Martı Tag Vergi Ödeyeceğini Açıklamıştı Peki 'Lisans Zorunluluğu'? Paylaşımlı Yolculuk Türkiye'de Yasal mı?

Sosyal medyada paylaşımlı yolculuk reklamlarına denk gelmeyen yoktur! Sözcü'den Nedim Türkmen, Ağustos ayında 'Maliye yolumuzu açtı, 1 yılda 1 milyar TL vergi ödeyeceğiz' açıklaması yapan Martı Tag şirketini kaleme aldı. 'Türkiye'de ilk kez vergi ödeyeceği için sevinen bir mükellef gurubu ortaya çıktı' diyen Türkmen, şirketin görülmeyen gerçeklerini ele aldı. Merkezi Türkiye'de olmayan şirketin zararı da iki kat artmış! 

İşte, detaylar... 

Kaynak: Sözcü, Nedim Türkmen

İstanbul'da taksi sorununu çözmek adına UKOME'de oy birliği ile verilen karar kapsamında 2 bin 500 yeni taksi kararı nedeniyle İBB önünde nöbete başlayan Martı Tag kurucusu, dikkatleri üzerine çekiyor. Peki, paylaşımlı yolculuğun ardında neler oluyor?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nda yıl içerisinde 15 defa randevu isteyen Öktem, 'İstanbul'daki taksi sorunu çözümüyle alakalı bütün paydaşlarla görüştü ancak bizimle görüşmedi. Elimizdeki istatistikler ve datalar gösteriyor ki İstanbul'daki sorunun çözümü daha çok taksi plakası değil, paylaşımlı yolculuktur' açıklamasında bulunmuştu. Sosyal medyada sık sık karşınıza çıkan reklamlar ve 'Maliye yolumuzu açtı, 1 yılda 1 milyar TL vergi ödeyeceğiz' söylemi de dikkat çeken diğer unsurlardan. 

Ancak, 'paylaşımlı yolculuk yasal mı, yoksa 'korsan taksinin dijital hali mi?' tartışma konusu! Gelin sürece biraz daha yakından bakalım 👇

Türkmen, öncelikle Martı Tag şirketine dair önemli bilgilerden söz etti: Meğer şirket merkezi Cayman Adaları'ndaymış!

Merkezi Cayman Adaları'nda olan şirket, Türkiye'deki şube aracılığıyla ülkemizde faaliyet gösteriyor. Şirket hisseleri ABD borsalarında faaliyet gösteriyor. 8.69'dan halka arz edilen hisselerin şu anki değeri ise yaklaşık 2 dolar civarında.

Şirketin zararı hızla artıyor: Zararın ana kaynağı ise Türkiye operasyonunun aktif hale gelemesi!

Şirketin son finansal tablolarına göre, Martı Tag'ın zararı 14.5 milyon dolardan 33.8 milyon dolara çıktı. Türkmen ise bu durumu 'Türkiye operasyonlarını aktif hale getirmek ana problem gibi duruyor' şeklinde yorumladı.

Türkiye'de Yasal Düzenleme Yok: Peki Paylaşımlı Yolculuk Nedir?

İlk defa 2009 yılında kurgulanan paylaşımlı yolculuk, araç sahiplerinin, yolcukları sırasında araçlarını başka kişilerle paylaşmasını içeriyor. Dünyada 'ridesharing' olarak adlandırılan hizmet, gün geçtikçe yaygın hale geliyor. 

Dahası, Amerika, Avustralya, Kanada, Fransa, Singapur ve Birleşik Krallık uygulamaya ilişkin yönetmelikler hazırlamış. Ancak Türkiye'de uygulamaya ilişkin herhangi bir yasal düzenleme bulunmuyor. 

Paylaşımlı Yolculukta dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde 👇

Tüm bu maddeler, sürücünün sabıka kaydının kontrolü, özel sigorta poliçelerinin zorunlu hale gelmesiyle yolcu ve sürücü güvenliğinin sağlanması, sürücülerin lisanslandırılması ve haliyle kontrolünü gerektiriyor. Ayrıca tükeciyi korumak için fiyatlandırmadaki şeffaflık ve vergilendirme prosedürleri de dikkatle düzenlenmeli.

Paylaşımlı yolculuk, ülkemizde özel araçla ticari yolcu taşımak anlamına geliyor: 'Korsan taksiciliğin dijital hali'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nca herhangi bir düzenleme olmadığı sürece, paylaşımlı yolculuk, 'korsan taksiciliğin dijital hali' olarak cezaya tabii olmaya devam edecek. 

Uygulamaya verilen cezalar arasında ise korsan taşımacılık cezası, trafikten men de dahil sürücü belgesi iptalinden, belediye denetimleri kapsamındaki cezalara pek çok ceza ve hukuki sorumluluk yer alıyor.

Sözcü'den Nedim Türkmen, tüm bu bilgiler ışığında hatırlatıyor: "Vergi ödemek, lisans zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor!"

Burada unutulmaması gereken en önemli konu ise platform sahiplerinin yönetmeliğe uygun lisans almadıkları sürece vergilendirmelerinin bir işe yaramayacağı. Gerekli onaylar alınmadığı sürece, yasal altyapısı olmayan bu konunun sosyal medya paylaşımları, mitingler ya da tehditlerle sonuç alacağı ise düşünülmüyor.

İlginizi Çekebilir

Murat Ağırel Paylaştı! Sahte Diploma İşi Yeni Bir Boyut Kazandı: Devlette Kadrolu İşten Yargı Kararı Bozmaya
Türk Devletleri 'Ortak Türk Alfabesi' İçin Anlaşma Sağladı! Türkiye'de Kullanılmayan 5 Harf Alfabede

Popüler İçerikler

Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
CHP'li Belediye Başkanı Burcu Köksal Canlı Yayında Atatürk İlkelerini Sayamadı
YORUMLAR
13.09.2024

Onedio reklam almış..

13.09.2024

Kesinlikle. Sanki taksiciler odası açıklama yapıyor

13.09.2024

Ülkede taksi sorunu yıllardır var. Uber i de "mafya taksici lobisi" zorla ve yasal olmayan şekilde kaldırttı. Şimdi de Martı akkında karalama çalışması yapılıyor. Taksiciler kendi kendilerini bitiriyorlar ama farkında değiller.

13.09.2024

Sarı taksi, korsan taksi, paylaşımlı yolculuk vs.. bunları kullanan canını yolda bulmuştur.. ben hayatta binmem yeni türkiyede.. Ya şöförün canı öylesine beni kesmek isterse ?? Kim veriyor yolcunun can güvenliğini ?? Hiçbiri.. Toplu taşımalar dışında bişey kullanmıyorum ben artık korkudan..

TÜM YORUMLARI OKU (21)