Macron: 'Karikatürler Karşısında Müslümanların Yaşadığı Şoku Anlıyorum'

Charlie Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürleriyle ilgili konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'Bu karikatürlerin uyandırdığı duyguları anlayabiliyorum ve bunlara saygı duyuyorum. Ancak benim rolümü anlamanızı istiyorum' dedi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Macron, Al Jazeera kanalına verdiği röportajda, son dönemde hakkındaki yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak istediğini, uluslararası alanda Fransa'ya saldırmak için çok sert tepkilerin verildiğini ve bunları takip ettiğini söyledi.

Ülkesinin herhangi bir dinle sorunu olmadığını, Fransa'da yaşayan Müslümanların dinlerini özgür şekilde yaşadığını savunan Macron, ülkede Müslümanlara karşı ayrımcılığın yapılmadığını ve bu konuda yanlış şeylerin söylendiğini öne sürdü.

Macron, ülkede karikatürler yayımlamanın ifade özgürlüğü olduğu belirterek Fransız dergisi Charlie Hebdo'nun Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlere ilişkin, 'Bu karikatürlerin uyandırdığı duyguları anlayabiliyorum ve bunlara saygı duyuyorum. Ancak benim rolümü anlamanızı istiyorum. Benim görevim şu an yaptığım gibi ortamı yumuşatmak ama aynı zamanda (bu karikatür) hakkını savunmak' dedi.

Macron, Charlie Hebdo'nun resmi dergi olmadığı, özgürce yayın yaptığını dile getirdi.

'Önemli olan özgürlüğü korumak'

'Bu karikatürleri çizen Fransız hükümeti değil. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu hakkı iptal etmesi gerektiğini soruyorsanız cevap hayır. Çünkü bu hak Fransız halkının hakkı ve tüm dünyayı ilgilendiriyor. Önemli olan bu özgürlüğü korumaktır' ifadesini kullanan Macron, bu karikatürlerin yayımlanmasının ardından meydana gelen şiddeti kabul etmediğini söyledi.

Macron, 'İlahiyat uzmanı değilim ama İslam'da şiddetin meşru olduğunu veya desteklendiğini düşünmüyorum. Bu karikatürlerin şoke ettiğini anlıyorum ve buna saygı duyuyorum ancak yaşanan şiddeti haklı göstermek için bu karikatürlerin kullanılması asla kabul etmeyeceğim' dedi.

Çizilen her karikatürü kişisel olarak desteklemediğini ancak karikatür çizme hakkının korunması gerektiğini aktaran Macron, bir konuşmasındaki 'Karikatürlerden vazgeçmeyeceğiz' ifadesinin, kendisinin Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürleri desteklediği şeklinde yorumlandığını, bunun doğru olmadığını savundu.

'Sorun karikatürleri yasaklayarak çözülmeyecek'

'Bu karikatürler tüm dinleri ilgilendiriyor. Özellikle bir dine yönelik karikatür yok. Bizi dinleyen Müslümanlar için bu önemli' diyen Macron, karikatürlere ilişkin yaptığı açıklamanın İslam dünyasında neden olan tepkinin yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını söyledi.

'Ülkemde özgürce düşünülmesi, yazılması ve çizilmesinden yanayım. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bir hak ve özgürlük' değerlendirmesini yapan Macron, söz konusu karikatürlerle ilgili sorunun, karikatürleri yasaklayarak çözülmeyeceğini savundu.

Macron, ülkede Hazreti Muhammed'e yönelik hakaret içerikli karikatürlerinin diğerlerine göre daha fazla yayımlandığına yönelik eleştirileri kabul etmediğini aktardı.

'Bu karikatürler Fransa'da çiziliyor ve bu ülkede İslam'ın kuralları uygulanmıyor' ifadesini kullanan Macron, 'Sömürge ve kölelik adına (Fransa'nın) yaptıklarını kabul ettim. Fransa tarihine doğru şekilde bakıyor' dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Arap ülkelerindeki Fransız ürünlerine yönelik boykot çağrılarını da kınadı.

Popüler İçerikler

Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
01.11.2020

(Bence) Kanada Başbakanı Justin Trudeau çok büyük bir insanlık dersi verdi anlayana. Hem ilgili karikatürlerin ifade özgürlüğü sınırlarını aşıp nefret suçu sınırları içine girdiğini söyledi hem de sonrasında yaşanan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu. Faşistler ve radikaller arasında bir tercih yapmak zorunda değil kimse. Şiddetin de nefret suçunun da karşısında durabilecek erdeme sahip olmak önemli. Macron bu erdemden yoksun.

01.11.2020

Bu yapılan nefret suçuna girer. Kimsenin özgürlüğü sınırsız değildir. Başkasının sınırlarına müdahale edip hakaret ederseniz bu suça girer. lgbt bireyleri bu denli şaağılayan homofobik bir karikatür çizilseydi o dergi şuan kapanmıştı. Bu durumda da cezai yaptırımı olması gerekir. İbadet eden bir insan değilim dindar bir insan değilimdir ama inancıma karşı bu karikatür beni bile kızdırdı ve irite etti. İnsan haklarına açısından üst düzey ülkelersiniz ama sadece işinize gelen kısmına...

01.11.2020

Gördüğüm en doğru yorum. Teşekkürler.

01.11.2020

Zamanında FRANSIZ Le Monde gazetesinin dünyaca tanınmış Karikatüristi Plantu Papa'ya hakaretten mahkemelik oldu .Karikatürü skandal olarak niteleyen Paris'teki Katolik bir dernek “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek ve dini ayrımcılığa tahrikten” şikâyetçi oldu. Plantu'yu mahkemeye veren dernek Karikatürün “Katolikliği kötülediği ret ve nefrete neden olabileceğini” ileri sürerken Mahkeme karikatürün İfade Özgürlüğü sınırlarını aştığı gerekçesiyle davayı kabul etti. Eee Fransa ve peşine takılan beyinsizler?? Özgürlük ?Düşünce? Bunu kabul edemezsiniz çünkü ederseniz değişmek zorunda kalırsınız öylede korkaksınız.

01.11.2020

Tamamda adamin gidip kafasinimi kesmisler ?

TÜM YORUMLARI OKU (18)