Mantarın Vücuda Yararları Nelerdir? Mantarın Faydaları ve Zararları

Hem lezzetli hem de sağlıklı besinlerden biri olan mantar, pek çok kişi tarafından tercih edilir. Mantar, kendiliğinden doğada yetişebileceği gibi özel yöntemler ile de üretimi yapılmaktadır. Ancak doğada bulunan her mantar tüketilmemelidir. Bu nedenle organik mantarların yenilmesi önerilir. Yenilebilir mantarların birçok türü bulunur. Bunlardan en bilinenleri kültür ve istiridye mantarıdır. Mantar, besin değerleri yönünden oldukça zengindir. Aynı zamanda düşük bir kaloriye sahip olduğu için özellikle diyetlerde sıklıkla tercih edilir. Peki mantarın vücuda yararları nelerdir? İşte mantarın faydaları ve zararları...

Önemli şifa depolarından biri olan mantar, vitamin ve mineral yönünden yüksek bir besindir. Zengin bir protein kaynağı olarak bilinir. Aynı zamanda B ve C vitaminleri, potasyum, fosfor, demir, folik asit, çinko da yüksek miktarda bulunur. Lifli gıdalardan biri olan mantarın su içeriği oldukça düşüktür. Mantar tek başına tüketilebildiği gibi çeşitli yemeklerin, salataların içine koyularak da tüketilebilir. Düzenli tüketildiği takdirde vücutta oluşan birçok rahatsızlığa iyi gelir. Ancak mantar dikkatli tüketilmesi gereken besinlerdendir. Gereğinden fazla yenilen mantar, olumsuz durumlara yol açabilir. Mantarın faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizin için derledik...

Mantarın Vücuda Yararları Nelerdir? Mantarın Faydaları ve Zararları

Mantar, vücuda yararları ile bilinen bir besindir. Lif açısından önemli bir besin olduğu için vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar. Özellikle akciğer, karaciğer, bağırsakta biriken toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Mantarın kanser hastalıklarına da iyi geldiği bilinir. Kanserli hücrelerin yayılımını yavaşlatır. Aynı zamanda tiroid hastalıkları üzerinde de iyileştirici bir etkisi bulunur. Zengin bir beta- glukan kaynağı olduğu için kolesterolün dengelenmesini sağlar.

Antioksidan bakımından önemli bir besindir. Antioksidanlar sayesinde yaşlanma belirtilerini en aza indirger. Ayrıca beyin gelişimine katkı sağlayarak parkinson, Alzheimer gibi hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Bu antioksidanlar, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu dışardan gelecek hastalıklara karşı korur. Mantar kan yapıcı gıdalardan biridir. Bu nedenle de kansızlıkla mücadelede etkili bir takviye olarak bilinir.

Mantar her ne kadar sağlık için faydalı bir besin olsa da fazla tüketildiğinde vücutta ciddi zararlara yol açabilir. Özellikle aşırı tüketiminden kaynaklı yorgunluk, halsizlik, ishal, mide bulantısı, baş dönmesi gibi problemler ile karşılaşılır. Ayrıca çeşitli alerjik reaksiyonlarda görülür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Protein Deposu Mantarı Sofranızın Vazgeçilmezi Yapacak Tarifler
Mantar Çorbası Tarifi: Süt ve Mantarın Mükemmel Uyumu Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı