Çalışanların maaş ödemeleri, 4857 Sayılı İş Kanunu ile göre korunma altına alınmıştır. İşverenler, çalışanların maaşlarını her 30 günde bir ödemek zorundadır. Maaş ödeme sıklığı en fazla 1 ay, en az 1 hafta şeklinde iş sözleşmesinde belirlendiği gibi uygulanır. Maaş ödemelerinin gecikme süresi en fazla 20 gündür. Bu süre, sadece 20 iş günü değildir. Gecikme süresi hem iş günü hem de tatillerin toplamıdır.
İşveren tarafından 20 gün içerisinde ödenmeyen maaşlarda, çalışanların çalışmayı durdurması bir haktır. Böyle bir durumlarda yapılan iş durdurmalar grev olarak sayılmaz. Bu nedenle de çalışan kişilere herhangi bir yaptırım uygulanması yasaktır. Maaşlarını zamanında almayan işçilerin yasal hakları bulunur. Bu haklarını kendi istekleri doğrultusunda kullanırlar. Çalışan kişilere maaş ödenmediği takdirde işveren, onların yerine çalışacak işçi alamaz. İş bırakan çalışanların işlerini başka bir kişi devralamaz.
İşçiler, ücretlerini alamadıkları zaman iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshedebilir. Eğer istifa etmek isterlerse diğer çalışanlar gibi ihbar sürelerini beklemek zorunda değillerdir. Çalışan iş sözleşmesinde belirtilen şartlarda ayrıldığı zamanki hakların hepsine maaş ödenmediği durumda da sahiptir.