Marvel'in DC Comics'den Çaldığı 8 Karakter

Amerikan çizgi roman dünyasının iki ağa babası, birbirinden “esinlenmeyi” çok seviyorlar. Eğri oturup doğru konuşalım, bunu Marvel on kere yapıyorsa, DC de on kere yapıyor. İki firma da, kurulduklarından beri, diğerinin başarılı olmuş karakterlerini, hikayelerini ve projelerin birbirlerinden aparıyorlar. Belki de bu kadar uzun süredir rekabet içerisinde olmaları ve bu kadar uzun süredir ayakta kalabilmiş olmalarının sebebi budur. Ama bugün dahi görüyoruz ki, DC New 52 yapınca, Marvel Marvel NOW yapıyor; Marvel sinematik evren yaratıp Avengers’ı çekince, DC yeni filminin ismini Dawn of Justice koyuyor.

Marvel hayranları hararetlenmesin, bir de DC’nin fütürsuzca Marvel’dan kopyaladığı karakterleri yazacağız emin olun. Ama önce, bir veya öteki şekilde, kopyalamaları daha bir pervasız olan Marvel’ı ele almak istiyoruz. Buyurun efendim, Marvel’ın füturusuzca DC’den kopyaladığı 8 karakter. Yoksa esinlendiği mi deseydik?

8. Doom Patrol (Haziran 63) – X-Men (Eylül 63)

Listeye en ilginç kopyalamayla başlıyoruz. Şimdilerde Doom Patrol’un esamesi okunmuyor, fakat ondan birkaç ay sonra hayatına başlamış X-Men, dünyanın en popüler çizgi roman başlıklarından biri. Fakat insanın benzerlikleri görünce gerçekten de dudağı uçukluyor. İkisinde de doğuştan sahip olduğu güçleri yüzünden dünya tarafından dışlanan ve yargılanan bir süperinsan ekibi, tekerlekli sandalyeye mahkum bir dahi tarafından yönetiliyor ve suçla savaşıyor. Ve ikisinin de ana düşmanları arasında “Brotherhood of Evil” adında bir organizasyon var.  Evet.

7. Darkseid (70) – Thanos (73)

Tamam, bazı karakterlerin güçlerinden etkilenip, “vay arkadaş, biz de yapalım bir tane!” diyebilirsiniz. Ya da belki hikayelerini, orijin öykülerini alıp kendi evreninize yerleştirmek istersiniz.  En olmadı tipini de beğenip kendinize aparabilirsiniz. Yahu ey dost Marvel, üçünü birden böylesine kopyalamak nedir? İki inanılmaz güçlü, inanılmaz zeki uzaylılar kişilik olarak da o kadar benziyorlar ki Thanos’u yaratan Jim Starlin’e editorü, aslen Thanos’un tip olarak Darkseid’a benzemiyor olmasına rağmen, “Madem çaktın, tam çak, tipini de benzetelim!” diyerek meseleye mührü koymaya karar vermiş zaten.

6. Justice League (60) – Avengers (63)

Süper kahramanlarımızı toplayıp, tek birinin yenemediği düşmanlarla kapıştırıyoruz fikri, şimdilerde size çakılamayacak kadar bariz bir fikir gibi gelebilir. Fakat 1960’da Justice League bunu yaptığında, daha öncesinde böyle bir şey hiç duyulmamıştı. Zaten sonraları doğrulanmış da bir gerçektir bu, Marvel ofisinde Justice League’in başarısından sonra ekibin toplanıp, “Beyler bize de bir tane yapın bundan” dendiği. Hayatın ironisi de şimdi aynı diyalogun, DC’nin sinema ofisinde yaşanıyor olması tabii.

5. The Flash (40) – Quicksilver (64)

Süper kahramanların güçleri birbirleriyle ortak olabilir elbette. Süpermen de gözünden ışın fırlatır, Cyclops da. Batman de parasıyla kahramanlık yapar, Iron Man de. Evet ama, bir güç o evrende tekil olarak sadece bir karakterde varsa, o karakterin de tüm olayı o güçse; artık ona alametifarika denir. Hele ki üzerinden 24 yıl geçtikten sonra, “Bu arada bizde de süper hızlı bir karakter var, bunun da tek olayı bu, ama bizimki kırmızı değil buz mavisi” derseniz, birileri size “Abi Flash’ın buz mavisini yapmışsınız işte” diyebilir. Der.

4. Deathstroke (80) – Deadpool (91)

Buna zaten söyleyecek tek bir kelime yok. Marvel ofisinde yeni bir süperinsan yaratma çabaları sürerken, ortaya çıkan şey DC’nin paralı askeri ve Batman kötüsü Deathstroke’a öylesine benzer ki, Marvel “e ne yapalım artık” deyip, karakteri düpedüz bir parodi hâline çevirir. Deathstroke’un adı Slade Wilson’dır, Deadpool’un adı da Wade Wilson olur. Maşallah. Bu arada fark ettiniz mi bilmiyorum ama, genelde tema “Marvel DC’yi çakar, Marvel DC’den daha başarılı olur” şeklinde bu listede. Biraz kanunlar böyle işliyor sanırsam kreatif meselelerde. İnanmayan Steve Jobs’un hayatını okuyabilir.

3. Dr. Fate (40) – Dr. Strange (63)

Marvel’ın yine arlanmadığı anlardan biri. Bir noktadan sonra, biz öyle tahmin ediyoruz ki iki firma birbirinden çaktığı karakterlerle öyle bir külliyat yaratmış ki, ne Marvel, ne de DC herhangi bir “aşırma” davasından korkmaz hâle gelmişler. Çünkü biri dava açsa, ötekinin karşı dava açacağı yirmi milyar şey var. Ama yine de insan biraz soluklanır yahu? Sen de evrenine kadim, gizemli bir gücün elçisi olacak bir büyücü kazandırmak isteyebilirsin. Fakat adını “Doktor” kelimesiyle başlatmak zorunda mıydın? Bari isimler bu kadar benzemeseydi…

2. Plastic Man (41) – Mr. Fantastic (61)

Plastic Man, hiçbir zaman DC evreninin popüler karakterlerinden biri olamadı. Fakat direkt olarak, kendi alametifarikası olan esnekliğe sahip olan Mr. Fantastic’in iki kere filmi çekildi, defalarca animasyon yapımlara aktarıldı ve karakter Marvel evreninin içinde de kilit figürlerden biri olmayı sürdürüyor. Plastic Man’in son yıllarda evren içerisindeki en parlak anı ise, kendisine karşı bir sevgisi olan Grant Morrison sayesinde oldu, sonradan yitti gitti yine. Halbuki Plastic-Fantastic ikilisi, en ağır çakışlardan biri yani…

1. Green Lantern Corps (59) – Nova Corps (76)

Bunu listenin sonuna koyarken, aslında bir art niyetimiz yoktu. Listeyi kafamıza estiği gibi yaptık, bir sıralamaya bağlı kalmadık anlayacağınız. Ama yine de, denk gelmesi çok iyi oldu, zira bu herhalde tüm listenin en ayıbı. Ya arkadaş, bu ne? Resmen ofisinizde oturup, Green Lantern okurken, “Benim de Green Lantern’ım olucak!” demişsiniz arkadaş yahu. Çok, çok eski; tüm uzaya polislik yapan, çok güçlü bir galaktik polis örgütü kurmak nedir. O kadar spesifik bir fikir ki bu insan hakikaten inanamıyor. Bir de adında “Corps” yazmışlar bak. Vay arkadaş…

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
"Bir Evim Varsa Onun Sayesinde": Hakan Meriçliler'den Vural Çelik Tartışmasında Gülse Birsel'e Büyük Destek!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
27.07.2016

DC nin marveldan yürüttüklerini yazalım bide. Aquaman::Sub-mariner çakması.. Guardian(42)::Cap. america çakması.. Bumblebee::Wasp çakması.. New Teen Titans (1980)::Uncanny X-Men çakması.. Kobra (1976)::Hydra (1965) çakması.. H.I.V.E. (1980)::A.I.M. (1966) çakması.. Black Racer (1971)::Silver Surfer (1966) çakması.. Hank Henshaw::Reed Richards çakması.. ROCKET RED::IRON MAN çakması.. BLACK ALICE:: ROGUE çakması.. IMPERIEX::GALACTUS çakması.. SWAMP THING::MAN-THING çakması.. BLACK SPIDER::SPIDER-MAN çakması.. .Şimdilik bulduklarım bunlar.Yeni buldukça yazıcam. DC nin tek bildiği bok ciddi,ağır abi takılarak ne kadar sıkıcı,bunaltıcı,iç karartıcı olduğunu gölgelemeye çalışmak.DC cilerin çoğu zaten eğlence/komedi ye alerjisi olan emo/gotik tipte ergenler

05.09.2016

ama bunların hiçbiri başarılı olamadı bir iki karamsarla gotik aynı şey olmadığının farkındamısın yoksa wikipedia'yı mı açayım? üç sadece batman filmlerini izleyerek DC'nin karamsar mı yoksa değil mi karar veremessin dört yeter artık şu saçma sapan DC-MARVEL tartışması ulan DC'yle Marvel'ı yönetenler bile birbirinden nefret ettiğini sanmıyorum sadece rakipler siz sanki kan davası gibi görüyorsunuz (DC FANI DEĞİLİM!!!)

06.09.2016

ARaştırdım bi 10-15 tane daha buldum DC nin marveldan çaldığı(tarihi önce gelenler marvel karakterleri) The Scarlet witch 1964 - Jinx 1985 Captain America 1940- Americommando 1977 Fantastic four 1961 - The Four 1999 Thing - 1961 - Cinderblock 2009 Multiple Man 1975 - Multiplex 1978 Jack frost 1941 - Icicle 1947 Enchantress(Marvel) 1964 - Enchantress(DC) 1966. Taskmaster May 1980 - Deathstroke December 1980 Captain America 1941 - Guardian(DC Comics) 1942 Blazing skull 1941- Atomic Skull 1978 The lizard 1963- man bat 1970 S.h.i.e.l.d. (1965) -A.R.G.U.S (2012) Blackest night (2009) –marvel zombies(2005) Teen titans (1964) –young allies (1941) arrow (1938) -green arrow (1941) mogo (1985) -ego the living planet (1966)

26.05.2017

hay ağzına sağlık kardeş

08.12.2015

DC sadece Batman ve Superman sayesinde ün yaptı ama Marvel neredeyse her karakterini işlemeyi bildi.

24.03.2016

Batman genede süper kahraman filmlerinin en iyisi pes etmemeyi, idealizmi, korkularla mücadele gibi pek çok şeyi bir arada ve ayrıntılı işliyor hiç bir süper kahraman filminde böylesine kurgu görmemiştim nolan ın katkısı var bunda tabiki de

TÜM YORUMLARI OKU (65)