Mahfi Eğilmez'in kişisel blogunda 'Türkiye Ekonomisinin Son 17 Yılı' başlığıyla yayımladığı yazısı şöyle:
AKP, 17 yıldır tek başına iktidarda bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir siyasal parti bu kadar uzun süre iktidarda tek başına kalamadı. Öteden beri yaygın olan bir inanç vardır: “Tek başına iktidar istikrar demektir ve dolayısıyla ekonominin de istikrarlı olmasını sağlar.” Bu inancın doğru olup olmadığını test etmek için elimizde yeterince uzun bir iktidar süresi ve yeterince veri var. Şimdi bu verileri kullanarak 2002 – 2018 arası dönemi, 1985 – 2001 arası dönemle karşılaştırarak değerlendirmeye çalışalım.
Kaynaklar ve Yöntem Hakkında Açıklama
Verilere dayalı değerlendirmelere girişmeden önce kullandığımız veriler ve yöntem hakkında kısa bir açıklama yapalım.
Bu yazıda kullanılan bütün veriler (son tablo hariç) devletin (TÜİK, Hazine ve Maliye Bakanlığı, TCMB ve Özelleştirme İdaresi) yayınladığı resmi veriler kullanılarak oluşturulmuştur. Son tablo (küresel sistemdeki yerimiz) ise IMF sitesindeki veriler (IMF, World Economic Outlook Database, October 2019) esas alınarak düzenlenmiştir.
Dönem karşılaştırmaları yaparken AKP’nin iktidarda olduğu 17 yıllık süreyi (2003 – 2019) esas aldık. Öyle olunca önceki dönemi de 1985 – 2001 yılları olarak aldık. 2002 yılına her iki dönemde (ilki için karşılaştırmanın son yılı, ikincisi için karşılaştırmanın ilk yılı olarak) yer verdik. 2019 yılı verileri gerçekleşme tahminleridir.
Gayrısafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ve Kişi Başına Gelir Nereden Nereye Geldi?
Bu karşılaştırmalara ilk olarak GSYH açısından bakalım. GSYH’nin reel değerlerine en yakın büyüklüklere bakabilmek için değerleri Dolar cinsinden incelememiz gerekir.
Deniz Gök kardeşim eline sağlık, burada bir çok editörüm diyen asalaktan daha kaliteli bilgi dolu bir içerik hazırlamışsın tebrikler. Ve ak yobazlar bakın belki bir şey öğrenirsiniz.
sayilarla net objektif bir tablo sunmus. global olarak buyuyen, zenginlesen bir dunyada turkiyenin olagan seyrinde gelisimi akpnin ekonomik basarisi gibi gosterildi. bir ulkenin gercek gucu egitimli vasifli insan gucudur. turkiyenin osmanlidan geri kalan ulkeler arasinda bu kadar ileride olmasinin nedeni cumhuriyet zamaninda yetistirdigi egitimli kalifiye insanlardir. simdiye kadar ulkeyi bu insan gucu tasidi, bundan sonrasi ise son 17yilda egitime ve devletin kurumsal yapisana acilan yaralarin bedeli olacak. ulkede adalet, liyakat ve temel ozgurlukler kalmadigi icin o egitimli yetismis insan gucu hizla yurtdisina kaciyor ve altdan yenileri yetismiyor. hollandanin teknik universitelerinde elini sallasan aselsan muhendisine carpiyorsun diyorlar. cevremde ortalamanin uzerinde egitimi ve vasfi olupda yurtdisina gocmemis veya gocme hazirliginda olmayan cok az insan kaldi. sayet turkiye tez zamanda silkinip kendini toparlamazsa bundan sonrasi vasat ortadogu ulkesi olmakdan oteye gitmez
İstatistiğe gerek yok.Biz durumu yaşıyoruz zaten.