Ermenek Devlet Hastanesi’ne tabutların getirildiği ve adli tıp uzmanlarının da hazır bulunduğu yönündeki iddialar ile ilgili olarak Taner Yıldız, “Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Ama ben o tabut resimlerinin yayınlanmış olmasında basın açısından doğru bulmadığımı sizler ile paylaşmak isterim” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazası nedeni ile ocakta mahsur kalan işçileri arama-kurtarma çalışmaları hakkında son bilgileri paylaştı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile düzenlediği basın toplantısında şu saat itibari ile herhangi bir işçiye ulaşılmadığını ifade eden Yıldız, Ermenek Devlet Hastanesi’ne tabutların getirildiği ve adli tıp uzmanlarının da hazır bulunduğu yönündeki iddialar ile ilgili olarak “Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Ama her türlü ihtimali. Bununla alakalı Adli Tıp Kurumu ile de Sağlık Bakanlığı ile de Ermenek Devlet Hastanesi’yle de alakalı ihtimalleri göz önünde bulundurmamız lazım. Ne yazık ki böyle güçlü bir ihtimal var. Bunu görmezlikten gelemeyiz. Ama ben o tabut resimlerinin yayınlanmış olmasında basın açısından doğru bulmadığımı sizler ile paylaşmak isterim. Ailelerde bıraktığı tesiri siz düşünün. Basının bunu haberleştirmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Sizden sakladığımız bir şey yok” dedi.
Maden ocağında gece yapılan çalışmaları ve arama kurtarma çalışmalarında gelinen noktayı aktaran Taner Yıldız, “Gece yapılan çalışmalarda sabaha kadar bakan arkadaşlarımızla beraber desandreden değil nefeslikten de aşağıya kadar hep beraber indik. Orada suyun çekilen son noktasında en dip taban kodu değil ama onun yaklaşık 25 metre kadar üzerindeki şu anki hedeflediğimiz su miktarını tamamlamış bulunuyoruz. Çok az bir su geliri var. Onu da dışarı atıyoruz. Suyun öncelikli problem olmaktan çıktığını ama yerine ara ara 1 metrelere varan balçık ve çamurun kapladığını gördük. Nefeslik kısmında tahkimatın daha az bozulduğunu ama desandrede çok daha yüksek miktarda tahkimatın bozulduğunu gördük” açıklamasında bulundu.
Maden ocağında oksijen miktarının azaldığını dile getiren Yıldız, “Orada bir değişken durum var. Oksijen miktarının azaldığını görüyoruz. Çalışma Bakanımız da oksijen maskesi olmayan kişilerin bundan sonraki çalışmalarda artık bulunmaması lazım geldiğini, oraya gireceklerin mutlaka oksijen maskesi ile beraber girmeleri gerektiğini bir kez daha talimatlandırdı. Orada 300 metreyi aşan bir yürüme yolu var. Şlamın çamurun çekilmesinden kastımız vagonlarla dışarı mı çıkartılması yoksa oradaki bir kısım ceplere boşaltılması mı bununla alakalı talimatlarımızı verdik. Bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Buradaki vatandaşlarımızın beklentisini gerçekte olduğu gibi yansıtmamız lazım. Dün 3 kardeşimize ulaşıldığı haberlerinin doğru olmadığını söylemiştik. Eğer öyle bir şeye ulaşacaksak bunu sizler ile paylaşacağımızı bilmenizi isteriz” ifadelerini kullandı.
MTA’nın sondaj çalışmaları hakkında bilgiler veren Taner Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “MTA’nın yaptığı çalışmada üçüncü bir giriş noktasını tespit etmek için 172 metre inmeleri gerekiyordu. Sabaha kadar kesintisiz çalıştılar ve şu anda 150. metreye kadar geldiler. Oradan da en dip taban koduna 752 koduna inmemiz gerekiyor ki üçüncü bir yerden daha müdahale etmiş olalım. Ne kadar bu çalışmalar isabetli olacak ne kadar karşılığını bulacağız her safhasında bunu sizler ile paylaşacağız. Bir sonraki adımlar ile alakalı ne süre konusunda ne iş konusunda herhangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz. Çünkü gerçekçi olmayan noktalar çıkabilir”
İçerideki ekiplerin şu anda hangi çalışmaları gerçekleştirdiği sorulan Bakan Yıldız, “Havalandırma ile alakalı konu için orada fan tüplerle beraber uzatıyoruz o mesafeyi. Her işçimizin gideceği gerek arama kurtarma ile alakalı ekiplerin gideceği yerin gerekse çamuru çekecek ekiplerin havalandırılmış bölgelerde çalışması gerekiyor. Biz arama kurtarma ekiplerinin güvenliğini sağlayarak gerek oksijen maskeleri ile gerekse tahliyesi ekiplerinin yapacağı çalışmalarla beraber yürütmemiz gerekiyor. İkinci bir sıkıntı yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.
Madende yürütülen çalışmalara katılan işçilerden birinin, madende mahsur kalan işçilerden bazılarının göz ile görülebildiğini ancak ulaşılamadığı için alınamadığı şeklindeki iddiaları sorulan Taner Yıldız, “O zaman o işçi kardeşimizle beraber süreci yönetmek lazım. Bu doğru değil arkadaşlar. Sabah 4 civarında oradan çıktık ki bizzat yerinde verdiğimiz talimatların yerinde uygulanıp uygulanmadığı ile alakalı konuştuk. O işçi kardeşimiz bunu neye dayanarak söyledi. Eğer varsa bize de bildirsin. Tabi ki arkadaşlarımız ile beraber acilen müdahale ederiz. Su alındıkça ki şu anda toplam 10-12 bin ton suyun 4′te 3′ü alınmış durumda, 4′te 1′i kaldı orada. Bize bir çalışma alanı açıldı orada. 300 metrelik bir çalışma alanı açıldı. Orada olası bir işçi kardeşimiz varsa ona ulaşmak açısından” dedi. Soru ile ilgili değerlendirmede bulunan İçişleri Bakanı Efkan Ala ise “Şu anda en uç noktaya giden biziz. Üç bakan olarak bizler gittik en uç noktaya” ifadelerini kullandı.
Gece savcıların gelip çalışma yaptığına dair iddialar sorulan Yıldız, “Onları riske etmeyecek şekilde girmeleri gereken noktaya kadar teknik açıdan tabi ki onlar girdiler, baktılar. Bir kısım tespitler oldu. Adli bir konu olduğu için detaylarını biz de paylaşmıyoruz. Kendileri o süreci yürütüyorlar” dedi.
“Şu saat itibari ile herhangi bir işçi kardeşimize ulaşılmamış durumda” diyen Bakan Yıldız, işçilerin çıkarılmaması gibi bir ihtimalin olduğuna dair yorumların sorulması üzerine “Biz yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı bize lütfen hissettirmeyin. Şu anda önemli bir iş üzerindeyiz. 18 kardeşimize ulaşmak ile alakalı bizim niyetimizde gayretimizde böyle dediğiniz bir durum söz konusu olmaz, olamaz. Biz orada adım adım metre metre bu noktaları aşmak durumundayız. 25 metre kadar daha su var. Bu 25 metre suyun toplamı 2 bin 500 tona karşılık geliyor. Onun ne kadarının çamur olduğunu bilmediğimiz için bizim oradan çekeceğimiz su miktarı budur, demek doğru değil” şeklinde konuştu.
Güvenlik önlemlerinin göz ile görülür şekilde arttığı belirtilerek bu durumun madende mahsur kalan işçilere yaklaşıldığı anlamına gelip gelmediği sorulan Taner Yıldız, “Bu konuda talep bizzat işçi kardeşlerimizin yakınlarından ve ailelerinden geldi. Dün dediler ki iyi niyet ile gelenler olmuş olabilir ama biz şu anda buraya yoğunlaşmak istiyoruz, lütfen bunu kısıtlayın dediler. Biz de bu talebi çok doğru ve yerinde gördük. O yüzden hem araç girişleri ile alakalı hem arama kurtarma ekiplerinin rahat iş yapabilmeleri açısından hem de ailelerin isteği açısından böyle bir karar aldık. Valiliğimiz de bu kararı uyguluyor” dedi.
Ermenek Devlet Hastanesi’ne tabutların getirildiği ve adli tıp uzmanlarının da hazır bulunduğu yönündeki iddialar sorulan Bakan Yıldız, şunları kaydetti: “Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım. Ama her türlü ihtimali. Bununla alakalı Adli Tıp Kurumu ile de Sağlık Bakanlığı ile de Ermenek Devlet Hastanesi’yle de alakalı ihtimalleri göz önünde bulundurmamız lazım. Ne yazık ki böyle güçlü bir ihtimal var. Bunu görmezlikten gelemeyiz. Ama ben o tabut resimlerinin yayınlanmış olmasında basın açısından doğru bulmadığımı sizler ile paylaşmak isterim. Ailelerde bıraktığı tesiri siz düşünün. Basının bunu haberleştirmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Sizden sakladığımız bir şey yok.”
DHA