Maden Sahası İçin 'ÇED Olumlu Kararı' Verildi: Eskişehir'de 31 Bin Hektarlık Alanda Yüz Binlerce Ağaç Katledilecek

Alpu Termik Santrali, Murat Dağı Altın Madeni arama çalışmaları tehditleri sonrası, Eskişehir yeni bir çevre katliamı ile karşı karşıya. Eskişehir’de 31 bin hektarlık bir alanda manyezit, nikel, demir madeni arama ve kırma alanı için ÇED Olumlu Kararı verildi. Proje hayata geçerse 31 bin hektarlık alanda ardıç, sedir, karaçam ve meşe ağaçlarının içinde yer aldığı ormanlık alanda yüz binlerce ağaç katledilecek.

"Binlerce kayıtsız ağacın katledilecek" 🎥

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Çakırözer bölgede demir, magnezit ve nikel madeni çıkarmak için çalışmalara başlandığında tarım alanlarının, su kaynaklarının ve yaban hayatının tehlikeye atılacağını vurgulayarak, bölgede 286 bin kayıtlı olmak üzere yüz binlerce kayıtsız ağacın katledileceğini söyledi.

"ÇED Olumlu Kararı yeniden gözden geçirilmelidir"

Muhtarlar ve bölge halkıyla birlikte maden çıkarılacak alanı gezen Çakırözer, “Muhtarlarımız, bölge halkı proje genişletme çalışmaları için verilen ÇED olumlu kararına karşı ve dava açtı. Bizler maden aramasına karşı değiliz ancak bölgeye vereceği zarar göz önüne alındığında 1 milyon tonluk kapasite için verilen ÇED Olumlu Kararı yeniden gözden geçirilmelidir. Ormanlarımızın, tarım alanlarımızın, meralarımızın ve temiz su kaynaklarımızın yok olmaması için köylülerimizin yanındayız. Sadece Eskişehir’de değil, Çanakkale’de, Burdur’da verimli tarım alanlarımıza, temiz su kaynaklarımıza ve yüz binlerce ağaca hep birlikte sahip çıkacağız” dedi.

"Suyun ve toprağın kimyasal kirliliği nedeniyle Porsuk Çayı'nda hiçbir canlı yaşamayacak"

Bölgede madeni çıkarmak için sülfür ile nikeli ayrıştıracak bir tesis bulunmadığını da söyleyen Çakırözer, “Maden arama çalışmalarından sızacak sülfür bileşikleri yer altı suları ve Porsuk Çayı’na karışacak. Hem şebeke suları hem de Porsuk Çayı kirlenecek. Porsuk Çayı’na bağlı tarım arazilerinde tarımsal üretim bitecek, suyun ve toprağın kimyasal kirliliği nedeniyle o çayda hiçbir canlı yaşamayacak” ifadelerini kullandı.

"ÇED Olumlu Kararı yargıya taşındı"

Çakırözer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın proje için verdiği ÇED Olumlu Kararı’nın yargıya taşındığını söylerken, “2003 yılında 10 bin tonluk faaliyet için alınmış bulunan ÇED Gerekli Değildir Kararı gerekçe gösterilerek, şimdi de 1 milyon tonluk kapasite için yasal yetki verilmek istenmektedir. Evet bölge maden bakımından zengin bir bölgedir ama yüz binlerce ağacın yer aldığı ormanlık alanın, su kaynaklarının zarar görecek olması asla kabul edilebilir değildir. Muhtarlarımız bölge için verilen kararın iptali için Eskişehir İdare Mahkemesi’ni dava açtı. Yeni bir çevre katliamına yol açacak bu karar yeniden gözden geçirilmelidir. Bölge halkının, Beylikovalı, Sivrihisarlı, Mihallıçcıklı hemşehrilerimizin talepleri duyulmalıdır” diye konuştu.

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
05.08.2019

Bu topraklar düşman işgalinde olsa anca bu kadar olur diyeceğimiz katliam ve talan, AKP hükümeti tarafından yapılmaktadır. Hala daha savunan seçmeni olması düşündürücü.

Hangi birine karşı durucagımızı şaşırdık Ülkenin dört tarafını katlediyorlar dörtde değil HER KÖŞE BUCAĞINI !!!

05.08.2019

Bu ÇED denen kuruluşa ne kadar nakit verdiğimizde talep ettiğimiz raporu alabiliyoruz? Kredi kartı geçiyor mu? Taksik olursa vade farkı konuyor mu? Ne gibi talepleri var? Ağaç Katili Partisi ile bir bağlantımız olması şart mıdır? Bilenler yeşillendirsin..

TÜM YORUMLARI OKU (12)