Malulen emeklilik, çeşitli hastalıklardan dolayı çalışma hayatını sürdüremeyecek kişilere verilen bir çeşit emeklilik hakkıdır. Kişinin yaşadığı sağlık sorunun çalışma hayatını etkilemesi gerekir. Eğer hastalık, çalışma sürecini etkilemiyorsa kişi bu haktan yararlanamaz.
Malulen emeklilik için 4A, 4B kapsamında çalışan sigortalı, çalışma gücünde en az %60'lık bir kayıp yaşaması gerekir. Bu durum iş kazası, meslek hastalığı gibi nedenler dolayı oluşabilir. Aynı şart 4C kapsamında çalışan sigortalı içinde geçerlidir. Ancak %60'ın altında malullük derecesi bulunan kamu çalışanları ise bu emeklilik sisteminden yararlanabilmektedirler. Çalışanlar bu durumu sağlık raporu ile ispatlamak zorundadır.
Sadece iş kazası değil, birçok hastalıktan kaynaklı da kişiler malulen emeklilik hakkında yararlanabilirler. Bunlar; çeşitli kanser türleri, epilepsi, sara, parkinson sendromu, serebral palsi, beyin tümörleri, demans, anemi, MS, işitme kaybı, görme bozuklukları, denge problemleri, organ nakilleri, uzuv kayıpları, zeka geriliği, AIDS, Behçet hastalığı, tüberküloz, şizofreni, bipolar, karaciğer sirozu gibi hastalıklardır.
Ayrıca kişinin malulen emekli olabilmesi için sigortalı olarak en az 10 yıl çalışmış olması gerekir. Bu yıllar içerisinde en az 1800 günlük primin ödenmiş olması beklenir. Prim gün sayısı eksik olan çalışanlar, hizmet borçlanması yaparak bu günleri tamamlayabilirler.