Manipülasyonda 'Renk Psikolojisi': Zihinlerimiz Marka Logosu Renklerini Nasıl Algılıyor?

Eğer maksadınız tüketiciye seksi ve sofistike hissettirmekse, yeşil logo biraz yanlış olabilir...

Zihnimizin algılarının en açık olduğu noktalardan biri, renkler. Markalar da bir parça bu zaafımızdan tabii ki faydalanıyor; ve vermek istedikleri ana mesaj için en büyük zaafımızı, renkleri kullanıyor.

Kanadalı Colourfast tarafından oluşturulan ve Entrepreneur tarafından haberleştirilen şahane bir infografiği sizler için Türkçeleştirdik ve logo renklerinin zihnimizde yarattığı algıya baktık.

1. Farklı renkler, farklı duyguları harekete geçirir. Bu da satın alma / tercih etme kararlarımızı büyük ölçüde etkiler.

Bu nedenle büyük markalar, vermek istedikleri temel mesajı daha satın alma gerçekleşmeden önce potansiyel müşterinin zihnine yazmak için renklerin dilini kullanırlar.

2. Tamamen zıt duyguların tetikleyicileri: Maviler ve kırmızılar.

Mavi güvenlidir; güvenilirdir, huzur verir, bilgeliği ve sadakati simgeler. Sakindir; ve doğal bir iştah kapatıcıdır; haliyle örneğin maviyi logo rengi olarak tercih eden restoranların rakiplerinden geride kaldıklarını gözlemleyebilirsiniz. 

Öte yandan kırmızı, sıcak, ateş, iştah, kan, aşk, heyecan ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Kırmızı kan basıncını ve solunumu hızlandırır ve insanları çabuk karar almaya iter. Dikkat edin, kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların dikkatini çok çabuk çeker.

3. Metabolizmayı coşturan sarılar ve turuncular.

Sarı gözü en çok yoran renk olduğu halde markalarca tercih edilir; çünkü parlaklık ve sıcaklık hissi verir. 

Sarılar ve turuncular, şakacılığı aydınlığı, samimiyeti ve hayata karşı rahat bir tutumu simgeler; davet edicidir. Böyle logolar genel olarak enerji saçarlar. Sarı seven kişilerin özgür ve bağımsız olmayı sevdikleri, değişiklikten hoşlandıkları, ikna kabiliyetlerinin yüksek olduğu söylenebilir.

Fakat küçük bir not: Bu tonlar güneş gibidir: Orada olmasını istersiniz; ama gözünüzün içine girmesini istemezsiniz.

4. Doğaya dönüş, hayal gücü, yaratıcılık: Yeşiller ve morlar.

Yeşil, gözler için en rahat renktir ve görme gücünü artırır. Sakinleştiricidir; doğayı çağrıştırır ve haliyle sinir sistemi üzerinde sedatif bir etki yapar. 

Mor tonları ise romantizmi, duygusallığı, yaratıcılığı tetikler ve nostaljik etkilere yol açar.

5. Çok renkli logolar tamamen pozitif algı yaratırken, siyahın etkisini anlatmaya sayfalar yetmez.

Çok renkli logolar, alternatiflerin çokluğunu, dinamizm ve hızı çağrıştırıyor.

Siyah ise çok tartışmalı bir renk. Bir taraftan karanlık güçler, suç ve kötülük ile düşünülürken diğer taraftan kesinlik ve kararlılık, dayanıklılık, yönetim, güç, baştan çıkarıcılık, acı, keder, yas, lüks, ciddiyet, otorite; çok fazla şeyi aynı anda çağrıştırır. Öyle ki, karşısında daima saflığı, temizliği ve masumiyeti simgeleyen bir beyaz vardır. 

Siyah çok kafamızı karıştırır :)

6. Rengin dışında, logolarda kullanılan geometrileri de zihinlerimiz farklı işliyor.

Araştırmalara göre yuvarlak, oval ve eliptik logolar feminen çağrışımlar yaparak duygularımızı; köşeli logolar ise mantığımızı daha çok tetikliyor. Özellikle üçgeni anımsatan logolar ise en bilimsel çağrışımı yapıyor.

7. Bir de fontlara tahminimizden çok daha fazla takılıyoruz.

Örneğin dayanıklı tüketim malı alacaksak, keskin hatlı ve sade fontlu markaları, verdiği güven ve iş bilirlik hissinden dolayı daha çok tercih ediyoruz.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
YORUMLAR
13.04.2016

Siyah logoların olduğu yerde koskoca sony hilton bbc gibi markaların yanına cücük kadar onedioyu da sıkıştırmışlar yaa tanrım ne büyük fakirlik!!

13.04.2016

dedi bu haberi onediodan okuyan insan....

14.04.2016

ben raftaki en ucuz hangisiyse onu alıyorum sizde nasıl bir fantezi dünyası var lan -.-

14.04.2016

Onedio logosuna renk arıyor ;)

TÜM YORUMLARI OKU (18)