6 Maddede Syriza ve Yunanistan'ı Ne Bekliyor?

1. Ne zaman kuruldu?

Syriza'nın kökeni 2001 yılında kurulan 'Solun Birliği ve Ortak Eylemi için Alan' platformuna dayanıyor. Yürütülen çalışmalar 2004 yılında yapılan seçimlere bu 'Alan'ın üyelerinin bir koalisyon halinde girme kararıyla yeni bir aşamaya geldi. 'Radikal Sol Koalisyon' adını alan hareket yapılan seçimlerde oyların yüzde 3,3'ünü alarak, 6 milletvekili çıkardı. 2007 genel seçimlerinde oylarını arttırarak yüzde 5'e ulaşan Koalisyon, 2009 seçimlerinde oy kaybına uğrasa da, 2012 yılının Mayıs ayında yapılan seçimlere partileşerek girme kararı aldı. Yunan Seçim Sistemine göre en fazla oyu alan partinin 50 bonus milletvekili alma hakkından yararlanmak isteyen koalisyon, bu adımıyla yeni bir dönem başlatırken, seçimlerde yüzde 26,9 oranında oy alarak ana muhalefet partisi konumuna yerleşti.

2. Kimler koalisyonun parçası?

Syriza, Troçkist, Maoist, ekososyalist, demokratik sosyalist, euro komünist, yeşiller, sosyal liberaller, sosyal demokratlar gibi ideolojilere mensup hareket ve kişilerin birleşmesiyle oluştu.

17 partinin ve bir çok bağımsız sol aktivistin katılımıyla kurulan partinin kurucuları arasında Alexis Tsipas'ın başkanlığını yaptığı Synaspismos dışında, Aktif Yurttaşlar, Antikapitalist Politik Grup, Yunanistan Komünist Organizasyonu, Syriza Komünist Platformu, Demokratik Sosyalist Hareket, Yunanistan Ekososyalistleri, Yeni Savaşçılar, Radikaller, Kızıllar, Demokratik Merkez Birliği gibi partiler ve siyasi gruplar da bulunmakta.

3. Syriza AB karşıtı mı?

Hayır değil. Syriza Genel Başkanı Alexis Tsipras 'euro konusunda bir fetişim' yok derken,  Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Syriza vekili Dimitris Papadimoulis açıkça Yunanistan'ın Avrupa Birliği'nin ve Euro bölgesinin saygın bir üyesi olmaya devam edeceğini' açıklayarak 'Yunanistan'ın Avrupa'dan çıkışı gibi bir şey söz konusu değildir' dedi. Syriza Avrupa Birliği'ne değil, Almanya önderliğinde Brüksel tarafından Yunanistan'a uygulanan katı kemer sıkma politikalarına karşı.

4. Syriza ne yapmayı planlıyor?

Birincisi Syriza, yaklaşık 376 milyar dolar tutarındaki Yunanistan borçlarının yeniden yapılandırılmasını kredi veren uluslararası troyka ile yeniden müzakere etmek istiyor. Tsipras kredi kuruluşlarının ülkeyi sürdürülemez bir pozisyona sürüklediğini ifade ederken, yatırımcılar borçların ödenmemesi halinde bunun bazı sonuçları olacağını beyan etmekte. Syriza'nın ikinci hedefi kemer sıkma politikalarını sona erdirmek ve herkesin faydalanabileceği bir ekonomik büyüme için gereken yatırımları yapmak. Tsipras'ın bunu gerçekleştirmek için de troyka ile müzakere etmesi gerekiyor. Bankacılık sistemine koruma ve Yunanlı mudilerin mevduatlarına garanti getirmeyi de planlayan Syriza, yoksullara yönelik olarak da bedava elektrik, bedava sağlık hizmeti, seyahat ayrıcalıkları ve ısınmada vergi indirimi getirmeyi planlamakta. KOBİ'leri ve çiftçileri de desteklemeyi planlayan Syriza, küçük esnafa, tarım sektöründe faaliyet göstermekte olan girişimcilere yardım etmesi için kamu kaynaklı bir banka kurmayı da öneriyor. Yılda 14 bin dolardan az gelir elde edenlere vergi indirimi getirecek olan Syriza, ayrıca asgari ücreti ayda 751 Euro (yaklaşık 2000 Lira) yapmayı, toplu sözleşme hakkını yeniden düzenlemeyi, özel sektör ve kamuda 300 bin yeni istihdam alanı yaratmayı da vaad ediyor. Bürokrasiyi azaltmak için Bakanlık sayısını 18'den 10'a indirmeyi düşünen Tsipras, hazine arazilerinin satılmasını da durdurmayı planlamakta.

5. Syriza'nın zaferi Avrupa'da nasıl tepki gördü?

İngiltere'de Yeşiller Partisi Genel Başkanı Caroline Lucas 'umudun kazandığını' ifade etti. Buna karşın İngiltere Başbakanı David Cameron daha temkinli bir tutum alarak 'kemer sıkma politikaları karşıtlığına karşı dikkatli olunması' gerektiğini söyledi.

Almanya'da sonuçlar endişe yarattı. Hükümeti yöneten Hristiyan Demokratlar Yunanistan'ın kemer sıkma politikalarına devam etmesi gerektiğinin altını çizerken, Merkel konu hakkında sessizliğini koruyor. Buna karşın Bundesbank Başkanı Jens Weidmann 'Yeni Yunan Hükümetinin tutamayacağı sözler vermemesi gerektiğini' beyan etti. Buna karşın Almanya'da muhalefetteki Sol Parti Syriza zaferinin bir umut ışığı olarak görülmesi gerektiği görüşünü savundu.

Belçika Finans Bakanı Syriza ile müzakerelerin mümkün olduğunu söylerken 'yöntemler üzerinde konuşabiliriz, borcun yeniden yapılandırılmasını tartışabiliriz ama Yunanistan parasal birliğin kurallarına bağlı olduğunu göstermelidir' dedi.

Fransa Başkanı Hollande Syriza'yı kutlarken euro bölgesinde istikrar ve büyüme için birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti.

İtalya'da Bakanlar resmi sonuçlar açıklanmadan Syriza'yı kutlarken, İspanya'da Podemos 'Yunanistan'ın sonunda bir hükümeti var, Merkel'in konvoyu değil' açıklamasını yaptı.

6. Syriza'nın ilk sınavı: Hazine tamtakır

Syriza'nın önündeki en büyük zorluk Yunan Hazinesi'nin gerçekten boş olması. Hükümetin önümüzdeki aylarda borç ödemek için IMF ve diğer Euro Bölgesi Hükümetlerinden kredi alması gerekiyor. Mevcut kurtarma paketinin süresi 28 Ocak'ta bitecek, dolayısıyla Syriza'nın çok vakti yok. Berlin ve diğer Euro Bölgesi ülkeleri ise Syriza'nın finansal yardım almak istiyorsa kemer sıkma politikalarına devam etmesi gerektiğini söylüyor. (Kaynak: WSJ) Tsipras ise toplam 268 milyar dolar değerindeki kurtarma planının şartlarının yeniden müzakere edilmesi konusunda kararlı.  Yunanistan'ın bu yıl yaklaşık 22 milyar 300 milyon Euro ana para ve faiz borcu ödemesi gerekirken, bu borcun ödenmemesi halinde ülkenin ciddi bir krizle karşı karşıya kalacağı biliniyor. (Kaynak:NY Times) Yani Tsipras'ın fazla vakti yok, Mart ayında 4 milyar 300 milyon Euro değerinde bir borç ödemesi kapısında bekliyor. (Kaynak: Financial Times)

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!