Mars'ta Geçmişte Yaşam Olduğu İhtimali Güçlendi

Mars’tan gelen meteor üzerinde yapılan incelemeler, Mars’ta geçmişte hayat olabileceğine ihtimalini güçlendiriyor.

EPFL’den ve uluslararası bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi 18 Temmuz 2011’de birçok insanın gözleri önünde Fas’da bir çöle düşmüş olan meteorda yaptıkları incelemelerde yaşam izine rastladılar.

Araştırmacılar, Journal Meteoritics and Planetary Sciences adlı dergide yayınladıkları araştırmalarında, Mars’ta yaşamın varlığının çok daha olası olduğunu belirttiler. Lozan Politeknik Üniversitesi (EPFL) Dünya ve Uzay Bilimleri Laboratuvarı’nın Philippe Gilet, “Şu an daha açıklayıcı bir teori yok” dedi. Tissint adı verilen meteordaki organik karbon kalıntılarını inceleyen ekip bu kalıntıların büyük olasılıkla biyolojik kaynaklı olduklarını söyledi. Alman, Çinli ve Japon araştırmacıları da kapsayan ekip, kayanın içindeki çatlaklara, meteor henüz Mars’da bir kaya parçası iken organik madde açısından zengin sıvının sızdığını düşünüyorlar.

Mars’ta bir kaya parçasıyken Tissint ve çatlaklarına sızan su.

Karbon nereden geldi?

Karbonun kimyasal analizi, kaynağı konusunda farklı olası açıklamalar oluşturdu. Tartışılmaz olarak karbonun kaynağının dünyaya ait olamayacağı ve Tissint’in çatlaklarına Mars’tan ayrılmadan önce yerleştiğini meydana çıktı.

Organik bileşimler içeren sıvının Mars’ın yüzeyine yakında olan ve Tissint’in parçası olduğu kayaya düşük sıcaklıklarda sızdığını düşünüyorlar. Bu çıkarım, meteordaki karbonun özellikleri ile de örtüşüyor : Örneğin, içeriğindeki karbon-13’ün karbon-12’ye oranı. Bu oran daha önce Phoenix ve Curiosity keşif araçlarının Mars’ın atmosferindeki CO2’de ölçtüğü karbon-13 oranından bariz derecede daha düşük. Atmosfer ile yeryüzündekinnin bu oranı, dünyada da geçerli : dünya atmosferindeki karbondaki ile dünyadaki — biyolojik kaynaklı — bir parça kömürdekinin oranı.

Araştırmacılar, organik maddenin Mars’a çok ilkel bir meteor tarafından taşınabilmiş olacağı açıklamasını da reddediyorlar. Zira, bu çeşit meteorların çok düşük konsantrasyonlu organik madde taşıdıkları biliniyor.

  • Kaynak: Ruhan Alpaydın / İleri Bilim

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!