Marketlerle Savaş Kızışıyor! Sabah'ın 'Ekonomi' Yazarı Narh Sistemini Yeniden Gündeme Getirdi

Geçen günlerde Katar dönüşü uçakta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen marketlerdeki fiyat artışları, yıl sonunda baz etkisiyle düşmesi beklenen enflasyon hesaplamalarını güçleştiriyor. Marketlerle pandemi başından bu yana ekonomi yönetimi arasındaki gerginlik, cezalar ve denetimlerle sürdürülüyor. Enflasyondaki hareketlenmelerde, alım gücü temel ihtiyaçlara yetecek seviyeye ulaşan vatandaşın odağına ilk taşınan marketler oluyor. Asgari ücret başta olmak üzere maaşlarda beklenen artışlar için için yıl sonu yaklaşırken, önden yüklemeli zamlarla yeniden gözler marketlere döndü.

Sabit ve dar gelirli harcamalarını temel ihtiyaç seviyesine indirirken haliyle en uğrak noktası marketle oluyor.

Marketlerin fiyatlarındaki yükseliş pandemiyle başlayan tartışmalara neden olurken, o dönem büyük cezalar kesilmişti. Faiz indirimleriyle başlayan kurdaki tırmanış maliyetleri artırdığından geçen yıl da bu zamanlarda başlayan zam furyası tüketicilerin odağına yerleşmişti. 1 yıl geçmesine rağmen halen fiyat algısı oturmazken, marketlerde yıl sonuna doğru yeni etiketlerin görülmesi yeni cezalara da işaret etti.

2022'nin ilk aylarında marketlerde fiyatlara yönelik KDV indirimlerinin yeterli gelmemesi sonrası Osmanlı'ya kadar arşiv taraması yapılarak tozlu raflardan çözümler çıkarılmıştı.

Ekonomi Kurmaylarından Yıl Sonuna Kadar Fiyat Değişmesin Önerisi: Hangi Ürünlerin Fiyatları Sabitlenecek?

Denetimlerin sıklaştığı marketler enflasyonun ilk suçlusu olarak işaret edilirken, denetçilerin de odağında market çalışanları yer almıştı.

Lojistik, emek, enerji gibi maliyetleri görmezden gelerek serbest piyasayı farklı algılayan denetimler gündemde yer ederken, sonrasında kurda ve TÜİK'in enflasyon verilerinde ivme kaybıyla nedense bıçakla kesilmiş gibi bitmişti. Enflasyonda gerileme yıl biterken yeniden gündeme gelince baz etkisi yeterli görülmemiş olacak ki fiyatlarda reel bir gerileme hedefleniyor. Bunun için de yeniden marketler hedefe yerleşiyor.

İktidara yakınlığı bilinen Sabah Gazetesi'nin ekonomide gündemi kendi üslubuyla aktaran yazarı Dilek Güngör, fiyat sabitlemede olduğu gibi marketlerdeki yeni gündem için de ilgi çekici bir öneride bulundu.

Kelimelerini her daim cesur bir şekilde seçen Güngör, bu kez başlık olarak 'Marketler nasıl hizaya gelecek?' ifadesini kullanıyor. 

Hükümete büyük bir eleştiriyle başladığı yazısında gıda fiyatlarında 'başarısız' olunduğunu belirtiyor. Fiyatlardaki 'sürekli artışta' vatandaşın iktidara tepki gösterdiğini belirten yazar, 'zincir marketlerin gıda sektöründe tekelleştiğini' söylüyor. 

İndirimleriyle devreye alınmak istenen Tarım Kredi marketlerinin azlığında yakınırken, rekabet ortamı olmadığına değiniyor. Bundan dolayı rekabet ihlalleri olduğunu belirtirken, ürünün üreticiden direkt alındığını ve tüm süreçlerde kendi şirketlerini kullandıklarını söyleyerek zamlarla ceplerini doldurduklarını öne sürüyor.

Tarım Krediler için de araya şu tabloyla girelim.

i01.sozcucdn.com

Sözcü'den Kemal Atlan'ın geçen haftalarda aktardığı veriler bu şekilde. 👆

Dönelim yazıya; Devletin resmi kurumları olan Rekabet Kurulu, Ticaret Bakanlığı ve Hazine Bakanlığı'nın çaresiz olduğunu söyleyen Güngör, marketlerin "keyfi zamlara devam ettiğini" iddia ediyor. Sonrasında ise geçmişten gelen yöntemler öneriyor.

Ticaretten men, ruhsat iptali, kayyum atanması gibi isteklerin olduğunu, ancak kendisinin aklında Osmanlı döneminden narh sisteminin geldiğini açıklıyor. 

Sistemin belli bir fiyat aralığı önerdiğini bunun dışına çıkılamadığını ve bizzat 'padişah, sadrazam' tarafından denetlendiği anlatıyor. Bu arada denetimi yapan sadrazamın da görev ihlalinde azledilebileceğini de ekliyor ve şöyle devam ediyor: 

Diyebilirsiniz ki, serbest piyasa falan. __Eyvallah da serbest piyasa sistemi Türkiye'de hep ters yönde işlemiyor mu?

Nas varsa narh da olsun.

Güngör, daha önce de enflasyon sorumlunun ticari ahlak olduğuna değinmişti.

Enflasyonun Suçlusu Bulundu: Ahlaksızlık

Sosyal medyada da yazı ve öneri dikkat çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı'na gözler çevrilirken,

Öneri uzmanları dahi şaşırttı.

"İzmler" gündeme gelirken,

Osmanlı'nın son dönemindeki ekonomik durum hatırlandı.

Yine Osmanlı ekonomisi!

Pariteyi baskılamak 🤔

Ecdadımızın mezar taşını okusaydık belki de ders alırdık diyenler,

Yakın tarihten örnekler de sunuldu.

Girift ilişkiler bazında sorgulamalar da yaşandı.

Bizim gibi cesur bulanlar da oldu. Siz ne dersiniz? Narh sistemi enflasyona çare, vatandaşa şifa olur mu? Yorumlarda buluşalım. 👋👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir👇

Fiyatların Sabitlenmesi Enflasyona Çözüm Olur mu? Osmanlı'daki Narh Sistemi Geri mi Dönüyor?
Ecdadımızın Mezar Taşından Yoksulluk Çıktı: Abdülhamit Döneminde Gıda Enflasyonu Yüksekmiş! Ya Şimdi?
Diyanet'ten Hayat Pahalılığı Sorusuna Hadisle Cevap Geldi: 'Şüphe Yok ki Fiyatları Tayin Eden Ancak Allah’tır'

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
23.11.2022

Eğer proplemlerin ana sebebini göremiyorsanız, hiç bir çözüm önerisi işe yaramayacaktır. Bu ülke insanları iş beğenmiyor değil, hak ettiklerini alamadıkları için verimli çalışmıyorlar. Bu ülke marketleri fırsatçı değil, maliyetlerin artması ya da düşmesi kendi ellerinde olmadıkları için fiyatlara zam yapıyorlar. Bu ülkede zeki girşimci insanlar ülkemizde özel sektör sömüründen kaçmak için memur olmak istiyorlar. Bu üklede KPSS'nin 70 puan ve mülakat olması bazı insanların çocukları anca 70 civarı puan alabildikleri için- 70 bari alda torpiller memur yapabilelim- dedikleri için var..... var mı bu listeye destel olup devamı yazacak?

23.11.2022

Narh'tan ziyade "nah" yapar gibiler...

23.11.2022

Kapatirlar marketleri olur biter, eger zararina is yapacaklarsa yapmazlar. Kendin uretmeyip disardan aliyorsun, begenmedigin dolarla, ne olacakti ya?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ