İzmir’de çocuklarının din dersine girmesini istemeyen bir ailenin mahkemeye yaptığı başvuru kabul edildi. B.Y. isimli ortaokul öğrencisi din dersinden muaf tutuldu.
İzmir’de çocuklarının din dersine girmesini istemeyen bir ailenin mahkemeye yaptığı başvuru kabul edildi. B.Y. isimli ortaokul öğrencisi din dersinden muaf tutuldu.
BirGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, İzmir’in Menderes ilçesinde bir ortaokulda okuyan B.Y. isimli bir öğrencinin velisinin talebi üzerine zorunlu din dersine yargı ‘dur’ dedi. B.Y., din dersinden muaf tutuldu.
B.Y.’nin annesi H.Y. oğlunun geçen yıl 7’nci sınıfa gittiğini ve onun isteğiyle ilk olarak okula dilekçe verdiklerini ifade etti. Dilekçenin önce Menderes İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne oradan da Menderes Kaymakamlığı’na gittiğini söyleyen H.Y., kaymakamlığın kendilerine “Din dersi tüm dinlere eşit mesafededir” diyerek ret cevabı verdiğini belirtti.
H.Y., bu karar üzerine mahkemeye başvurduklarını söyledi. İlk olarak oradan da ret cevabı aldıklarını ifade eden H.Y., bunun üzerine üst mahkemeye itiraz ettiklerini söyledi. Üst mahkeme, ailenin talebini değerlendirerek B.Y.’nin din dersinden muaf olması gerektiğine hükmetti. H.Y., kararın ardından okula dün dilekçe verdiklerini ve “Mahkeme sonucu budur. Gereğinin yapılmasını istiyoruz” dediklerini ve kararı da sunduklarını söyledi. Artık kararın okul tarafından işleme koyulmasını beklediklerini belirtti.
H.Y., “Dilekçeyi verdikten sonra müdür yardımcısı bize ‘Tamam muaf olsun dersten ama dışarıda dolaşmasın, ders sırasında sınıfta otursun. Başı boş dolaşmasın’ dedi. Biz ‘Kesinlikle derse girmesini istemiyoruz’ dedik. Müdür Bey’le görüşemedik, dilekçemizi sunduk memur kayda soktu” diye konuştu.
Liselere Geçiş Sınavı’nda gelen 10 soru nedeniyle kaygılı olduklarını söyleyen H.Y., “Özellikle Hıristiyan ailelerin çocukları din dersinden sınavlarda da muaf tutuluyorlar. Farklı derslerden soru soruluyor onlara. Biz de bu uygulamayı istiyoruz. Ona ilişkin bir kaygımız var. Ortalamasının düşmemesi veya değişmemesi lazım. Biz bunu takip edeceğiz' dedi. H.Y., din dersini istememe sebeplerini şöyle açıkladı:
“Eşim de ben de ateistiz. Oğlumuz da ateist. Oldukça uzun zamandır böyle düşünüyor. Bizi de bu sürece kendisi zorladı. Hatta din dersi öğretmenine kendisinin ateist olduğunu ve bu derse girmek istemediğini söylemiş. Bizim bu konuda yönlendirmemiz olmamasına rağmen böyle düşünüyor.”
Zorunlu din dersine daha önce de mahkemeler benzer kararlar vermişti. Birçok aile çocuklarının bu dersten muaf tutulması için başvurmuştu. Mahkemelerden de bu yönde karar çıkmıştı.
Niye muhafazakar geçinen kitlenin zoruna gitmiş bu haber? Siz değil misiniz sabah akşam "inanç özgürlüğü" diye naralar atan? Eğer bireyler, bahsettiğiniz "inanç özgürlüğü"nden sadece sizin dayattığınız inancı kabul ettiğinde faydalanabilecek ise, bunun neresi özgürlük? Geçtim diğer şıkları bir "B" şıkkı bile yok. Sonra "yobaz" denildiğinde de alınıp, güceniyorsunuz. Yine mazlum şov. Sürekli bu döngüde gidiyor diyeceğim ama artık insanların tahammül seviyesini aştınız, insanlar bıktı bu ağlak zorbalığınızdan, bu mazlum ayaklarınızdan. Ayak yapmayın, salağa yatmayın artık kimse yemiyor. (Direkt olarak bu mazlum ayaklarını gördüğüm aşağıdaki yorumlara ithafen)
Çocuğuna Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini verebilecek tek kişi anne-babadır. Aksini iddia eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenidir ..
Din derslerinin tamamen kaldırılması daha iyi olur. Din kişeye özgü birşey olmalıdır. Belirli bir yaş ve akıl olarak uygun olgunluğa gelince birey zaten kendi yolunu kendi bulacaktır. Din için bir okul veya camiye gerek olduğunu düşünmüyorum. Bizi yolladırlar o camilere okullara.. Sonuç? Deizim ve Ateizm arasında gidip geliyorum. Şimdi bazı gerizekalı insanlar çıkıp mal mal yorum atacak bunun altına daha Kur'an'ı dini bilmeyip benim gibi insanlara sataşan gerizekalı münafıklardan söz ediyorum, müslüman kardeşlerimiz üstüne alınmasın.