Mars'ta Yaşayabilen Dünyalı Organizma

Dünyadaki en basit ve eski organizmalar arasında bulunan metanojenlerin Mars’ta yaşayabileceği anlaşıldı. Ağırlıklı olarak bataklıklarda yaşayan metanojenler üzerindeki deneyler, organizmaların Mars şartlarına dirençli olduğunu gösterdi.

Arkea canlı grubuna dahil olan metanojenler üzerinde yapılan deneyler, mikroorganizmaların Mars’taki çok zor şartlara uyum gösterebildiğini ortaya koydu. Hidrojeni enerji kaynağı, karbondioksiti karbon kaynağı olarak kullanan metanojenler bu şekilde metan üreten organizmalar olarak biliniyor.

Bataklıkların yanı sıra büyükbaş hayvanlarda, termitlerde ve diğer otçul hayvanlarda da bulunan metanojenler, oksijensiz ortamda hayatta kalabildiği gibi organik besinlere de ihtiyaç duymuyor ve fotosentez yapmıyor. Sahip oldukları özelliklerle metanojenler yeraltı katmanlarında, dolayısıyla Mars’ta yaşayabilecek en ideal organizmalar olarak kabul ediliyor.

Arkansas Üniversitesi’nde uzay ve gezegen bilimi alanında doktora yapan Rebecca Mikol metanojenlerin dayanıklılığını ölçmek için Methanothermobacter wolfeii ve Methanobacterium formicicum adı verilen iki ayrı türü çeşitli deneylere tabi tuttu. Her iki canlı sırasıyla 37 ve 55 derece olan ideal büyüme sıcaklıklarının çok altında hayatta kalmayı başardı.

Metanın kaynağı Marslı organizmalar olabilir

Mars’taki yüzey sıcaklığının -90 ile 27 derece arasında değiştiğine dikkat çeken Mickol, Kızıl Gezegen’de hayatta kalması gereken canlıların en azından sıcaklık aralığına dayanabilmesi gerektiğini ifade etti. Her iki metanojen türü, en düşük ve yüksek Mars sıcaklıklarında hayatta kalabileceklerini gösterdi.

Arkansas Uzay ve Gezegen Bilimleri Merkezi’nden Timothy Kral’ın destek verdiği araştırmada, metanojenler düşük sıcaklıkta yavaşlasa da büyümelerine devam etti. Soğuktan sıcak bir ortama geçildiğinde ise mikroorganizmaların metabolizmaları tekrar normale döndü.

Metanojenler üzerinde 1990’lardan bu yana araştırma yapan Kral, 2004’te Mars atmosferinde metan keşfedilmesinden bu yana gazın kaynağının ne olabileceği konusunda araştırmalar yaptıklarını belirtti. Araştırmacılar Mars’taki metanın metanojenler tarafından üretiliyor olabileceğini düşünüyor. Yapılan deneyler ise metanojenlerin Kızıl Gezegen’de yaşayabileceğini gösterdi.

Mikol araştırmasının sonuçlarını Boston’da düzenlenen Amerikan Mikrobiyoloji Topluluğu Genel Kurulu’nda sundu.

Kaynak: Sciencedaily

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”