Maraşlı Dizisi Savaş'ın Hastalığı Xeroderma Pigmentosum EPP Nedir? EPP Belirtileri ve Tedavisi...

Atv ekranlarının yeni dizisi Maraşlı'nın kötü adamı Savaş; Xeroderma Pigmentosum, diğer adıyla EPP hastasıdır. Xeroderma Pigmentosum (EPP) aslında 'güneşe çıkamama' hastalığıdır. Bu hastalıktan muzdarip olan kişiler güneşe çıkamaz. Hayatını hep karanlık ortamlarda sürdürmek zorundadır. Peki, Xeroderma Pigmentosum EPP nedir? Merak edilenleri haberimizde sizler için derledik...

Xeroderma Pigmentosum (Güneşe Çıkamama Hastalığı) EPP Nedir?

Xeroderma Pigmentosum, kan metabolizmasını kontrol eden enzimlerin eksikliğine ya da bozukluğuna bağlı ve genellikle kalıtsal olarak geçen bir hastalıktır. En çok görülen üçüncü porfiria türü olan bu hastalığı geçirenlerde güneş ışığına karşı aşırı derecede hassaslık görülüyor. Bu kişiler güneş ışığına maruz bırakıldıklarında vücutlarında yara ve yanıklar oluşuyor. 

EPP hastaları kronik anemili hastalardır. Bu sebeple dışardan yüzleri oldukça yorgun ve solgun görünür. Bu kişiler güneş ışığından rahatsız olurlar. Bulutlu bir günde bile bir EPP hastalarına zarar verebilecek kadar güneş ışığı yani ultraviyole ışın bulunur. Bu sebeple güneş ışığına bulutlu bir günde bile maruz kalan bir EPP hastası yara, yanık gibi sorunlar yaşayabilir.

Ayrıca EPP hastaları, porfiria semptomlarının ağırlaşmasına sebep olan kimyasallar içerdiğinden sarımsak yiyemiyorlar. İsminin kökeni, Latincede “mor” anlamına gelen “porphyra” kelimesinden gelen hastalığa bu ismin verilmesinin sebebi ise hastaların idrar ve dışkılarının hastalığın ilerleyen safhalarında mor renge dönmesi.

Günümüzde porfiria hastaları gün ışığında iç mekanlarda tutulmaya ve kan eksikliğinin azaltılabilmesi için kan takviyesi gibi yöntemlerle tedavi edilmeye çalışılıyorlar.

Popüler İçerikler

Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Hull City'nin Sahibi Acun Ilıcalı Yeni Bir Kulüp Satın Alıyor
Gündeme Bomba Gibi Düştü: “Dilan Polat ve Engin Polat’a Vergi Kaçırma Suçundan Tahliye Kararı Verildi”
Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor