10 Madde ile Tıp Biliminin Yeni Hayali Olan Akıl Almaz Proje: Vücut Nakli

Geçtiğimiz sene İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir insanın kafasının başka bir vücuda nakledilebileceğini söyleyerek dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı. Canavero'nun planları o zamandan bu yana bir hayal olarak kalmış olsa da, bu konuyla ciddi bir biçimde ilgilenen başka bir doktor daha olduğu ortaya çıktı:

1. Harbin Tıp Fakültesi'nden Çinli ortopedist Dr. Xiaoping Ren, New York Times'a yaptığı açıklamada, bu projeyi mümkün kılmak için yeni bir ekip oluşturduğunu ifade etti.

20 yıl kadar önce Louisville Üniversitesi'nde gerçekleştirilen, Amerika'nın ilk el nakli ameliyatında görev alan isimlerden bir tanesi olan Ren, bu dönemden sonra Çin'e geri dönerek fareler üzerinde binlerce vücut nakli çalışması yürüttü. Fakat tüm bu deneylerde fareler yalnızca bir gün yaşayabildi ve doktor, insan kadavraları üzerinde çalışmalarını sürdürdü.

2. Böyle bir projenin gerçekleştirilmesinin amacı, insanları ölümcül hastalıklardan koruyabilmek ve bu yolla yaşam sürelerini uzatabilmek.

Ancak proje gerçekleştirilmeden önce çözülmesi gereken çok önemli meseleler var:

3. Kafalarımız kendi başlarına hayatta kalamazlar.

Herhangi bir organ naklinin gerçekleştirilebilmesi için, donörden alınan organın hastaya nakledilene kadar canlı tutulması gerekmektedir. Organlar bir vücuttan ayrıldıkları anda ölmeye başlarlar ve bu yüzden nakil gerçekleştirilene kadar soğuk ortamda tutulmaları gerekir. Çünkü organı soğuk tutmak, söz konusu organın hücrelerinin canlı kalmak için ihtitaç duydukları enerji miktarını azaltır. Bunun için doktorların genellikle uyguladıkları yöntem, nakledilecek organları soğuk ve tuzlu suda bekletmektir.

4. Bu yöntemle böbrek 48 saate kadar, karaciğer 24 saate kadar ve kalp de 5-10 saat arası canlılığını koruyabilmektedir.

Ancak söz konusu kafa olduğu zaman işler maalesef aynı şekilde yürümüyor. Çünkü kafalarımız diğerleri gibi müstakil bir organdan ibaret değildir. Vücudumuzdaki en ağır ve en karmaşık bölümlerden bir tanesidir ve bunun tek sebebi beyni içinde bulunduruyor olması değildir. Gözler, kulaklar, burun, ağız, cilt ve iki ayrı tür salgı sistemini içinde bulundurur. Bunlardan bir tanesi, vücutta dolaşan hormonları yöneten hipofiz bezi, diğeri ise salya üretiminden sorumlu tükürük bezidir. Ancak bilindiği gibi, kafa vücuttan ayrıldığı anda taze kan ve oksijeni yitirdiği için canlı kalamamaktadır. Kısacası kafayı canlı tutmak, proje üzerinde çalışan bilim insanlarının halletmesi gereken en önemli meselelerden bir tanesidir.

5. Bağışıklık sistemimiz, vücuda nakledilen yeni kafayı kabul etmeyebilir.

Herhangi bir tür organ naklinde karşılaşılabilecek en büyük problemlerden bir tanesi, vücudun organı kabul etmemesidir. Bu durumda nakil yapılan insanın vücudu, bağışıklık sistemini tetikleyen, antijen adı verilen molekülleri tespit eder ve vücuttaki antijenlerle yeni organdakilerin uyuşmaması durumu hayati tehlike yaratabilir. Bu durumun ortaya çıkması elbette kafa gibi pek çok organı içinde bulunduran bir sistemin naklinde çok daha olasıdır.

6. Operasyon, bir saatten daha kısa bir sürede gerçekleşmek zorundadır.

1970'li yıllarda gerçekleşen çılgın bir deneyde beyin cerrahı Robert White, bir maymunun kafasını, başka bir maymunun bedenine nakletmiştir. Operasyonun ardından maymun, vücut kafayı reddedene kadar 8 gün boyunca yaşamını sürdürmüştür. Bu operasyonu onayladığımız için anlatmıyoruz elbette ancak, gerçekleştirilen bu çalışma, ameliyatın bir saatten daha kısa bir sürede gerçekleştirilmesi gerektiğini ve bu yüzden kafaların vücuttan aynı anda ayrılması gerektiğini ortaya koymuştur.

7. Omuriliğin sağlıklı bir şekilde vücutla kaynaşması oldukça zor ve hassas bir süreçtir.

Nakledilen kafanın bedeni sağlıklı bir biçimde yönetebilmesi için, omuriliğin vücuda uyum sağlaması en önemli noktalardan bir tanesidir. Örneğin maymunlar üzerinde gerçekleştirilen deneyde, maymun görebiliyor, gözlerini oynatabiliyor ve yemek yiyebiliyordu ancak boynundan aşağısı felçli durumdaydı. Canavero'nun makalesinde iddia ettiği üzere bu naklin önündeki en büyük engel omuriliğin sağlıklı bir biçimde birleştirilmesidir. Kaldı ki doktorlar bugün, bu sorunu çözmeye yarayacak teknolojinin elimizin altında olduğunu söylüyorlar.

8. Canavero'nun bir TED konuşmasında iddia ettiğine göre bu sorunu çözmenin yolu "polietilen glikol"den geçiyor.

Canavero'nun bir tür özel biyolojik yapıştırıcı olarak tanımladığı polietilen glikol, 30 ve 40'lı yıllarda doktorların, köpeklerin omuriliklerini birleştirmek için kullandıkları bir çeşit plastiktir. Ancak yapılan bu çalışmalarda köpeklerden bir tanesinin kafası vücudundan ayrılmamış, bir köpeğin iki farklı kafası olması tasarlanmıştır. Bu sebeple Canavero, kafa nakli gerçekleştikten sonra, omuriliklerin kaynaması için hastalarının bir ay boyunca komada tutulması gerektiğini düşünüyor. Elbette insanların bu kadar uzun süre koma halinde tutulması beraberinde farklı bir takım hayati tehlikeleri doğuracaktır.

9. Ve projenin önündeki son engel de, bu uygulamanın insanlar üzerinde gerçekleştirilmeden önce hayvanlar üzerinde denenmesi gerekliliğidir.

Can kaybının yaşanmaması için bu bir zorunluluk olarak görülmektedir ancak bizden daha aşağı bir yaşam seviyesinde olduğunu düşündüğümüz hayvanların bu tür bir zulme maruz kalması elbette kabul edilecek cinsten değildir.

10. Bu iki bilim insanının, çalışmalarını ne şekilde sürdüreceklerini ve başarılı olup olamayacaklarını ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Görünen o ki, Çin'de şimdiden Ren'in nakil uygulaması için gönüllü olan pek çok insan varmış: Örneğin altı yıldır boynundan aşağısı felçli olan 62 yaşındaki Wang Huanming. Umuyoruz ki çalışmalar insancıl bir çerçevede gerçekleştirilir ve ölümcül hastalıklara sahip insanların iyileştirilmesi sürecinde başarıya ulaşılır...

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
16.06.2016

Hayvanlar üzerinde denemesinler yazık onlara onun yerine tecavüzcü katilleri bu programa dahil etsinler hiç değilse ölürlerse dünya bir pislikten kurtulmuş olur çokta bir şey kaybetmeyiz.

16.06.2016

en mantıklı yorum bu oldu sanırım. %100 haklısın

16.06.2016

Şu haberi doğru düzgün okuyup geçmek var iken emoji ifadelerinden yarısının olumsuz basılması ister istemez beni yorum yapmaya itti. Cidden bu tür şeyler bize uçuk geliyor, biz en iyisi fasulye büyütüp ledli ekmek dolabı ile uğraşalım..

15.06.2016

Çok zor fakat imkansız da değil. Bu arada eğer bu olay gerçekleşirse ve başarılı olursa dinler ne kadar zora girecek farkında mısınız ? :D

TÜM YORUMLARI OKU (49)