Malatya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Malatya'da Ne Yenir?

Malatya, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde yer alır. Batısında Kayseri ve Kahramanmaraş, doğusunda Elazığ, kuzeyinde Sivas ve Erzincan, güneyinde ise Adıyaman illeri bulunur. Bu şehir, kayısı diyarı olarak da bilinmektedir. Malatya'da dünyaca ünlü kayısı bahçeleri bulunduğu gibi, kuru kayısı üretiminin çoğu da bu bahçelerden sağlanır. Ayrıca Malatya'nın köklü bir tarihi de bulunmaktadır. Bu ilin ismi ünlü Kültepe anıtlarında Melita olarak geçmektedir. Hitit tabletlerinde ise Maldia olarak geçer. Bu isimler zamanla birçok şekle girmiş ve bugünkü Malatya halini almıştır. Peki, Malatya'da gezilecek yerler nerelerdir? Malatya'da ne yenir? İşte detaylar...

Malatya birçok medeniyete tanıklık etmiş şehirlerden biridir. İlk yerleşim tarihi, M.Ö 7000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Bu şehre tarih boyunca Hitiler, Asurlular, Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Kapadokya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı gibi pek çok uygarlık hükmetmiştir. Bunun nedeni ise İpek Yolu gibi önemli ticaret yollarının üzerinde bulunmasından kaynaklanmaktır. Malatya ve çevresinde tarihi izlere rastlanan birden fazla höyük bulunur. Yerleşime ait ilk kanıtlar, Cafer Höyük kazılarında tespit edilmiştir. Bu kazıda Neolitik dönemden Bizans dönemine kadar birçok kalıntı bulunmuştur. Bir başka kazı yeri olan Arslantepe'de ortaya çıkan bulgular oldukça farklıdır. Buranın M.Ö 5000 yıllarından İslam dönemine kadar yerleşim yeri olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Zengin bir tarihe sahip olan Malatya'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Malatya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

  • Yeni Cami: Malatya halkı tarafından Teze Cami adı verilen bu yapı, kesme taşlar kullanılarak yapılmıştır. 1894 yılında büyük bir depremle yıkılmış, Cumhuriyet döneminden sonra ise yeniden inşa edilmiştir.

  • Malatya Kalesi: Roma İmparatorluğu dönemine ait olan bu kale, Lejyon Karargahı olarak kullanılmıştır. Özellikle kalenin surları mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Malatya Konakları: Malatya'nın konakları oldukça ünlüdür. Konaklar taş, kerpiç ve ahşap malzemeyle, bölgenin iklim koşullarına göre yapılmıştır.

  • Malatya Müzesi: Yöre çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda çıkan eserler bu müzede sergilenmektedir. Özellikle Hitit, Asur, Roma ve Osmanlı dönemlerine ait eserlerin bulunduğu müze herkesin ilgisini çekmektedir.

  • Malatya Fotoğraf Makineleri Müzesi: Asya ve Avrupa'nın en büyük fotoğraf makineleri müzesidir. İçerisinde 2 bin adete yakın tarihi fotoğraf makinesi sergilenir.

  • Etnografya Müzesi: Malatya ve çevre yörelere ait eşyalar, kıyafetler bu müzede sergilenir. Ayrıca müzenin bulunduğu konak, 120 yıl önce yapılmış, tarihi bir yapıdır.

  • Polat Sulu Mağarası: Malatya'nın doğal güzelliklerinden biri olan Polat Sulu Mağarası, çok sayıda dikit ve sakıtı içinde barındırır. İnsan elinin değmediği nadir mağaralardan biridir.

  • Günpınar Şelalesi: Türkiye'nin önemli tabiat parklarından biridir. Şelalenin kaynak suyu kış mevsimde donduğundan dolayı, bu görüntüsüyle Pamukkale'ye benzetilir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaretçisi oldukça fazladır.

  • Turgut Özal Tabiat Parkı: İçinde nadir bitkilerin yetiştiği botanik bahçe, hayvanat bahçesi, yürüyüş ve bisiklet yolları bulunur. Aynı zamanda gölet içerisinde deniz bisikleti yapılabilmektedir.

Malatya'da Ne Yenir?

  • Malatya Patlıcan Tava: Soğan, domates, kırmızı biber, patlıcan ve kuşbaşı etin harmanlanmasıyla yapılır. Malatya mutfağının sevilen yemeklerinden biridir.

  • Malatya Kömbesi: Türkiye'nin birçok yöresinde yapılan kömbe, bu bölgede de kuşbaşı etiyle yapılır. Yufkaların arasına kuşbaşı etler koyulur ve fırında pişirilir. Özellikle çayın yanında tüketilir.

  • Gırık: Yörenin sevilen tahıllarından olan bulgur, gırık yemeğinin de ana malzemesidir. Minik top köfteler ve sebzeler ile oldukça sevilen bir lezzettir.

  • Kayısılı Kavurma: Malatya'nın yöresel yemeklerinden biri olan bu lezzet kavrulmuş kayısı, kavurma ve birçok sebzeden yapılır. Hem sağlıklı hem de doyurucu yemeklerden biridir.

  • Kiraz Yaprağı Sarma: Diğer bilinen sarmalardan farklı olarak yoğurt ve ekşili köfte ile tüketilir. Bahar aylarında kurutulan kiraz yaprakları, kışın sarma yaprağı olarak kullanılır.

  • Elmalı Köfte: Bu yemeği özel yapan ekşi elmalarla köftelerin birlikte pişirilmesidir. Malatya'da tadılması gereken yemeklerden biridir.

  • Banık Köfte: Bulgur ve kuzu eti ile hazırlanan bu yemek, kızartıldıktan sonra servis edilir. İçine koyulan bulgur nedeniyle oldukça doyurucudur.

  • Yumurtalı Köfte: Bir diğer bulgur yemeklerinden olan yumurtalı köfte, şehrin yöresel tatlarından biridir. Kıyma, bulgur ve birçok malzeme karıştırılarak hazırlanan köfteler, yumurtaya bulandırıldıktan sonra kızartılır.

  • Pirpirim Çorbası: Malatya ve çevresinde semizotu, pirpirim adıyla bilinir. İçerisine koyulan çeşitli sebzelerle besin değeri oldukça yüksek bir yemektir.

  • Kayısı Tatlısı: Bu yörede kayısının birçok çeşidi yapıldığı gibi tatlısı da yapılır. Kayısılar tereyağında kavrulduktan sonra içi kaymakla doldurulur. Tercihe göre ceviz, fındık gibi malzemeler de koyulabilmektedir.

  • Yassı Kadayıf Tatlısı: Malatya'da taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, diğerlerinden farklı olarak içlerine ceviz, üzerine ise kaymak koyulduktan sonra servis edilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Rüyasında Bile Kayısı Gören Gerçek Malatyalıların Günlük Hayatında Karşılaşabileceği 24 Fantastik Görüntü
15 Maddeyle Sebebi Hiçbir Şekilde Bilinmeyen Senelerin Elazığ ve Malatya Çekişmesi

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi