Mars'ta Bulunan Gizemli Mineral, Kızıl Gezegenin Karmaşık Bir Volkanik Geçmişi Olduğunu Ortaya Çıkardı

Yedi yıldan fazla bir süre önce NASA'nın Curiosity aracı, bir zamanlar büyük bir gölün bulunduğu Gale Krateri'nin ilgi çekici kayalarından birini deliyordu. Sondaj, geride grimsi bir toz ve bilim insanlarının Mars'ta görmeyi beklemediği bir mineral bıraktı: Tridimit. Patlayıcı püskürmelerle oluşan bu mineral, yüksek sıcaklıklarda ve düşük basınçlarda oluşan bir kuvars türüdür. Dünyada nadir bulunan bu mineralin Kızıl Gezegende nasıl bulunduğu ilk başlarda pek anlaşılmamıştı, ancak bilim insanlarının artık bir tahmini var...

Earth and Planetary Science Letters'da yayınlanan yeni araştırma, mineralin orada nasıl bulunduğunu ve Mars'taki volkanizmanın nasıl bir tridimit konsantrasyonu oluşturabileceğini açıklamakta.

Rice Üniversitesi'nden Dr Kirsten Siebach yaptığı açıklamada, 'Gale Krateri'ndeki bir çamurtaşında tridimit keşfi, Curiosity'nin 10 yıl boyunca Mars üzerinde yaptığı en şaşırtıcı gözlemlerden birisi. Tridimit genellikle Dünya'daki kuvars oluşturan, patlayıcı, evrimleşmiş volkanik sistemlerle ilişkilendirilir, ancak bunu volkanların çoğunun çok ilkel olduğu Mars'taki eski bir gölün dibinde bulduk' diyor.

Araştırmacıların önerdiği bir senaryo, bu keşfi açıklamaya yardımcı oluyor.

Mars magması, ekstra silikon birikene kadar fraksiyonel kristalleşme yaşadığı depozitlerinde normalden daha uzun süre kaldı. Daha sonra, tridimit içeren geniş bir kül bulutu olarak püskürtüldü ve Gale Krateri gölünde ve çevresindeki nehirlerde birikti.

Siebach, "Aslında kraterde bulduğumuz diğer volkanik kayaların basit bir evrimi" diyor.

'Bu minerali yalnızca bir kez gördüğümüz ve tek bir katmanda oldukça yoğun olduğu için, volkanın muhtemelen göl varken patladığını tahmin ediyoruz. Analiz ettiğimiz spesifik numune yalnızca volkanik kül olmasa da, yıpranmış ve suya göre ayrılmış olan maddeler küldü' şeklinde devam ediyor Siebach.

Mars'ın volkanlarla, normalde düşünülenden daha ilginç bir tarihi olabilir.

Bulgular, gezegenin geçmişin daha ıslak bir dünyasından bugünün kuru, soğuk çölüne dönüştüğü sırada, 3 milyar yıl önce Mars'ta patlayıcı volkanizmanın meydana geldiğini gösteriyor. Siebach “Mars'ta bazaltik volkanik püskürmelere dair bol miktarda kanıt var, ancak bu daha gelişmiş bir kimyasal kanıt. Bu çalışma, Mars'ın Curiosity'den önce hayal ettiğimizden daha karmaşık ve ilgi çekici bir volkanik tarihe sahip olabileceğini gösteriyor” diyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Heybetli Görüntülerinin Yanında Etkileriyle İçimizi Ürperten En Aktif Volkanlar Dünya'nın Neresinde Bulunuyor?
Uçsuz Bucaksız Mars Kumulları, Gezegenin Yörüngesinde Bulunan Uydu Tarafından Tüm İhtişamıyla Görüntülendi
Yapılan Son Çalışmalara Göre İnsanlar Aşırı Sıcağa Sanıldığından Daha Dayanıksız Olabilir

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!