Maaşlarda Kayıplar Giderek Artarken, TÜİK Hesapları Mercek Altında!

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri uzun süredir tartışılırken, açıklanan oranların resmi veri olarak maaş zamlarına etki etmesi ayrı bir sorun yaratıyor. Diğer yandan TÜİK'in enflasyon verilerinde 2022 Nisan ayından bu yana fiyatları açıklamıyor. DİSK ile mahkeme çekişmesi sürerken, verilerde görünmeyeni Merkez Bankası açıklayınca seçim öncesi son enflasyon verisindeki 'değişiklikler' ilgi çekti!

2011-2016 yıllarında TÜİK'in Başkanlığı'nı yapan, şu dönemde İYİP Genel Başkanı Meral Akşener'in Danışmanı olan Birol Aydemir, uzman bir istatistikçi olarak maaşlardaki alım gücünün erimesini sosyal medya hesabından paylaşıyor.

twitter.com

"Grafiklerde Başkanlık sistemine geçtiğimizden bu yana temel ihtiyaç ürünlerinde net maaşların alım gücü görülüyor" diyen Aydemir, "Asgari ücret hariç tüm gelir gruplarında alım gücü ortalama %44 geriledi. Neredeyse yarı yarıya yoksullaştık. Hem de bu sonuçlar TÜİK'in "ayarlanmış" verileri baz alınarak hazırlanmış olmasına rağmen!" diye de ekliyor.

Aydemir paylaşımına şu şekilde devam ediyor: 

Sadece asgari ücret alım gücündeki erime ortalama %17.

Enflasyona ezdirmedik diye reklam çekmeye devam edebilirler, halk gerçekleri biliyor.

Bu süreçte asgari ücret ve biraz üzerinde maaş alanların toplam çalışanlar içindeki payı da %60 civarına ulaştı.

"İktidarın yarattığı yoksulluk krizinin herkesi vurduğu, popülist seçim yardımlarının pansuman bile olamadığı bir ekonomik kaos içindeyiz."

"Enflasyon başta olmak üzere, gelir barışı, verimlilik ve refah paylarının doğru verilere dayanılarak sağlandığı bir döneme geçeceğiz. Halkın hazinesini halka iade edeceğimiz, yoksulluğu lügattan kaldıracağımız bir döneme #AzKaldı"

Yoksulluk ve erime üzerine nasıl bir hayat yaşadığını sorgulayanları bu içeriğe de davet ediyoruz.

Para Nereye Gidiyor Diye Merak Edenler Kimin Çaldığını Söylüyoruz: Enflasyon, Hesabınızdan Çekiyor!

TÜİK, İTO ve ENAG verileri de karşılaştırmalı olarak alım gücündeki erimeyi gösteriyor.

TÜİK ve İTO enflasyon verileriyle 2023'ün ilk 4 ayında satın alma gücündeki erimeyi Sözcü TV'de anlatan Doç. Dr. Oğuz Demir'in verilerini Birgün aktarıyor. 

8 bin 506 TL olan asgari ücrette erime ocakta 565 TL, şubatta 581 TL, martta 1.065 TL, nisanda 1.284 TL olurken, TÜİK'e göre toplamda 3.767 TL, İTO’ya göre de 3.858 TL'ye ulaşıyor. 

Emekli maaşlarının alt sınırı 5 bin 500 TL'den 7 bin 500 TL'ye çıkması sonrası yılbaşından bu yana bu maaşlar olmadığından kayıp 8.632 TL'ye çıkıyor.

Gelelim TÜİK'in hesap değişikliğinin Merkez Bankası açıklamasıyla ortaya çıkmasına! Nisan ayında beklentilerin altında gelen enflasyonun nedeni kıyafetlerdeki sezon değişikliği oldu.

10haber.net

TÜİK verilerinde nisan ayında TÜFE harcama kalemlerinden giyimde fiyat artışı yüzde 3,82 olarak açıklandı. TÜFE içinde ağırlığı yüzde 6,41 olan giyimde normal dönemlerde ilkbahar-yaz sezon değişimi nisan ayında yapılırken, 10Haber'de Ruhi Sanyer'in dikkat çektiği verilerdeTCMB'nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'ndaki şu cümleye göre, 'Yeni sezon geçişinin yaşandığı giyim ve ayakkabı grubunda fiyatların aylık artış oranı yöntem değişikliğine de bağlı olarak (yazlık ürünlerin endekse giriş ayının nisan ayından mayıs ayına kayması) ılımlı seyretmiştir' denildi.

Giyimde İTO verileriyle ölçeklendirildiğinde, TÜİK TÜFE nisanda yüzde 45,88 çıkıyor. Ne açıklandı? Yüzde 43,68!

Son 20 yıldır mart ayının (kırmızı) ardından giyim ve ayakkabı harcama kalemindeki nisan (sarı) ve mayıs (mavi) oranları farkı dikkat çekiyor.

Gelelim biz neden bu farkları göremiyoruz? Çünkü geçen haftalarda DİSK, TÜİK verilerinde fiyatların açıklanmamasına itiraz ettiğini açıklamıştı.

DİSK, Davayı Kazandı: TÜİK Fiyatları Açıklayacak mı?

Bu itiraz mahkemeden onay almış olurken, TÜİK de karşı atağa geçerek mahkeme kararının kendilerine yönelik olmadığını açıklamıştı.

Fiyatları Açıklasa Bu Kadar Uğraşmazdı: TÜİK'ten, DİSK'e Mahkeme Cevabı!

Nisan enflasyonu açıklandığında fiyatların halen olmadığı görüldü.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

TÜİK, yine açıklama yaparak mahkemeden kendilerine ulaşan bir karar olmadığını yineledi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bu ortamda fiyatları biz de görseydik fena olmaz mıydı? Ne dersiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

"Gelir Dağılımı Enflasyonla Nasıl Bozulur?" Resmini Çizen Eski Merkez Bankası Başekonomisti!
Emekli Maaşlarında Son 20 Yıllık Erime, Yaz Sıcağında Dondurmayı Kıskandıracak Cinsten!
TÜİK Bile Yoksulluğu Gizleyemedi! Türkiye'de Kaç Milyon Yoksul Var?

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Tekirdağ'da İstismara Uğrayan 2 Yaşındaki Sıla Bebekle İlgili Korkunç Detaylar: Vücudunda Diş İzleri!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR

Adalet, eğitim, sanat ve bilim temelli bir ekonomi politikası, özgürlükleride vitrine koyarsa 3 seneye kalmaz topralar ülke. Ama bunları istemeyen, kaostan oy devşirenleri seçmemek lazım tabi... Karar halkın 🤷🏼‍♂️

TÜİK mi öyle bir kurum mu var....

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ