Hatay’da Gezi Parkı eylemlerinde Abdullah Cömert adlı gencin polisin attığı biber gazı kapsülü ile hayatını kaybetmesine ilişkin davanın ilk duruşması bugün görülüyor.
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre sanık polisin talebi üzerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle Hatay’dan Balıkesir’e gönderilen davaya bakacak Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi ise sanık polis Ahmet Kuş’u duruşmaya çağırmayarak, görev yaptığı Mersin’de ses ve görüntü bilişim sistemi (SEGBİS) üzerinden sorgulamaya, tanıkları da Hatay’da dinlemeye karar verdi.
Hataylı Abdullah Cömert, geçen yıl 3 Haziran’da polis Ahmet Kuş tarafından atılan biber gazı kapsülünün, başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu’nca hazırlanan raporda “Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu” vurgulanmıştı. Bunun üzerine Kuş hakkında, ‘olası kastla öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Kuş, ifadesinde, gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması durumunda öldürücü olup olmadığını bilmediğini, böyle bir olaya da şahit olmadığını, gaz fişeği mesafesinin atılan silaha göre 100-150 metre arası olduğunu ileri sürmüştü. İddianamede, fişeğin atıldığı nokta ile Cömert’in vurulduğu yer arasında 36 metre bulunduğu, fişeğin azami menzilinin 90/150 metre olduğu vurgulanarak, “Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı ve öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktülün ölümüne sebebiyet verdiği” vurgulanmıştı. Dava ilkin Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılmış ve sanık Kuş’un talebi üzerine ‘güvenlik’ gerekçesiyle Balıkesir’e gönderilmişti.
Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, bugün için duruşma tarihi verirken; sanık polisi duruşmaya çağırmayarak, Mersin’den SEGBİS yöntemiyle, yani sesi ve görüntüsünü aktararak, sorgulamaya karar verdi. Ayrıca tanıkları da bulundukları şehirlerde dinlemeye hükmetti.
'BU UYGULAMA HUKUKA AYKIRI'
Cömert Ailesi ve davayı takip eden hukukçular adına konuşan Avukat Hatice Can, sanık polisin SEGBİS’le dinlenmesinin hukuka aykırı olduğunu belirterek “Zaten bu dava, güvenlik gerekçesiyle nakledilmişti. En azından mahkemede yüz yüze sorgusu yapılmalıydı. Suçun niteliği itibariyle, cezası beş yıldan daha ağır olan suçlarda sanık, ağır hasta olmadığı takdirde mahkeme huzuruna getirilmek zorundadır. Bu polis hâlâ işine devam ediyor. Biz mahkemenin bu kararından vazgeçmesini istiyoruz” dedi.
İsmail Saymaz | Radikal