Mars'a Gidiş Süresi 45 Güne Kadar Düşecek: NASA, Nükleer Enerjiyle Çalışan Yeni Roketler Geliştiriyor!

Elon Musk'ın SpaceX'i, Çin'in CNSA'sı, ABD'nin NASA'sı ve birçok uzay ajansının ana hedefi yakın bir zaman içerisinde Mars gezegenine seyahat etmek. Bu amaç uğruna akıl almaz bütçeler ile çalışan kuruluşlar, sadece rakipleriyle değil kendileri ile de sürekli yarış halindeler. Söz konusu Mars yarışını ilerde götürdüğü düşünülen NASA'nın, bugün yeni gezegene gidiş projesi için nükleer enerji ile çalışan roket modelleri geliştirmeye başladı. Detaylar haberde.

NASA, 10 yıl içerisinde gerçekleştirmek istediği Mars'a astronot göndermek için yürüttüğü çalışmalara tam gaz devam ediyor.

Ünlü uzay ajansı bu bağlamda, ABD'nin başarılı teknoloji şirketi DARPA ile beraber uzay seyahatlerini büyük oranda kolaylaştıracak nükleer enerjili termal roketler üretme kararı aldı.

ABD kuruluşu, yeni roketleri ile 9 aylık tek yönlü Mars seyahatini 100 ila 45 güne kadar düşürmeyi ve Mars'ın kapılarını daha kısa bir sürede açmayı hedefliyor.

Günümüzde kullanılan kimyasal yakıtlı roketlere göre iki kat daha verimli bir şekilde çalışan Nükleer enerjili roketler, sadece gidiş süresini değil seyahat sırasındaki muhtemel riskleri de düşürüyor.

Ulaşım araçlarındaki cihazları ve iletişim sistemleri için daha fazla güç sağlayabilen yeni nesil ateşleyiciler, Mars'a gidiş sırasında ihtiyaç duyulan mürettebat ihtiyacını da büyük oranda azaltıyor.

NASA, başta DARPA ve DRACO olmak üzere birçok üretici ile beraber çalışacağı proje için ilk etapta 300 milyon dolarlık destek sağlayacak.

Projede görev alacak şirketler arasında yer alan Lockheed Martin'in başkan yardımcısı Kirk Shireman, nükleer enerji ile çalışan roket sistemleri ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

'Bu daha güçlü ve verimli nükleer termal roket sistemleri varış noktaları arasında daha hızlı geçiş süreleri sağlayabilir. Mürettebatın radyasyona maruz kalmasını sınırlandırmak amacıyla Mars'a yapılacak insan görevleri için yolculuk süresinin kısaltılması hayati önem taşımaktadır. Bu, Ay'a insan ve malzeme taşımak için kullanılabilecek başlıca teknolojidir. Güvenli, yeniden kullanılabilir bir nükleer römorkör uzay aracı Ay operasyonlarında devrim yaratacaktır. Daha fazla hız, çeviklik ve manevra kabiliyetine sahip olan nükleer termal itici güç, uzay için birçok ulusal güvenlik uygulamasına da sahiptir.'

Mars'a gidiş planı için büyük önem taşıyan proje hakkında yapılan açıklamalara göre, ilk nükleer enerjili termal roket modelleri 2027'de test edilmeye hazır olacak.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce NASA, planladığı gibi 10 yıl içerisinde Mars'a astronot gönderebilecek mi? Yorumlarınızı bekliyoruz...

İlginizi çekebilir:

Bilim Kurgu Filmleri Gerçek Oluyor: Google, Yapay Zeka Sayesinde Yeni Robotlarına Basit Ev İşlerini Öğretti!
Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren Meme Kanserine Karşı Elektronik Sütyen ile Hayati Bir Buluşa İmza Attı
NASA'dan Netflix Benzeri Dijital Platform: Ücretsiz ve Reklamsız NASA+ Yolda!
Fizik Tarihinin En Büyük Keşfi Olduğu Söylenen LK-99 Maddesi, Oda Sıcaklığında Süperiletken Olmayı Başardı!

Popüler İçerikler

Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR

Zaten uzay seyahati için nükleer enerji ile çalışan roketler şart hale geldi dahada geliştirilirse bu süre 2 haftaya kadar düşecektir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ