Maaşlara Ara Zamlar Yüklenmeye Başladı: Hangi Sektörlerde Zam Oranları Beğenilmedi?

Enflasyondaki yükselişle son yıllarda yeniden hayatımıza dahil olan ara maaş zamlarında oranlar bir bir geliyor. Asgari ücret, memur zamları sonrası özel sektörde de oranlar netleşiyor.

2021 yılından bu yana hızlanan enflasyonla yıllardır ara verilen "ara maaş zamları" yeniden canlandı.

2000'li yıllarında başında enflasyondaki hızlı yükselişlerle yılda 3-4 kez güncellenen asgari ücret sonrasında bu güncellemeyi 2'ye düşürürken, 2016-2021 arasında yılbaşında belirlenir olmuştu. 2021 yılı sonunda gelen yüzde 550 oranındaki 'dev' zamla asgari ücret hayatımızda önemli bir konu haline geldi. 2022 yılında yıl ortasında yaklaşık yüzde 30 oranında yeniden güncellenen asgari ücret, 2023 yılında da ikinci zammını alarak 11 bin 402 TL oldu.

Memur ve emekli maaşlarına da yıl ortasında refah payı gibi kavramlarla artışlar yapılırken, enflasyondaki yükselişle bu kısım da görünürlük kazandı. Üzerine "seyyanen" zamları Z kuşağı da öğrenmeye başladı.

2023 yılında memurlara ilk 6 aydaki enflasyon kadar zam yapılırken, bir de 8 bin 77 TL gibi bir miktar da 'seyyanen' zam yapıldı. Seyyanen zam, oransal değil de herkese eşit meblağda artış anlamına geliyor.

Hatta yüzde 25 oranında "kök aylıklara" yapılan emekli maaş zammı için Devlet Bahçeli de "seyyanen" zam talebini dile getirdi.

MHP Lideri Devlet Bahçeli Zamlardan ve İsveç Kararından Memnun Olmadı!

Gelelim özel sektöre! Özellikle sabit gelirli yani maaşlı çalışanların son yıllarda erimesi, kutuplardaki buzulları geçerken, küresel ısınmaya yol açar mı bilmiyoruz ama ekonomide ısınmaya yol açtığı kesin. Maaş zamları birçok şirkette netleşmeye başladı.

Zamlar, geçen yıllarda yüksek meblağlı bonuslar dağıtan THY ile başladı.

Türkiye Sivil Havacılık (Hava-İş) Sendikası'na bağlı çalışanların olduğu THY'de görüşmelerin sonucunda, ilk olarak yüzde 21 zam ve ağustosla ekim aylarında birer maaşlık ikramiye oranı belirlenmiş ancak yeteli gelmemişti. 

Maaş zam oranları yüzde 41'e revize edilerek, ikramiye (prim/bonus) aynı kaldı.

THY'nin iştiraklerinde de öncesinde yüzde 34 maaş zammı ve ağustosla ekimde yarım maaş olan ikramiye, zam oranı korunarak 1'er maaşa çıkarıldı. Kaynak: AA

Diğer bir zam haberi güncellemesiyle birlikte İş Bankası'ndan geldi. Yönetim, maaş zamlarını kendi isteğiyle artırdı

Son yıllarda maaşlara yüksek oranlarda zamlarıyla dikkat çeken İş Bankası yönetimi, BASİSEN Sendikası'yla yaptığı görüşmelerden, ilk olarak yüzde 21,27 oranında zam anlaşması yapılırken, üst yönetim bu zam oranını yüzde 30'a güncellendi. Ayrıca zamma ek olarak 1.500 TL’lik maktu zam da yapılacak. Kaynak: Paramedya

Yüzde 12 zam yapan Türkiye’nin en büyük bankalarından Yapı Kredi Bankası'nda yine BASİSEN etkin olurken, zamların yükseltilmesi talebi görüldü.

Sendikalı çalışanlar, zam düzeltmesi isterken, mail yoluyla iletilen talepte, toplu iş sözleşmesinde, temmuz ayından itibaren uygulanacak olan yüzde 12 oranında alınacak zamdan memnu olmadıklarını dile getirdiler. 

Diğer bankalar ve ülke şartlarında düşük kaldığını belirttikleri oranın ve işe yeni başlayanların memur maaşlarının da altında kaldığını, belirttiler. 

Büyük şehirlerdeki kiraların 15-20 Bin TL bandında olduğu, tuvalet kağıdında KDV'nin yüzde 20'ye çıktığı vurgulanan mailde, en düşük net maaşın 22 bin TL olması gerektiğini, geçim sıkıntısının performanslarını etkilediğini de ifadelerine eklediler. Kaynak: Paramedya

Siz maaşınıza ara zam bekliyor musunuz? Yüzde kaç gelir yaklaşık? Yorumlarsa buluşalım.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

'Şakkadanak' Batırel Yine Sahnede: "Vergi Ödemekten Para Kalmayacak, Harcayamayınca Enflasyon Düşecek"
KDV Zamları Sonrası Yatırımlık Tuvalet Kağıdı Stoklayan Babanın İleri Görüşlülüğüne Saygı Duyuldu
Türkiye İlk 10'a Girdi: Sefalet Endeksinde Hangi Ülkelerle Bir Aradayız?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
12.07.2023

Bana soracak olursan %100 zammın mevcut koşşularda gerçekliği 3ay. 3 ay sonra başladığın noktaya geri dönersin. Tek yapılan malumu geciktirmek. Hastanın kolu bacağı kopmuş, kan kaybediyor. yara bandı ile yapıştırnaya çalışılıyor ama bir de şöyle bir gerçek var; bunlar asılsız haber. Malum ülkede seçim oldu ve çoğunluk ekonomiden gayet menun şekilde hayatına devam ediyor. Bu durumda ara zamma falan gerek yok. Hiç sendikalarda ağlamasın. Ara zam falan yapmadan devam edelim. Kuru ekmeğe muhtaç kalana kadar devam.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ