4 metrelik surlarla çevrili şehrin Kuzey ve Güney Kapısı olmak üzere iki girişi bulunuyor. Zamanla tahrip olan şehrin etrafındaki surlar günümüzde kısmen görülebiliyor. Surlar içerisinde kilise, saray, cami, sarnıç ve köprüler bulunuyor. Kentin kuzeyindeki tepede 50 metre yüksekliğinde bir iç kale bulunuyor. Ayrıca bu tepede günümüzde orada yaşayan köylülerin evleri bulunuyor. Kentin taş parçalarıyla yapılan bu evler tarihsel bilgilere ulaşmayı daha güç hale getirmiş.
Kayaya oyulan kilise, mahzen gibi yapılar günümüzde büyük oranda tahrip olmuş. Fakat şehir surları, kaya mezarlar, erzak depoları gibi alanları ziyaret edip görebilmek mümkün. Ayrıca taş köprü, yer altı yerleşimleri, sarnıçlar ve su kanalları günümüze kadar sapasağlam gelebildi. Dara Antik Kenti'ni ziyaret ettiğiniz zaman göreceğiniz her şeye çok şaşıracağınıza eminiz.
İşte onlardan birkaçı:
Diyarbakır Zerzevan Kalesi, Kortik Tepe ve Mardin Dara; süreç doğru yönetilirse önümüzdeki bir kaç yıl içinde dünyaya damga vuracak mekanlar olacaklar.
Büyüleyici bir mekan fakat uzaklardan gitmek isteyenler için çok erken, zira sadece agora caddesinden nekropole orfanda büyük mezara gidebiliyorsunuz, diğer alanlar kapalı daha çok az bir yeri kazıldığı söyleniyor. Ayrıca 100 metre kadar dışarıda bir evin bodrumundan girilen olağanüstü bir su sarnıcı var.