Malatya Patlıcan Tava: Soğan, domates, kırmızı biber, patlıcan ve kuşbaşı etin harmanlanmasıyla yapılır. Malatya mutfağının sevilen yemeklerinden biridir.
Malatya Kömbesi: Türkiye'nin birçok yöresinde yapılan kömbe, bu bölgede de kuşbaşı etiyle yapılır. Yufkaların arasına kuşbaşı etler koyulur ve fırında pişirilir. Özellikle çayın yanında tüketilir.
Gırık: Yörenin sevilen tahıllarından olan bulgur, gırık yemeğinin de ana malzemesidir. Minik top köfteler ve sebzeler ile oldukça sevilen bir lezzettir.
Kayısılı Kavurma: Malatya'nın yöresel yemeklerinden biri olan bu lezzet kavrulmuş kayısı, kavurma ve birçok sebzeden yapılır. Hem sağlıklı hem de doyurucu yemeklerden biridir.
Kiraz Yaprağı Sarma: Diğer bilinen sarmalardan farklı olarak yoğurt ve ekşili köfte ile tüketilir. Bahar aylarında kurutulan kiraz yaprakları, kışın sarma yaprağı olarak kullanılır.
Elmalı Köfte: Bu yemeği özel yapan ekşi elmalarla köftelerin birlikte pişirilmesidir. Malatya'da tadılması gereken yemeklerden biridir.
Banık Köfte: Bulgur ve kuzu eti ile hazırlanan bu yemek, kızartıldıktan sonra servis edilir. İçine koyulan bulgur nedeniyle oldukça doyurucudur.
Yumurtalı Köfte: Bir diğer bulgur yemeklerinden olan yumurtalı köfte, şehrin yöresel tatlarından biridir. Kıyma, bulgur ve birçok malzeme karıştırılarak hazırlanan köfteler, yumurtaya bulandırıldıktan sonra kızartılır.
Pirpirim Çorbası: Malatya ve çevresinde semizotu, pirpirim adıyla bilinir. İçerisine koyulan çeşitli sebzelerle besin değeri oldukça yüksek bir yemektir.
Kayısı Tatlısı: Bu yörede kayısının birçok çeşidi yapıldığı gibi tatlısı da yapılır. Kayısılar tereyağında kavrulduktan sonra içi kaymakla doldurulur. Tercihe göre ceviz, fındık gibi malzemeler de koyulabilmektedir.
Yassı Kadayıf Tatlısı: Malatya'da taş kadayıf olarak da bilinen bu tatlı, diğerlerinden farklı olarak içlerine ceviz, üzerine ise kaymak koyulduktan sonra servis edilir.