1970'lerin başından 1980'lerin ortalarına kadar hükümet, daha önce İngiliz modellerine göre yapılandırılmış ve Roma Katolik Kilisesi'nden güçlü bir şekilde etkilenen eğitim sistemini kökten değiştirdi. Zorunlu eğitim, 5 ila 16 yaş arasındaki tüm çocukları kapsayacak şekilde genişletildi. Öğrencilerin yaşa ve zihinsel yeteneğe ve sınavlara göre sıralanması ilk başta kaldırıldı, ancak daha sonra yeniden getirildi.
Kültürel Ortam
Maltalılar son derece okuryazardır ve sanatı derinden takdir ederler. İtalyan ressam Caravaggio ve Maltalı şair Dun Karm, Malta'da sanat ve edebiyata önemli katkılarda bulunan kişiler olarak kabul edilir. Malta'nın kültürel etkileri, büyük ölçüde ülkenin yabancı egemenliği tarihinden ve Roma Katolik Kilisesi'nin etkisinden kaynaklanmaktadır. Halk gelenekleri, esas olarak , bir köyün koruyucu azizini kutlayan , alaylar ve havai fişeklerle kutlanan festa etrafında gelişmiştir.
Dil
Maltaca ve İngilizce, AB'nin resmi dillerinin yanı sıra Malta'nın resmi dilleridir. Malta dili, Kuzey Afrika Arapçası ile İtalyanca'nın Sicilya lehçesinin birleşiminden doğmuştur. Resmi olarak Latin harfleriyle yazılmış tek Sami dilidir. İngilizce, okullarda bir eğitim aracıdır. İtalyanca, 1934 yılına kadar kilise ve hükümet diliydi ve hala nüfusun önemli bir kısmı tarafından anlaşılmaktadır.
Din
Roma Katolikliği, Malta'nın resmi dinidir, ancak tam bir dini inanç özgürlüğü vardır. Maltalıların onda dokuzundan fazlası Roma Katoliğidir; ancak bunların yalnızca beşte üçü inançlarını yerine getiriyor. Çok az sayıda Maltalı, diğer Hıristiyan mezheplerinin veya İslam'ın taraftarlarıdır. Mdina ve Valletta'da Roma Katolik katedralleri, Valletta'da bir Anglikan katedrali ve Corradino Heights'ta bir cami bulunmaktadır .