1915 yılında Güney Afrika'dan Hindistan'a döndü. Ülkesinde 'Hindistan Ulusal Kongresi'nin toplantılarında konuşmalar yaptı.
Gandhi'yi Hint halkı, siyaset ve diğer sorunlar üzerine düşmeye teşvik eden ise Kongre Partisi'nin önemli liderleri arasında yer alan Gopal Krişna Goknale oldu.
Hindistan Ulusal Kongresi'nin liderliğini üstlenerek ülke çapında yoksulluğu azarlamak için adımlar attı. Bununla birlikte kadınların serbestliği, farklı din ve etnik grupların kardeşliği, kast ve dokunuşmazlık ayrımcılığına da son vermeyi hedefledi. Hindistan'ın ekonomik yeterliliğine kavuşması, Swaraj yani Hindistan'ın yabancı hakimiyetinden kurtarılması için ülke çapında kampanyalar yürüttü.
Mahatma Gandhi, 1930 yılında ülkesinde alınan Britanya tuz vergisine karşı 400 kilometrelik 'Gandhi Tuz Yürüyüşü' ile Hindistan'ın Britanya'ya karşı başkaldırmasına öncülük etti!
Mohandas Karamçand Gandhi, böylece Batı dünyasında 'Mahatma' veya 'Büyük Ruh' olarak adlandırıldı. Çağımızda büyük bir devrimi şiddet karşıtı politika izleyerek gerçekleştiren ilk ve tek lideri oldu.
Gandhi, tarihin en etkili pasif direniş hareketinin yapıcısı olmakla kalmadı; günümüzde uygulanan grevlerin, boykot çeşitlerinin ve şavaş aleyhtarı gösterilerin de öncüsü oldu...