Mars'ta Gerçekleşen Volkanik Depremler, Kızıl Gezegenin Mantosunun Hâlâ Aktif Olduğu Anlamına Gelebilir!

NASA'nın InSight Mars iniş aracı, çoğu Cerberus Fossae adlı bir bölgeden gelen birçok küçük mars depremi tespit etti. 47 depremin analizi, bunların kökenlerinin tektonik değil de volkanik olduğunu gösteriyor. Eğer durum böyleyse bu, Mars'ta yanardağ oluşumu döneminin henüz bitmediği anlamına geliyor. Yine de kızıl gezegenin gökyüzünü külle dolduran büyük patlamalara tanık olmayı beklememeliyiz. Biz de bu yazımızda Mars depremlerinden bahsediyoruz.

Gezegenimiz, insan faaliyetlerinden kaynaklı olanlar hariç, iki tür deprem türüne sahiptir.

Tektonik depremler, levhalar birbirinin altından veya yanından kaydığında meydana gelir. Volkanik depremler, magmanın hızlı hareketlerinin veya dış kabukta gaz basıncının birikmesinin bir sonucudur. Diğer bazı dünyaların hiçbir türlü depremi yoktur, yüzeyleri yalnızca meteor çarpması gibi dış olaylardan sallanır. Peki ya Mars?

Kızıl gezegenin kabuğunun altı magmayla dolu olabilir.

Nature Communications dergisinde, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden Profesör Hrvoje Tkalčić ve Çin Bilimler Akademisi'nden Dr Weijia Sun, Insight'ın sismometreleri tarafından tespit edilen depremlerin tektonik kökenli olduğu sonucuna vardılar. Eğer doğruysa, Mars'ın mantosunda hâlâ hareketli magmaya sahip olduğu anlamına geliyor. Bu yeni buluş, kızıl gezegenin jeolojisini daha ilginç hale getirebilir ve gelecekteki jeolojik ilgimizi hangi tarafa odaklamamız gerektiğini bize söyleyebilir.

Mars'ın bir zamanlar yoğun volkanik aktiviteye sahip olduğu bilinmez bir sır değil.

Bunun en büyük kanıtı, Güneş Sistemi'nin en büyük yanardağı Olympus Mons olarak gösterilebilir. 21.9 kilometre yüksekliği ile bu dağ, Everest'in iki katından daha büyük ve uzun. Olympus'un bulunduğu bölge olan Tharsis Montes volkanik bölgesinde başka devasa volkanlar da mevcut. Bununla birlikte, Olympus Dağı üç milyar yıldan fazla bir süre önce oluştu ve yüz milyonlarca yıldır patlamadığı düşünülüyor. Bilinen bazı diğer Mars volkanları daha da eskidir.

Bazı bilim insanlarına göre Mars'ın volkanik oluşum evrelerini kaçırdık, ama Tkalčić o kadar emin değil.

Tkalčić, IFLScience'a 'InSight, yüksek ve düşük frekanslı depremler tespit etti' dedi. 'Makalemiz yalnızca düşük frekanslı depremlere baktı. Bunlardan bazılarının tektonik depremlerle açıklanamayacak şekilde tekrarlayıcı olduğunu tespit ettik.' diye devam etti. Tkalčić ve Sun, Dünya üzerinde karşılaştırılabilir örnekler aradılar ve hareketsiz yanardağların ürettiği depremlerde benzer dalga desenleri buldular. Buradan da bu depremlerin volkanik olma olasılığının yüksek olduğu sonucuna vardılar.

Bu, yeni bir Mars volkanından fışkıran lav ve kül görmeyi bekleyebileceğimiz anlamına gelmiyor.

Tkalčić, IFLScience'a söylediklerine göre; 'Mars volkanizması 'sırnaşık' bir volkanizmadır, magma yüzeye çıkmanın bir yolunu bulamaz.' Bunun nedenleri arasında gezegenin boyutuna kıyasla Mars kabuğunun kalınlığı ve belki de magmanın kimyasal özellikleri ve sıcaklığı sayılabilir. Her ne kadar bir patlama gösterisi herkesi heyecanlandırsa da, bu yeni bulgular bilim insanları için paha biçilemez araştırma potansiyeli sunuyor.

Tespit edilen depremler nispeten küçük, hiçbiri 4 şiddetine ulaşmıyor.

Ancak Tkalčić, IFLScience'a durumun her zaman böyle olmayabileceğini söyledi; Mars'ta şimdiye kadar gözlemlenen yer işaretleri, Dünya'da şehirleri yok edebilen 7 şiddetinde depremleri işaret ediyor. Yani kızıl komşumuz geçmişte çok daha ölümcül bir yer kabuğuna sahipti.

Mars'ın yer altını dinlemek her zaman kolay bir iş değil.

InSight'ı depremleri belirlemek için kullanmaya yönelik önceki çabalar, Mars rüzgarının neden olduğu gürültü yüzünden sesleri ayırt etmekte güçlük çekiyordu. Sinyali gürültüden ayırmak için daha gelişmiş işleme yöntemleri kullanarak; 'Bu mars depremlerinin Mars gününün her saatinde tekrar tekrar meydana geldiğini bulduk.' dedi Tkalčić yaptığı açıklamada. Bu, daha önce tespit edilen seslerin, gündüz ve gece arasındaki sıcaklıktaki büyük değişiklikteki ayarlamalardan kaynaklanma olasılığını ortadan kaldırdı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 

Bu içerikler de ilginizi çekebilir

Ay'a Defalarca Kez Gidilmesine Rağmen Mars’a Neden Astronot Gönderilemiyor?
Başvurular Başladı: NASA, Mars Simülasyonunda Yaşayacak İnsanlar Arıyor
Fransız Astronotun Afrika Manzaraları: 'Mars Değil Dünya 🌍'

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu