Lyme Hastalığı Nedir? Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

'Borrelia burgdorferi' adlı bakterinin sebep olduğu Lyme hastalığı, son derece ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Günümüzde özellikle kene ısırığından sonra belirtiler ortaya çıkar ve çeşitli aşamalarda gelişebilir. Kati surette uzmanlar tarafından müdehale edilmesi gereken bir hastalıktır. Tanı, teşhis ve müdehale için doktora başvurmak gerekmektedir. Peki, Lyme hastalığı sadece kenelerden mi bulaşır? 

İşte, Lyme hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler... 

Önemli not: Bu içerik herhangi bir öneri veya tedavi tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Her birey için tanı, müdehale ve tedavi süreçlerinin farklı olabileceğini göz önünde bulundurun ve olası bir sağlık sorununuzda mutlaka bir hekime danışın.

Lyme Hastalığı Nedir?

Lyme hastalığı, tüm Avrupa ve Amerika'da en yaygın kene hastalıklarının başında gelir. İlk teşhis 1975'te ABD'ye bağlı Old Lyme kasabasında konulmuştur. 

Lyme hastalığı, Borrelia burgdorferi, Borrelia mayonii, Borrelia afzelii ve Borrelia garinii bakterilerinin en az birini taşımakta olan geyik kenesinin ısırması yoluyla insanlara taşınır. Hastalığın oluşması için enfekte kenenin kişiyi yalnızca ısırması yetmez. Vücuda minimum 36 ila 48 saat arasında yapışmış olması da gerekir. Böylece kenenin taşıdığı bakteriler kişinin cildinden kan dolaşımına karışır ve hastalık oluşmaya başlar. Çok küçük siyah bacaklı keneler genellikle çimenli ve yoğun ağaçlı bölgelerde yaşar.

Lyme Hastalığı Bulaşıcı mı? Lyme Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hastalık, enfekte bir kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkar. Bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Her hastalıkta olduğu gibi Lyme hastalığında da erken teşhis çok önemlidir. 

Hastalığın, insandan insana bulaştığına dair bir veri henüz yoktur. Güncel verilere göre; Lyme hastalığı kişiden kişiye temas, öpüşme, cinsel ilişki veya kan yoluyla bulaşmaz. Yalnızca bakteriyi taşıyan kenelerin insanı ısırması ile bulaşıyor.

Lyme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kenenin ısırdığı veya kenenin çıkarıldığı bölgede ilk önce sivrisinek ısırığına benzer küçük bir kırmızılık oluşur. Oluşan kızarıklık birkaç gün içinde dağıldığı için Lyme hastalığı teşhisi koyulamayabilir. Enfekte kişide, diğer semptomlar 3 ile 30 gün içerisinde artmaya başlar. İlk belirtiler; kırmızı oval, düz veya dairesele bir döküntü ile ortaya çıkabilir.

Lyme Hastalığının En Yaygın Görülen Belirtileri Şu Şekildedir;

  • Döküntü

  • Ateş

  • Titreme

  • Vücut ağrıları

  • Baş ağrısı

  • Kas ağrısı

  • Boyun sertliği 

  • Lenf düğümlerinde şişlik 

  • Yorgunluk

  • Uyku bozuklukları

  • Konsantrasyon zorlukları 

Hastalığın teşhis ve tedavisi son derece önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde, enfeksiyonun; hastanın eklemleri, kalbi ve sinir sistemine yayılması ile enfeksiyon hastanın yaşamsal fonksiyonlarını tehlikeye sokabilir.

Lyme Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Lyme hastalığı belirtileri çoğu zaman farklı hastalıkların belirtileri ile karıştırılabilir. Kesin tanı için ELİSA testi yapılması istenebilir. Vücuda yapışmış bir kene direkt olarak tespit edilirse, kenenin mutlaka bir uzman tarafından cımbız yardımı ile çıkarılması gerekiyor.

Lyme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalığın tedavisi için 10 ila 14 gün süre uygulanan antibiyotik kürü kullanılır. Tedavinin ihmal edilmesi; enfeksiyonun hastanın eklemleri, kalbi ve sinir sistemine yayılmasına yol açabilir. Hastalığın ilerlediği vakalarda antibiyotik kürü tedavisi 14 ile 28 gün sürebilir.

İlginizi Çekebilir

Hayriye'ye Nazar Değdi! Son Dönemlerde Verdiği Kilolarla Gündemde Olan Ünlü Model Bella Hadid Hastanelik Oldu

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
09.11.2022

Bu tarz haberler çok tehlikeli. Çünkü şimdi en az bir kaç yüz kişi acillere Lyme Hastalığı geçiriyorum diye başvuracak. Ve neredeyse tamamı boş çıkacak. Hastalık hastası kişiler bu tarz haberlerle hasta oluyor. Hastalığın belirtilerine daha az yer verilebilirdi.

09.11.2022

Ama yine de yapılan pek çok haberden daha iyi ve kaliteli.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ