Mahfi Eğilmez Açıkladı: Türkiye'de Hiperenflasyon Var mı?

Son yıllarda hızlanan enflasyon, herkesin alım gücü ve tüketim sepeti farklılığından da kaynaklı vatandaşın hissettiği oranlarda açıklanmazken, TÜİK'i de tartışmaların odağına yerleştirmişti. Son açıklanan TÜİK TÜFE verisi, yüzde 67 seviyesinde olurken, halkın hissettiği oranlar daha yüksek olunca hiperenflasyon tartışmaları da bitmedi. Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, bu tartışmalara açıklık getirdi.

Türkiye'de 2021 yılında hızlanan enflasyondaki yükseliş 2024 itibarıyla sürerken, ekonomi yönetiminin beklentilerine göre de henüz zirveyi görmedi.

Mayıs-Haziran aylarında yüzde 75 seviyelerinde zirveyi görerek, gerilemesi beklenen enflasyonda fiyat artışlarının son 4 yılda çok hızlı olması ise algıları karıştırmıştı.

Seçim süreçlerinin de yoğun olduğu son 4 yıllık dönemde siyasetin de gündeminde öncelikli olarak yer alan enflasyon, hissedilen enflasyon kavramıyla TÜİK'i de tartışmaların odağı haline getirmişti.

Son açıklanan Şubat 2024 TÜİK TÜFE verisine göre yüzde 67 seviyesindeki enflasyonda, halkın bütçesindeki öncelikli ve ağırlıklı harcamalarında yer alan gıda, ulaşım gibi harcamalarla "enflasyon açıklanandan daha yüksek mi?" sorularına ise ünlü iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez cevap verdi.

Eğilmez, çevremizdeki gıda fiyatları ya da kiralara bakarak, Türkiye'de hiperenflasyon var demenin yanlış olduğunu aktarırken, 'Türkiye'de olan 'çok yüksek enflasyon'dur' diyerek uyarıda bulunmayı da ihmal etmedi: 

Biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz orası ayrı.

Mahfi Eğilmez, X (Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, "Hiperenflasyona girip girmediğimizi soran, hatta hiperenflasyon içinde olduğumuz halde bunu yazmaktan çekindiğimizi ileri süren arkadaşlar var" dedi.

twitter.com

Eğilmez, 'Arkadaşlar, teknik tanımları istediğiniz gibi değiştiremezsiniz' derken, hiperenflasyonun yıllık enflasyon oranının yüzde 200 sınırını aşmasıyla oluştuğunu belirtirken, 'Türkiye'de TÜİK'in açıkladığı enflasyon yüzde 67, ENAG'ın açıkladığı enflasyon ise yüzde 127'dir' diye de ekledi.

Enflasyonu bu iki kurum kadar kapsamlı başka bir kurum ya da şirket olmadığına vurgu yapan Eğilmez, İTO'nun ölçümlerinin yalnızca İstanbul için ücretliler geçinme endeksi olarak olduğunu ve kendi çevremizdeki gıda fiyatları ya da kiralara bakarak Türkiye'de hiperenflasyon olduğunu söylemenin yanlış olduğunu iletti.

Eğilmez, "Fiyatları bütün Türkiye'den ve TÜFE endeksinde olduğu gibi 400'den fazla mal ve hizmetten her ay toplayıp, ağırlıklandırıp öyle bakmak lazım" diye de teknik olarak doğru yönetimi anlattı. Ünlü iktisatçı, son olarak, "Türkiye'de olan çok yüksek enflasyondur. Biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz orası ayrı" diye de paylaşımında açıklamasını bitirdi.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
16.03.2024

Kelimelere bu kadar takılıp milletin aklını bulanırmaya gerek yok. İçinde yaşadığımız için iyice kayıtsızlaştık, bu ülkede deli gibi,manyak gibi,hiper,über, fiber, züber enflasyon var. Çok kötü, berbat.

16.03.2024

*bulandırmaya

16.03.2024

Geldiğimiz hale bak enflasyon Hiper mi Süper mi? tartıştığımız konu bu. Milyarlarca yıllık gezegen ne çağlar açılmış ne devirler kapanmış. Denk geldiğimiz döneme bak...

16.03.2024

Tuik yalan soylemeyi evet birakti lakin ucretli herkezden cok sey goturdu. Gururlu yoneticilerinin hepsi birakti o kurumu basganlari bile dedi biz yazariz yollariz bakanliga

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ