Manavgat Yangınının Bilançosu: 7 İnsan, Yüzlerce Hayvan, 60 Bin Hektar ve En Az 1 Milyar TL'lik Maddi Kayıp

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün sonra kontrol altına alınabilen Türkiye'nin en büyük yangın felaketinde, 60 bin hektar ormanlık alan zarar gördü. Ormanlar harici 59 mahalledeki yanan ev, ahır, depo, iş yeri, tarım alanları ve ölen hayvanlarla ilgili ekonomik kaybın en az 1 milyar TL olduğu hesaplandı.

Manavgat’ta 28 Temmuz günü saat 11.30’da 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya’nın bazı mahallelerine de sıçradı. 

2’si ormancı 7 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlardan ilçe merkezindekini başlatan C.Y. (16) ‘kasten orman yakmak’ suçundan tutuklandı.

Yangınlar, Antalya’nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 21 farklı noktada günlerce sürdü, bu ilçelerdeki 59 mahalle büyük zarar gördü. 

220 saat süren mücadele sonrasında 6 Ağustos günü saat 15.30’da kontrol altına alınan büyük yangında soğutma çalışmaları devam ediyor.

Sevinç Çığlığı Attılar: Yangının Ardından Yağmur Geldi

Binlerce hektar orman arazisiyle, yüzlerce ev, ahır ve depo, orman canlıları ile bölge köylüsünün hayvanlarının can verdiği yangının ağır bilançosu da yavaş yavaş ortaya çıkıyor.

İlk belirlemelere göre 60 bin hektar kül oldu

Teknik ölçümlerin devam ettiği yangınlarda ilk belirlemelere göre 60 bin hektarlık alanın kül olduğu belirtildi. 

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın 1 milyon 146 bin hektar orman arazine sahip olduğunu belirterek, “Bunun 500 bin hektara yangını verimsiz, yani makilik alanlardan oluşuyor. 600 bin hektarın üstünde ise verimli ormanımız var. Tahminlere göre 60 bin hektar civarındaki verimli ormanlarımız yandı. Çünkü en verimli ormanlar Manavgat bölgesindeydi” dedi.

"Bir ağacın, sincabın değeri nasıl ölçülebilir?"

60 bin hektar alanda yok olan ormanla birlikte milyonlarca canlının ve ağaçların yok olduğuna işaret eden Davut Çetin, ormandaki kayıplarla ilgili ekonomik değer belirlemenin mümkün olmadığını belirterek, “Bir ağacın, ormandaki binlerce canlının ekonomik değeri diye bir şey söz konusu olamaz tabi ki. Bir ağacın, sincabın değeri nasıl ölçülebilir? 7 vatandaşımız, binlerce çiftçimizin hayvanı ve orman canlımızı maalesef kaybettik” diye konuştu.

En az 1 milyar TL’lik ekonomik kayıp

Çetin, orman dışındaki yerleşim alanlarında yanan evler, ahırlar, depolar, işyerleri ve köylülere ait sera, bahçe, tarla, küçükbaş, büyükbaş ve kanatlı hayvanlarla ilgili tam bir hesaplama yaptıklarını açıkladı. 

Bu hesaplamaya göre bölgede en az 1 milyar TL’lik ekonomik kaybın söz konusu olduğunu belirten Çetin, ancak hasar tespitleri tamamlandıktan sonra net rakamların ortaya çıkacağını dile getirdi.

Gönüllüler mücadeleyi bırakmadı

Yangınla mücadelede 8 uçak, 2 İHA, 19 helikopter, 2 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 1915 araç ve 8 bin 155 personel görev aldı. 

Yangının söndürülmesi ve yaraların sarılması için binlerce köylü, hem Antalya ve ilçeleri hem de Türkiye’nin birçok ilinden bölgeye gelen gönüllülerle büyük bir seferberlik örneği sergiledi. 

Başta orman ve itfaiye ekipleri olmak üzere hem çalışanlar hem de gönüllüler günlerce uykusuz veya birkaç saatlik uykuyla yorgun bir şekilde mücadeleyi bırakmadı.

160 bini aşkın sorti

Yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin 10 gün süren mücadelesinde günlük ortalama 1600- 1650 civarında olmak üzere toplamda 160 bini aşkın sorti yapıldı. 

Hava araçları, deniz, yangın söndürme havuzları ve barajlardan aldığı tonlarca suyu havadan bırakarak, özellikle arazi şartlarının çok engebeli oluğu alanlardaki ateşin söndürülmesini sağladı.

7 kişi hayatını kaybetti

Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkiindeki evlerinde Osman (55) ve Şehri Gardaş (50) çifti, Kalemler Mahallesi’ndeki evlerinin bahçesinde Fahri Yiğitokur (60) ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur (58), Akseki’ye bağlı Kepezbeleni’ndeki evinin önünde Hasan Ali Yüksel (82) ile Gebece Mahallesi Güğlen Dağı Beloluk mevkiinde orman işçileri Erdal Tokva (37) ve Yaşar Cinbaş (53) arazözde yanarak hayatlarını kaybetti.

Dumandan zehirlenen ve yanık yarası bulunan 821 vatandaşın 808’i oksijen ve diğer tedavilerinin ardından taburcu edildi, 6’sının tedavisi hastanede devam ediyor.

Onlarca hayvan can verdi

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tespitlerine göre bölgede 15 bin dekar tarımsal alan zarar gördü. 

Bitkisel zarar ve ölen hayvanlar bakımından son verilere göre, 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan, 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan olmak üzere 33 bine yakın hayvan öldü.

Popüler İçerikler

Kayıplara Karışan Köfteci Yusuf Yeni Adımla Ortaya Çıktı
Sagopa Kajmer'in "Ben Olmasaydım Türk Rap Adına Almanya'dakileri Dinliyordunuz" Açıklaması Tartışma Yarattı!
Aziz Yıldırım'ın Kızı Yaz'la İlgili Ahlak Dışı Paylaşım Yapan Kullanıcıya Tepkiler Büyüyor
YORUMLAR
08.08.2021

somali'ye 30.000.000 dolar hibe eden devlet, bu insanlara 1.000.000.000 TL yardım etmez. bize iban atar, parayı somaliye yollar.

08.08.2021

7 İnsan, Yüzlerce Beyaz Et...........

08.08.2021

Ve milyonlarca kişinin devleti hakkında hissettiği hayal kırıklığı... Bunda da sınıfta kaldık. Olması beklenen büyük İstanbul depreminde gelip cesetleri çıkarması için yine kimlere yalvartacaksınız bizi! Zaten çoğumuz öleceğiz! Bari bedenlerimizi aylarca bekletmeyin! Bu kadar da çaresiziz artık...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ