Mars'a Yaşam İzleri Aramak İçin Giden Perseverance Aracı Sonunda Su İzleri Buldu

2020 ortasında keşif için Mars'a gönderilen Perseverance aracı, burada yaşam kalıntıları bulmaya çalışıyordu. Bir yıldan fazla süredir dünya dışında olan araç, sonunda bir sonuca ulaştı ve su izlerine rastladı. İşte detaylar...

2020 ortalarında keşif helikopteri Ingeunity ile beraber yaşam kalıntıları bulabilmek adına Mars'a gönderilen Perseverance adlı araç, sonunda bir şeyler buldu.

Bu Şubat ayından beri kızıl gezegende keşif yapan araç, bol bol fotoğraf çekip, numune topluyordu.

Şubat ayında iniş yaptığı Jezero Krateri üzerinde çalışmalar yapan Perseverance, geçtiğimiz günlerde dört katmalı bir kaya fotoğrafını NASA'ya gönderdi.

4 Kasım günü Twitter hesabından paylaşım yapan ekip, bu kayanın su izlerine  sahip olduğunu açıkladı.

Katmanlı kayaların suyun etkisi ile bu hale geldiğini açıklayan NASA, Jerezo Krateri'nin bir zamanlar su ile dolu olduğunu düşünüyor.

Mikro boyutta canlıların burada yaşadığını düşünen görev ekibi, Mars'ta yaşamın olduğunu kanıtlamak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Söz konusu kayadan numune alan Perseverance aracı, bu gidişler Mars konusundaki tüm soru işaretlerini yok edeceğe benziyor.

Bakalım Perseverance aracı daha ne gibi keşiflerde bulunacak?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

NASA'nın, Mars'ta Su Bulunduğunu Açıklamasından Hangi Sonuçları Çıkarmalıyız?
Mars'ta Heyecanlandıran Keşif: Buz Yüzeyin Altında Su Gölü Tespit Edildi
NASA'nın Son Büyük Keşfi Olan Mars'ta Oksijen Bulunmasıyla İlgili Bilmeniz Gereken 9 Şey

Popüler İçerikler

Diyarbakır’da Kaybolduktan 19 Gün Sonra Ölü Olarak Bulunan Narin Güran’ın Adli Tıp Raporu Tamamlandı
Dünya Basını Derbiyi Nasıl Gördü? Fenerbahçe - Galatasaray Maçının Manşetleri
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!
YORUMLAR
06.11.2021

su olan bir havzada gecmiste yasam olduysa tespiti cok zor degil, yasamin kullanidigi elementlerde seciciligi var, bazi izotoplari daha yogun kullaniyor. bir tortu tabakasinda bir elementin izotop dagilimi gezegendeki normal dagilimdan farkli ise orada bir yasam aktivitesi oldugunu tahmin etmek mumkun. tabi detayli izotop olcumlerini yapacak ekipman ufak bir araca sigdirilabilir mi, o konuda yeterli teknik bilgim yok. muhtemelen sigdirilamadigi icin kesin sonuclar alinamiyor. bu yuzden perseverance topladigi ornekleri kutulara doldurup birakiyor, bir sonraki mars seferinde bunlar toplanip dunyaya geri gonderilecek. dunyadaki detayli incelemelerden sonra kesin sonuclar almak mumkun olur.

06.11.2021

“Yeni evimiz” kelimesi bence doğru değil.. bana göre milyonlarca belki milyarlarca yıl önce mars da tıpkı dünya gibi bi atmosfere sahipti üzerinde denizler ve göller vardı belki yaşamda vardı.. ardından her şey yavaş yavaş ya da bi göktaşı çarparak yok oldu.. dünyanın da geleceği aynı şekilde olacak belki milyarlarca yıl sonra

06.11.2021

Su izini napçan su bulmanız lazım. Atmosferde bulut yok bulut. Tek yeşil toprak yok. Arizona çölleri gibi.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ