Madalyonun Öteki Yüzü: Yüzlerce İntiharı Önleyen Müzakere Timleri Nasıl Çalışıyor?

Boğaziçi Köprüleri Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı 'müzakere timleri', üç yılda köprülerden atlayarak intihar etmek isteyen 654 kişiden 645'ini müzakere sonucu kurtardı. Müzakereci polis memuru Fikret Erdoğan, 'Başarılı geçen her müzakerede insan hayatını kurtarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Görevimiz hayat kurtarmak' diyor

Müzakere timi 2015 yılında kuruldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Boğaziçi Köprüleri Koruma Şube Müdürlüğü, 15 Temmuz Şehitler, Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim köprülerinde meydana gelen intihar vakalarını önlemek için 2015 yılında 'müzakere timi' oluşturma kararı aldı.

Müzakere timinde, intihar vakalarına karşı eğitim alan ve mülakatta başarılı olan 24 polis memuru görevlendirildi.

Psikoloji, kriz iletişimi, ikna, beden dili ve öfke kontrolü eğitimi alan ekipler, köprülerde intihar teşebbüsünde bulunan kişileri vazgeçirmek için çalışıyor.

Tim sayesinde 645 kişi intihardan vazgeçti.

Müzakere timleri, 2015 yılından beri intihar teşebbüsüyle köprülere çıkan 654 kişiyle müzakere etti. Uzman ekipler, uzun süren ikna çabaları sonucu teşebbüste bulunan vatandaşlardan 645'ini vazgeçirdi.

'İlk hedefimiz kişiyi tanımak'

Uzun süren eğitimlerinin ardından 4 yıl önce müzakere timinde göreve başlayan polis memuru Mehmet Ali Demir, vakalarda ilk hedeflerinin intihara teşebbüs eden kişiyi tanımak olduğunu söyledi.

Demir, müzakereye başladıkları kişinin kimlik bilgilerinden Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaparak, kişi hakkında bilgi edinip müzakere yöntemi belirlediklerini anlattı.

Kişinin intihar teşebbüs sebebini tespit ettikten sonra önerilerde bulunarak kişiyi vazgeçirmeye çalışan Demir, müzakerede bulunduğu 157 vakanın hepsinde de başarılı oldu.

'Kişiyle kesinlikle fiziksel temas kurmuyoruz'

Müzakere uzmanlarından polis memuru Saadettin Çakır, intihar teşebbüsü vakalarında önemli bir detayın da meraklı gözleri etraftan uzaklaştırarak olumsuz bir iletişimi engellemek olduğunun altını çizdi. İhbar ya da güvenlik kamerası tespiti sonrası hızla olay yerine gittiklerini belirten Çakır şöyle devam etti:

'Öncelikle çevredeki meraklı gözleri olay yerinden uzaklaştırıyoruz. Yaklaşık 15 dakika ile 1,5 saat süren müzakerede teşebbüste bulunan kişiyle kesinlikle fiziksel temas kurmuyoruz.'

'Gelip teşekkür etti'

Müzakerede bulunduğu 75 kişinin tamamını ikna ettiğini ifade eden Çakır, yaşadığı bir anısını anlattı:

'Köprünün korkuluklarından tutarak vücudunu aşağı sarkıtan bir üniversite öğrencisinin, müzakere sırasında kollarının yorulduğunu ve yavaş yavaş aşağı kaydığını fark ettim. Kendisine 'Seni yukarı çekmemi ister misin?' diye sorduğumda 'Ağabey beni kurtar.' yanıtı alınca görevimin dışına çıkarak ellerinden tutup yukarı çektim. Boynuma sarılıp ağlayan öğrenci, mezun olduktan sonra diplomasıyla gelip teşekkür etti.'

'Görevimiz hayat kurtarmak'

Hedeflerinin kişiyi ikna ederek intihardan vazgeçirmek olduğunu anlatan polis memuru Fikret Erdoğan, müzakerede teşebbüse neden olan problemin tespitinin hayati öneme sahip olduğuna dikkati çekti.

Erdoğan, problemin çözümüne yönelik önerilerde bulunup vatandaşı kurtarmaya çalıştıklarını ve başarılı geçen her müzakerede insan hayatını kurtarmanın mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Erdoğan, 'Görevimiz hayat kurtarmak.' dedi.

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
YORUMLAR
22.07.2018

İntiharı bilmemde, ötenazi kesinlikle gelmeli ve desteklenmeli. En azından sağlıktan muzdarip olanların bir nebze ölüm isteği anlaşılabilir.

22.07.2018

Bunu çok düşündüm. Yaşlılıkta, elden ayaktan düşünce kimseye muhtaç kalmamak için bende isterim. Ötenazi yaşlı hasta insanlar için özgür iradesi ile verebileceği bir hak olmalı.

22.07.2018

İntihar genelde ani kararla alınan birşey ve bence böyle bir timin kurulması çok iyi olmuş.Çoğu insan tek başına kaldığı için,kimsenin kendisini anlamadığını düşündüğü için intiharı seçiyor.İnsanlarımız çok duyarsız oldu,biri yarasını gösterse sarmak yerine daha çok acıtıyoruz.Asıl yardım etmemiz gerekenleri görmüyoruz.Bu aile içi yada yabancı biri içinde geçerli.Allah kimseyi ölümü seçecek kadar çıkmaza sokmasın.Umarım bu timin daha çok insana yardımları dokunur.

Asıl bu kişilere sorulması gereken soru, ikna edemedikleri kişilerle yaptıkları müzakerelerde nerede hata yaptıklarını düşünüyorlar? Tekrar bir fırsat verilse neyi farklı yaparlardı? Kendi psikolojileri nasıl etkileniyor, hak verdikleri vakalar hiç olmuş mu içten içe? Gazete haberi gibi olmuş bu içerik, azıcık deşseydiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (15)