Maaşını Sorduğu İçin İş Görüşmesi İptal Edilen Genç Kadının Hakkını Arama Hikayesi

İş başvurusunda bulunduğu ve ilk görüşmeyi gerçekleştirdiği şirkete ne kadar maaş alacağını sorduğu için ikinci mülakatı iptal edilen Taylor Byrnes'in hikayesini sizlere Buzzfeed'den derledik.

Taylor Byrnes, SkipTheDishes isimli yemek dağıtım şirketine menü geliştirme departmanı için başvuruda bulunmuştu.

Başvurusu kabul edilen ve ilk mülakatı telefonla gerçekleştiren Taylor’ın ikinci mülakatı ise, tartışmalı bir gerekçeyle iptal edildi:

İlk görüşmenin ardından genç kadın, alacağı ücret ve sosyal hakları konusunda bilgilendirme istemişti.

'Merhaba Victoria,

Sana sormak istediğim bir soru daha vardı. Bu pozisyona kabul edilmem halinde saatlik ücretim ne kadar olacak? Yan haklar da dahil olacak, değil mi? Kusura bakma bunu şimdi sormam gerekiyordu. Vakit ayırdığın için teşekkürler, güzel bir gün dilerim.'

Bunun üzerine Taylor, kurumdan gelen cevabı Twitter’da takipçileriyle paylaştı.

'Merhaba Taylor,

Sorduğun sorular senin önceliklerinle SkipTheDishes'ın önceliklerinin birbiriyle uyuşmadığını ortaya koyuyor. Bu durumda Perşembe günkü görüşmemiz gerçekleşmeyecektir.

Saygılar,

Victoria Karras'

Aldığı bu sert ve beklenmedik ilk cevabın ardından, şirket Taylor'a ikinci bir mesaj göndererek kararının gerekçesini açıkladı.

'Merhaba Taylor,

Sorduğun sorular meşru. Biz pozisyonun gerekliliklerini yeterince açıklayamamış olabiliriz. Bir start-up olarak, kendi kalıplarndan çıkarak zorlukların ve fırsatların peşinden gidecek kişileri arıyoruz.'

"Şirket hedeflerimiz doğrultusunda ücretlere değil, çok çalışmaya ve sabırlı olmaya inanıyoruz."

'Bu anlamda şirket kültürümüz kendine özgü olabilir; ancak elemanların iç motivasyona sahip girişimci kişiler olmaları şart. 

Dolayısıyla böyle erken bir aşamada ücret ve yan haklarını sorman bizim şirket yapımız için endişe verici.'

Yaşadığı deneyimi tweet atarak şirkete boykot çağrısı yapan Taylor'ın tweet'i binlerce kullanıcı tarafından paylaşıldı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Ve pek çok kişiyi kızdırdı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Gelen tepkiler üzerine, şirket genç kadına ulaşarak özür dilediğini ve ikinci mülakata davet ettiğini açıkladı.

Eş kurucu Joshua Simair, Buzzfeed Canada'ya şöyle konuşmuş:

'Bu işin ele alınma biçiminden dolayı fazlasıyla üzgünüz. İşinizin maddi olanakları elbette herkes için önemlidir. Olayların sonrasında özür dileyip yeniden bir mülakat ayarlamak üzere Taylor'a ulaştık.'

“Taylor'a gönderilen email bir hataydı; ve kesinlikle ekibimizin yaklaşımını ya da değerlerini yansıtmıyor."

Şirket ayrıca, gelecekte buna benzer olayların tekrar etmemesi için personelin eğitimine de daha fazla ağırlık vereceğini belirtmiş. 

Taylor'ın hikayesinin çalışanlarını ücretli köleleri zanneden şirketlere de örnek olmasını dileriz 👊

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
23.03.2017

Bu catering sektörü her yerde aynı demek ki. İş görüşmesine gittiğim bir firma hiçbir dönem stajyer mühendis kabul etmemesine karşın başvuruya gelenlerin catering alanında staj yapmadıklarından yakınıp, asgari ücretle günlük 11 saat çalışmamızı (pazar günleri dahil) bekliyordu. Evlenmeyi ve çocuk yapmayı düşünüp düşünmediğimize kadar soran firmalar, nedense çalışanların en doğal hakkı olan ücret ve sosyal imkanlar konularına gelindiğinde başvuranları paragöz olarak damgalayıp sindirmeye çalışıyor. Kariyer sitelerinde her gün birbirinden gaddar işverenler tarafından verilen köle ilanlarıyla karşılaşıp geldiğimiz şu duruma üzülüyorum. Kölelik hiç bitmemiş ki sadece adı istihdam olarak değiştirilmiş.

23.03.2017

İş pozisyonuna değer veren bir şirket zaten sizi maaş sorduracak bir duruma düşürmez. Verdiği maaş tatminsizlik yaratmaz. Kurumsal özentisi şirketler, büyük kurumsal şirketlerden özenerek maaş konusunu en sona saklar. Aradaki fark, büyük şirketlerde önemli olan iş kalitesiyken (maaş %90 hakkınız olandır.), küçük şirketlerde önemli olan şirketin kasasıdır.

03.04.2017

Aynen profesyonel firmalar iş şartlarını adaya iletir ve kendi istedikleri sorumlulukları sıraladıktan sonra maaş ve yan hak bilgisini de söyler senin sormana bile gerek kalmaz maaş sormak niye bu kadar ağırlarına gider anlamadım recep ivedik filminde bir replik geldi aklıma "iş vereceksiniz diye ayağınıza gelecek halimiz yok ya" :)

İşe alımda ilk konuşulması gerekenlerin başında ücret gelirken..açık arttırma usulüyle eleman alan şirketlerin gözlerinden öpüyorum..bir de maaş sormayalım da hububat fiyatları mı konuşalım derdiniz ne amk

TÜM YORUMLARI OKU (31)