Maaş Zamlarını Bile Etkileyecek! Seçim Sonrası Ekonomide Esas Soru: "Dolar Yükselecek mi?"

Mayıs 2023 seçimleri sonrası değişen ekonomi politikalarıyla kontrollü olsa da bir miktar prim yapan dolar/TL'de yeniden yükseliş olacağı beklentileri 31 Mart 2024 seçimleri öncesinde de ortalığı sarmıştı. 'Dolar yükselecek mi?' sorusu halen odakta kalmaya devam ediyor.

Mayıs 2023 seçimlerinin genel seçim olmasıyla ardından uzun süredir uygulanan ekonomi politikalarında U dönüşü olmuş, ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yapılmıştı.

'Düşük faiz, KKM' politikasının mimarları olan Nureddin Nebati ve Şahap Kavcıoğlu, görev alanları değişirken, yerlerine piyasaların yakından tanıdığı ve 'güvenmeye hazır olduğu' bir isim olan Mehmet Şimşek ve ABD'den transferle Merkez Bankası'nnı başına da Hafize Gaye Erkan gelmişti.

Şimşek, görev tesliminde Nebati'nin "oh" çekmesiyle "rasyonel" yola dönüleceğini söylerken, Erkan'ın görev süresi çok uzun olmamış ancak göreve geldiği günden bu yana faiz artışlarına girişmişti.

Bu değişimin 10 ay sonrasında yerel seçimlerin sandığı vatandaşın önüne kondu.

Sonuçlar ise son yıllarda hiç görülmemiş bir şekilde olunca ekonomi yeniden tüm adrenaliyle tartışılmaya başlandı. 

Seçim sonrası gelecek zamlar, dövizde yükseliş gibi konular seçim öncesi ana başlıklar olurken, henüz seçimlerin üzerinden 1 hafta geçmeden soru işareti olarak durmaya devam ediyor.

Ekonomim'de TEPAV Direktörü Dr. Burcu Aydın Özüdoğru da "Kur artar mı, düşer mi?" başlıklı yazısında bu konuya değindi.

Seçim öncesinde konuşulan 'seçimlerden sonra kur artar mı, düşer mi' sorusunun, finans dünyasında '1 milyon dolarlık soru' olmasından yola çıkarak, bu sorunun cevabını bilmenin 'çok zor olduğunu' haliyle 'değerinin de bir o kadar yüksek olduğunu' açıkladı.

Kurda gidişatı belirleyecek olanın "siyasi süreç" olacağı artık biliniyor. Esas belirleyici olanın da Merkez Bankası’nın faiz politikası olacağını belirten Özüdoğru, seçim öncesindeki haftada yapılan 500 baz puanlık artışa atıfla ortamın uygun olduğunu ancak "portföy girişlerinin 2000’li yıllardaki gibi çok yüksek miktarda olmayacağını" belirtti.

Para yağmamasının sebepleri olarak, 'Türkiye’deki kurumsal yapının ekonomi politikasında güven ortamını tesis edememesi' ve 'Gelişmiş ülkelerde de faiz oranlarının tarihi rekor seviyelerde olması' olarak görülüyor. Bir de yakın coğrafyada yaşanan yükselişteki jeopolitik riskler de ekleniyor.

Bunu Atilla Yeşilada ile video yayınlarımızda da seçim öncesinde konuşmuştuk.

Kur üzerindeki en büyük risklerden biri enflasyon olurken, kamu maliyesi de yani tasarruf da burada öne çıkıyor.

Bir de kamunun elinde olan düzenlemelerde maaş zamları öne çıkıyor. 'Temmuz ayında maaş ve emekli aylık güncellemesinin yapılmaması ihtimalini ben düşük görüyorum' diyen Özüdoğru, bunun da 'ücret-enflasyon sarmalını' sürdüreceğini belirtti.

Kısaca dolardaki seyrin "yaz bitmeden görüleceği" belirtiliyor.

"Kur Patlamaz" Diyen Ünlü Ekonomist Kimseyi İnandıramadı
Dolar Tahmininde Sert Düşüş: ABD'den Bir Dev Banka Daha Gözünü Türk Lirası'na Dikti
Merkez Bankası Rezervleri İncelenmeye Devam: Ne Kadar Rezerv Satıldı?

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR

doları tuttuklarını artık biliyoruz. mısıra bir sürü iş kaptırdığımızı biliyoruz. 550usd civarındaki asgari ücretin 350 civarında olması gerektiğini biliyoruz. dışarıdan yatırım almak için tl nin pahalı olduğunu biliyoruz. turizm için tl nin pahalı olduğunu biliyoruz. e daha ne?

05.04.2024

50 TL olsunda onlarda rahatlasın bizde vallayi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ