Güneydoğu Anadolu'da kaymakamlık ve müftülükler, taziye yemeği uygulamasının sona ermesi için çalışma başlattı. Bazı ailelerin misafirlerine 3 gün boyunca iki öğün taziye yemeği vermek için kredi çekmesi, inek ya da traktörünü satması üzerine, esnaf, imam, öğretmen ve muhtardan heyet oluşturuldu. Din adamları yaptıkları açıklamalar ve camilerde verilen hutbelerde geleneğin dinen caiz olmadığını anlattı.
Ulan ailenden birini kaybetmişsin, bir de 3 gün boyunca sabahtan akşama kadar gelene yemek yetiştireceğim diye uğraşıyorsun. Üstüne binlerce lira harcıyorsun. Böyle gelenek mi olur amk. Sen baban öldü diye içine içine ağlıyosun ordan adamın biri ikinci tabağı istiyo aralarında muhabbet edip gülüyolar. Olması gereken taziyeye gelenlerin ev halkına yemek götürmesi.
darisi caga ayak uyduramayan diger tum geleneklerin basina. ozellikle yeni evlenen hayatlarini sifirdan yeni kuran genclerin dugunlerde yoluncak tavuk gibi gorulmesi cok cirkin. bicak kesmiyor, makas kesmiyor, arabanin onunu kesmek, gelin basinin damat trasinin 10 kat fiyat olmasi, nedir bunlar. bana kalsa o kadar akrabaya bedava yemek eglence verilmesinede karsiyim ama en azindan onlar takiyla falan karsiligini veriyorlar.
Bazı yörelerde tam tersi cenaze çıkan ev uğraşmasın ve gelen gideni daha rahat ağırlasın diye komşuları üç veya yedi gün boyunca her öğün yemek getirir. Hatta komşular kendi aralarında sıraya girer, atlanan öğün olmasın, fazla yemek götürülmesin diye.