Mars'ta Keşfedilmesinin Ardından Herkesi Heyecanlandıran Gömülü Gölün, Buz ve Kaya Parçaları Olduğu Öğrenildi

“Suyu takip et”, uzun zamandır Dünya'nın ötesinde yaşam arayan bilim insanlarının mantrası olmuştur. Ne de olsa, kozmosta yaşamın bilinen tek beşiği ev dediğimiz sulu gezegen Dünya'dır. 2018'de bilim insanları, Mars'ın güney kutbu yakınında büyük bir yer altı gölünün keşfini duyurdular. Bu iddia - ve Kızıl Gezegen'de ek gömülü sıvı su havuzları olduğunu öneren gözlemler - sonunda hayata elverişli olabilecek bir gezegen bulma konusunda heyecan yarattı. Ancak son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, bu heyecanı kısa kesebilir. Biz de bu yazımızda bu konudan bahsediyoruz.

Araştırmacılar bu keşfi doğrulamak için uzun zamandır çalışıyorlardı.

2021'de bir grup, araştırmacıların gözlemlediği güçlü radar sinyallerinden sıvı su yerine kil minerallerinin ve donmuş tuzlu suların sorumlu olabileceğini öne sürdü. Bu radyo dalgası ölçümleri, Mars'ın yörüngesinde bulunan bir uzay aracı tarafından yapılıyor.

Bir başka ekip, sıradan kaya ve buz katmanlarının daha önce suya atfedilen aynı radar sinyallerinin çoğunu üretebileceğini gösterdi.

Cornell Üniversitesi'nden gezegen bilimci Dan Lalich ve meslektaşları, hepsi Mars'ta bol olduğu bilinen düz kaya, su buzu ve karbondioksitli buz katmanlarının radyo dalgalarını nasıl yansıttığını hesapladı. Lalich, 'Oldukça basit bir analizdi' diyor.

Araştırmacılar, sıvı sudan kaynaklandığı düşünülen anormal derecede güçlü radar sinyallerinden bazılarını yeniden üretebileceklerini de keşfettiler.

Lalich, farklı kaya ve buz katmanlarından gelen bireysel radar sinyallerinin, katmanlar belirli bir kalınlıkta olduğunda bir araya geldiğini söylüyor.

Bu da daha sonra bir uzay aracının aletleri tarafından algılanan daha güçlü bir sinyal üretiyor.

Ancak bu aletler, bir katmandan gelen bir radyo dalgası ile birden çok katmanın sonucu olan bir radyo dalgası arasındaki farkı her zaman ayıramıyor.

Bu sonuçlar, Mars'ta sıvı su olamayacağı anlamına gelmiyor.

Tempe'deki Arizona Eyalet Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi Aditya Khuller, yeni bulgunun 'makul bir senaryo' olduğunu söylüyor. Ancak bilim insanları Kızıl Gezegenden çok daha fazla veri elde edene kadar, Mars'ta sıvı suyun gerçekten var olup olmadığını bilmek zor olacak. Khuller, 'Bu noktada açık fikirli olmak önemli' diyor. 

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

NASA'nın Uzay Aracı Kullanarak Bir Asteroide Yön Vereceği DART Görevi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Satürn'ün İkonik Halkaları Hakkında Merak Edilen Büyük Gizem Yapılan Araştırmalar Sonucunda Ortaya Çıktı
Şimdiye Kadar Kaydedilen En Büyük Güneş Fırtınası Carrington Olayı Bugün Gerçekleşseydi Neler Olurdu?

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
14.10.2022

Her yeri pas tutmuş;yüzeyinde toz ve kayadan başka birşey olmayan gezegende yaşam arayan insanoğlu dünyayı nasıl daha iyi yaşanabilir hale getirebiliriz diye düşünmüyor egolarını tatmin ediyor.beyninizi skym

15.10.2022

afamlar anlamamıs ..türkiyeden sorsalar hemen onun aslında çikolata havuzu oldugunu soylerdiler...bizimde jelibon madenimiz var :)

19.10.2022

Hahahahaha bu iyiydi bide şu jelibonlari çıkarıp ihraç etseydik ondan elde ettiğimiz gelirle Mars'a yol yapardık halkımız rahat rahat gidip gelirdi😂😂😂

19.10.2022

Şu ana dek denizleri araştiran nasa noldu da 1975 te gözünü uzaya dikti evet araştirmak iyidir ama çok ilginç şeylere şahit oluyoruz örnek Mars'a termo nükleer bomba atma fikri gibi okadar masraf uzaya yapılacağına bütün ülkeler dünyayı tezmilemek için birlikte hareket etse bence uzayda yaşamaya ihtiyaç duymayiz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ