Çalışma hayatı bazı durumlardan dolayı erken yaşta kesintiye uğrayabilir. Çeşitli kanser hastalıkları, parkinson sendromu, epilepsi, demans, beyin tümörü, uzuv kayıpları, AIDS, zeka geriliği, denge bozuklukları, organ nakilleri, bipolar bozukluk, tüberküloz gibi hastalıklar malulen emeklilik şartlarını kapsar. Malulen emeklilik için bu hastalıkların, iş gücünün en az %60'ını etkilemesi gerekir. Hizmetini yerine getiremeyecek kişilere, malulen emeklilik hakkı tanınır. Kamu çalışanlarında %60'ın altında malullük durumu bulunursa emekli olabilirler.
Malulen emeklilik başvurusu, sigortalının son çalışmasını geçtiği ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılır. Aynı zamanda malulen emeklilik aylığının bağlanması da bu kurum tarafından gerçekleştirilir. Sağlık raporu da SGK ile anlaşmalı sağlık kurumları tarafından verilmektedir.
Kişilerin malulen emeklilik başvurusu yapabilmesi başka evraklarda gereklidir. Bunlar; talep belgesi ve işten ayrıldığına dair belgelerdir. Kamu çalışanlarından bu evraklara ek sevk onay kağıdı da istenir. Çalışanın malulen emekliliği için 1800 günlük yaşlılık, ölüm veya malulen prim ödemelerine bakılır. Prim günleri eksik olanlara ise hizmet borçlanması yapılarak tamamlanma sağlanır. Malulen emeklilik maaşları aylık olarak ödenir. Maaş miktarı ise kişinin prim öderken ki esas kazancına, malullük oranına bakılarak belirlenir. Eğer kişinin malullük durumunun sona erdiği tespit edilirse emeklilik hakkına son verilir.