cıkıp şaldan maske yapmayı gösteriyor.. maskenin temel amacı editör iyi oku öğren pozitif olup pozitif oldunu bilmeyenler hafif atlatanlar asemptomatik vakalar icin zorunlu hale getiriliyor. yani her hangi bi kumaşı yanlarndan tokayla tutturup bile takbilrsiniz bir doktor cnn de gösterdi nasıl yapıldığını. insanlar iç içeyken tabiki herkes takmalı konusma sırasında görmediğimiz partiküller var o sekilde de geçtiği düşünülüyor. ama gözdende bulaşan bir virüs kısaca kurtulma şansımız yok tek şansımız izolasyon sokağa cıkma yasağı gelmedikçe hızla yayılcak.

07.04.2020

Kele paça öneren doktorlardan mı? Bir doktor TV'ye çıkıyorsa iyi doktor değildir. İyi doktor TV'de değil, hastasının başında olur. Bence sen bu siyah maskelerin gözenek boyutlarını bir öğren, sonra da hücre virüs bakteri boyutlarını öğren ondan sonra işe yarar mı yaramaz mı konuş. Burada şu yaptığın ile sadece toplum sağlığını tehdit ediyorsun. Ve bu SUÇ!

TÜM YORUMLARI OKU (22)