Malezya'da yüksek mahkeme, Hristiyanların 'Allah' kelimesini kullanmasını yasaklayan bir mahkeme kararının kaldırılması isteğini reddetti.
Yasakla ilgili uzunca bir süredir devam eden hukuki süreç, ülkede ciddi tartışma yarattı ve hatta bu süreçte kiliselere ve camilere saldırılar gerçekleşti.
2007 yılında konan yasağa Katolik Kilisesi itiraz etmişti, ancak Federal Mahkeme yasağı getiren mahkeme kararının doğru olduğuna hükmetti.
Yasağın hikayesi Katolik Kilisesi'nin Malay dilinde yayınlanan gazetesinde 'Allah' kelimesinin kullanılmasıyla başladı.
Malay dilinde her dinden insanlar taptıkları yaratıcı için 'Allah' kelimesini kullanıyor.
Hristiyanlar Malay diline Arapça'dan giren kelimeyi yüzyıllardır Tanrılarını anlatmak için kullandıklarını ve yasağın haklarını ihlal ettiğini söylüyor.
Yasağı savunan Malezyalı yetkililer ise 'Allah' kelimesini Hristiyanların kullanmasının Müslümanların kafasını karıştırabileceğini ve bazılarının Hristiyanlığa geçebileceğini söylüyor.
Malay Müslümanlar ülke nüfusunun neredeyse üçte ikisini oluşturuyor ancak ülkede büyük Hristiyan ve Hindu topluluklar da var.
Katolik kilisesinin yayın organı The Herald yasak için ilk başvurduğunda, bir mahkeme 2009 yılında itirazı haklı bulmuştu ancak temyiz mahkemesi kararı bozmuştu.
Son verilen kararı ise 7 üyeli bir heyet 3'e karşı 4 oy ile verdi.
The Herald 'ın editörü Rahip Lawrence Andrew karar karşısında 'büyük hayalkırıklığı' yaşadığını ve kararın azınlıkların temel haklarına aykırı olduğunu söylüyor.
Müslüman aktivistler ise kararı sevinçle karşıladı.
Kilise avukatlarından S. Selvarajah bu kararla hukuki sürecin sonuna gelindiğini söylüyor.
Malezya gazeteleri ise Kilise'nin kararın tekrar gözden geçirilmesini isteyebileceğini yazıyor.
BBC Türkçe