Maliyetlerdeki Artış Maaşlara Bağlanınca Yorumlar Gecikmedi: "Büyük Bölümü İşçilik Kaynaklı"

Türkiye'de özellikle 2021 yılında hızlanan enflasyondaki yükselişin temel nedeni farklı olsa da işçi ve emek ücretlerindeki artışın enflasyonla birlikte hızlanması hallen işverenlerin alışabildiği bir durum olmadı. Televizyonda katıldığı bir yayında maliyetlerdeki artışın ağırlıklı olarak maaşlar nedeniyle oluştuğunu belirten yönetici de bu ortamda yorumlara neden olmaktan kaçamadı.

2021 yılından bu yana yükselişiyle hayat pahalılığını da artıran enflasyon, maaşlarda da artışların mecburen oluşmasına yol açmıştı.

Maaşların (yeşil) GSYH'dan aldığı paydaki değişim yıllık olarak 98 yılından bu yana en yüksek 2016 yılında yüzde 31,99 oranında olmuş.

Kurlardaki yükselişle özellikle ihracat tarafından hayatımıza dahil olan emek maliyetlerinin söz konusu edilmesi, enflasyondaki yükselişin geriden gelerek telafi edilmesine dayansa da işverenler tarafında göz batmaya devam ediyor.

BloombergHT'de Üst Düzey isimli programda Arzu Maliki'nin konuğu olan Turner Construction Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genel Müdürü Mehmet Sami Kılıç da maliyetler açıklamalarıyla sosyal medyada ilgi çekti.

Kılıç, 2023 yılına yönelik değerlendirmelerde bulunurken, finansman kaynaklı büyük projelerde biraz sıkıntı öngördüklerini de belirtti. 

Türkiye’nin jeopolitik olarak önemini vurgulayan Kılıç, Doğu ile Batı arasında köprü olması dışında, 'kalifiye insan gücünün daha iyi olmasına' da vurgu yaptı. 

Kılıç, maliyetlerdeki artışları direkt dolar kuruna bağlayamayacaklarını, malzeme kaynaklı yüzde 52 oranında artış yaşadıklarını, ancak işçilik kaynaklı artışların yüzde 103 oranında olduğunu belirtti.

Dolar bazında da işçilikte bir artış görüldüğünü, "İşçilik tarafında bir sıkıntı olduğunu bütün projelerimizde hissediyoruz" şeklinde ifade etti.

twitter.com

Sosyal medyada da bu açıklamalar yorumlara neden oldu.

twitter.com

Özellikle uzmanların yorumları dikkat çekerken,

twitter.com

Alım gücü en çok düşen kesimlerden olan sabit ücretlilerin

twitter.com

Milli gelirden aldığı payda da yükseliş tatmin etmezken,

twitter.com

İşverenlerin emek maliyetlerine takılıp kalması

twitter.com

Yorumlarda mutlu etmedi.

twitter.com

Emek ücretlerinde değişim enflasyonu geriden takip ederken,

twitter.com

Sizce maaşlardaki artış enflasyonun üzerinde mi?

twitter.com

Yorumlara bekliyoruz.

twitter.com

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Emeklilik Sistemlerinin Batık Olduğunu Söyleyen Özgür Demirtaş Neden İsyan Etti?
Açlık Sınırı Asgari Ücreti Aştı! KAMU-AR: Açlık Sınırı 20 Bin Liranın Üzerinde
Sasa'nın Patronundan "Servet Vergisi Gelsin" Açıklaması Sosyal Medyada Gündem Oldu

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
25.03.2024

Cumhuriyet tarihinin tartışmasız en vasıfsız iktidarının bu konuda payı çok büyük ama neyse. Stockholm sendromluları kızdırmayalım şimdi.

25.03.2024

Ya bedava çalıştırın karın tokluğuna ,patronların yönetimin işyeri sahiplerinin yedikleri lop etler gözükmez gariban emekçinin alınteriyle kazandığı üç beş kuruşu çok görürler,vermeyin o üç beş kuruştan da kesin kefen paranız olsun....

25.03.2024

bayılıyorsunuz her b.ku işçiye maletmeye, kimse enerji ve nakliye maliyetlerinden bahsetmiyor. bakin bakalım, işletmelerin elektrik, doğalgaz ve nakliye maliyetlerine. 42 tl ye mazot var. 0.5lt şişe su 5 tl. ekmek 10 tl ise işcilikten değil, nakliyeden...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ