Mars'tan Gelen Gök Taşında Devasa Organik Çeşitlilik Keşfedildi!

Bilim insanları 12 yıl önce Dünya'ya düşen gök taşını inceledi. Mars'tan geldiği tespit edilen taşın çok sayıda organik magnezyum bileşiği içerdiği aktarıldı. 

18 Temmuz 2011'de Fas'ın Tissint köyü yakınlarına düşen Mars taşının devasa bir organik çeşitliliğe sahip olduğu öğrenildi.

Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, hakemli bilimsel dergi Science Advances'ta yayımlanan araştırmanın ortak yazarı Dr. Philippe Schmitt-Kopplin, 'Mars ve Dünya'nın birçok evrimsel ortak noktası var' dedi ekledi:

'Ve gezegenimizde yaşam doğup gelişirken, Mars'ta ne olduğu sorusu, çok sıcak bir araştırma konusu.'

Schmitt-Kopplin, çalışma için Tissint'in organik bileşiminin tamamını inceledi.

Analizler, Mars taşının kimyasal açıdan çeşitli, karmaşık moleküller içerdiğini ortaya koydu.

Ekip ayrıca Mars'ta daha önce hiç gözlemlenmemiş çok sayıda organik magnezyum bileşiği tespit etti.

Tissint'in toplam ağırlığı 7 kilogram ve şu anda Mars kökenli olarak sınıflandırılan 5. gök taşı.

Önceki araştırmalar, gök taşının yaklaşık 700 bin yıl önce bir tür çarpışma nedeniyle Mars'tan uzaya savrulduğuna işaret etmişti. Organik moleküller, hidrojen atomlarına bağlı karbon atomlarından oluşan, ancak aynı zamanda oksijen, nitrojen ve diğer elementleri de içerebilen moleküllere deniyor.

Bu bileşiklere, Dünya üzerindeki tüm yaşam formlarında bol miktarda rastlanıyor.

Gök taşlarında bu bileşiklere rastlanması, Güneş Sistemi'nin Dünya dışındaki herhangi bir yerinde yaşamın varlığına işaret edebilir. Bununla birlikte, bazı organik bileşikler biyolojik olmayan süreçlerle de meydana gelebilir.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
01.02.2023

seçimler yaklaşırken bu nu da gördük,Sonun da başımıza taş yağmaya başladı.🤪👎

01.02.2023

"Organik bileşik" sözü çok genel bir ifade. Bazı çok basit ve kendi kendine oluşabilen molekülleri de organik bileşik kabul ettiklerinden bunlardan göktaşların da kuyruklu yıldızlarda vs. bol bol bulunabiliyor. O yüzden organik bileşik denilince hemen heyecanlanmamak lazım. Zaten en sonda da belirtmişler: "Bununla birlikte, bazı organik bileşikler biyolojik olmayan süreçlerle de meydana gelebilir."

01.02.2023

off yordunuz bilim adamları, kabul edin artık Mars'da Dünya gibi bir gezegendi yaşam vardı ve insanlar gezegenin ağzına sıçınca çöle döndü. Tıpkı bizim Dünya'nın da başına gelecekler gibi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ