Mali Müşavir Kimdir Nedir .?

İşletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi gibi İİBF bölümlerinde okuyan öğrencilerin tamamına yakınının, girdiği kpss b,  kpss a, ales ve yds sınavlardan sonra yenik düştüklerini anladıkları an akıllarına gelen ve birden hedeflediği üst düzey muhasebecilik pozisyonudur.Netice de daha az uğraşla daha çok parası olan bir meslek sahibi olacaklarını düşündüklerinden dolayıdır.Stajı dahil doktordan çok okuyan ama daha az para alan, bir hukuk fakültesi mezunu kadar hukuk bilen ama avukat sayılmayan, saygın meslektir.

1.Ne yapar bu Mali Müşavirler ?

Yaptığı işler arasında gelir giderleri firma için değil devlet için tutmak bulunan, aylık dönem zarflarında katma değer beyannamesi, 3 aylık dönemler için muhtasar beyannamesi hazırlamak ve gerekli tahakkuk fişini almak, firmaya ödetmek, geçici gelir beyannamesi vs. gibi işleri de bunlar yapmaktadır. 

Peki firmalar bu işleri kendileri yapamıyor mu ? 

Firmalar mali idarelerle olan tüm alışverişlerinde, tüm raporlamalarında kanun gereği Mali Müşavir kullanmak zorundadırlar.

Firmanın kuruluşundan tasfiyesinin bitişine kadar maliyeye verilecek tüm beyannameler, raporlar ve bildirgeler bir mali müşavir aracılığı ile gönderilmekte, Mali Müşavirler bu pozisyonları ile firma ile Kamu İdareleri arasında bir tampon görevi oluşturmaktadırlar.

Özetle : kara kutunun da kara kutusudur.

2.Nasıl olunur ?

Mali Müşavir olmak için.

-4 yıllık üniversitenin ilgili bölümünden mezun olmak.

-Staja başlama sınavını kazanmak ki bu sınavda yok yok insanlığın varoluş sebebini bile sorgulatır. ( hukuk, meslek hukuku,

vergi mevzuatı ve uygulaması,maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi,finansal muhasebe, denetim, türk muhasebe standartları'dır.

-Kazandıktan sonra 3 yıl boyunca staj yapmak.

-Staj süresince e-use sınavlarını tamamlamak.

-Stajı bitirince yazılı olarak yeterlilik sınavını kazanmak (yaklaşık 15 ayrı kanun kapsamında 8 farklı sınav olarak klasik 2-10 arası soruya yazılı olarak cevap vermek sureti ile)

Ama ben KPSS den ALES ten daha kolay sanmıştım demeyin ..

3. Mali Müşavir belgenizi aldınız artık bu işte deneyim kazanma vaktiniz geldi ama nerde nasıl ?

İyi bir referansla mali müşavirlerde iş bulmak ümidi ile gezmeye başlayabilirsiniz. Artık sizin bir Mali Müşavir belgeniz var. Gideceğiniz Mali Müşavir sizi çağırmasına rağmen 4,5 saat bekletirse şaşırmayın.Çünkü dikkat etmeden beyanname verme gününe denk gelmişseniz bu olağan bir şeydir. Muhtemelen sizi çağırdığını da unutmuştur.Ücret konusunda fazla ümit etmeyin çünkü Mali Müşavirlerin ücret belirlemedeki ölçütleri deneyimdir.Size verdiği tüm işleri yapmalısınız çünkü dışarda sizin gibi binlerce insan vardır ve deneyimsizlik sizin en büyük dezavantajınızdır.Deneyim kazanmak adına yıllarca sadece yol masrafı kadar maaş alan ve hala Mali Müşavirlerin yanında çalışan arkadışınız muhakkak vardır.Koşuşturmadan dolayı Vergi daireleri ve Maliye binalarının o güne kadar ne işe yaradığını öğrenmemiş olsanız dahi artık bu saatten sonra Maliye binalarının Vergi dairelerinin bir parçası olursunuz. Bu binalarda çalışanların tümünü tanırsınız.

Deneyim sahibi iseniz ve bu işin inceliklerini çok iyi bilirseniz dolgun bir maaş verecek birçok firma da var.Fazla da kötülemenin bir anlamı yok istisnaları var elbet.

4. Bu meslekte yükselmek mümkün mü ?

Bağımsız denetçi ünvanına sahip olabilirsiniz mesela .

Genel olarak şartları şunlarıdır

a) Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olması veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından en az lisansüstü seviyesinde diploma almış olması,

b) Meslek mensubu olması,

c) Türkiye’de yerleşik olması,

ç) Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip bulunması,

d) Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen uygulamalı mesleki eğitimi tamamlamış olması,

e)Yüz kızartıcı suç işlememiş olmak

f)Faaliyet izni önceden kurum Tarafından iptal edilmemiş olmak

Denetlediğiniz her firma için ekstradan para kazanırsınız.

Ayrıntılı bilgi için http://www.kgk.gov.tr/

5. Ayrıca Yeminli Mali Müşavir olabileceğiniz bir meslektir.

Yeminli Mali Müşavirler,Mali Müşavirlerin yaptığı danışmanlık ve denetim faaliyetleri

yanında, tasdik işlemlerini de yapma yetkisine sahiptir. Tasdik faaliyeti

özellikle vergi beyannameleri ile ekleri ve mali tablolarla ilgili olarak yapılır. Yeminli Mali Müşavirler, Mali Müşavirler gibi defter tutmazlar.Halk arasında darphane denir Yeminli Mali Müşavirlere eğer olmak isterseniz kazanacağınız  para ile edeceğiniz  yemin dogru orantılı olmalı  en buyuk yemini eden en cok parayi kapar. Asliye Ticaret Mahkemesinde çok sağlam yemin ederler.

özellikle kdv iadelerinden güzel para kazanır bu adamlar

genelde karşıt inceleme tutanaklarını,rapor eklerini ve raporu hazırlayan asistanlarıdır.

kendileri şöööle bir bakar ve mührünü basıp imzasını atar.

tam tasdik, özel amaçlı rapor, sermaye tespit raporu, kdv iadesi raporu derken paranın gözüne vuran serbest meslek erbabıdır kendileri.

6.Bu meslekte iş takibi çok önemli !

Genelde Mali Müşavirler için  her gün bir şeylerin son günü oluyor.Haftalık aylık hatta yıllık çalışma çizelgesini hazırlamalısınız ve bu çizelgelere göre iş yapmalısınız yoksa en ufak bir bildirimi geciktirmede mesleğinize leke sürersiniz.

Arkadaşları akşamları evlerinde acun'un programlarını izlerken Mali Müşavirlerin yaptığı işlerin sadece Gelir vergisi açısından incelemek gerekirse.

Gelir vergisi 1-25 mart ödemesi mart ve temmuz, Gelir vergisi ( basit usülde mükellefler için ) 1-25 şubat ödemesi şubat ve haziran, Gelir geçici vergisi 3.aylık dönemi izleyen ikinci ayın 14.üncü akşamına kadar beyannamesi verilip 17sı akşamına kadar ödenmelidir.(daha bunun stopajı 3.er aylık stopajı, kurumlar vergisi, katma değer vergisi,damga vergisi. emlak vergisi beyan verme verme ödeme sürelerini ezberlemek gerekir)

Yaşadığınız hergün internet  sayfalarında beyan verme süreleri uzatıldı uzatılacak mı diye sürekli bir araştırma halinde olursunuz ..

7.Maliyecilere göre Mali Müşavirler

8.Akrabaya göre Mali Müşavirler

9. Eğer bir mali Müşavir iseniz yaşlı insanların size '' evladım ben ne zaman emekli olacağım'' demesine alışmalısınız.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
23.07.2016

mali müşavir kurt gibi olmalı aksi takdirde piyasada tutunması kolay olmaz

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ